Како је Мажић зарадио повјерење највећих звијезда...?!

"Све су то нормални људи, с јасно израженим егом", каже најбољи српски судија у интервјуу за "Ало".

Фудбал 01.01.2017 | 22:30
Како је Мажић зарадио повјерење највећих звијезда...?!
Наредног пролећа, наш најбољи арбитар Милорад Мажић (43) судиће јубиларну, 100. утакмицу на међународној сцени.

Годину 2017. дочекује са 97 наступа на ФИФА и УЕФА такмичењима, током којих је код надређених изградио репутацију поузданог, часног и прецизног судије, кадрог да води најватреније мечеве без обзира да ли се ватра односила на ривалитет и нетрпељивост клубова и навијача или резултатске важности саме утакмице.

Европска и светска првенства, Лига шампиона и Лига Европе, "Камп Ноу", "Олд трафорд", Истанбул, Москва, Атина, Рим, али и Дњепропетровск, Ростов, Талин, Лимасол, Краков, Мадеира, Познан, Тбилиси...

На том путу, прва пиштаљка Србије сусретала се и са највећим звездама светског фудбала, према којима се трудио да има идентичан критеријум као и према играчима Грасхоперса или репрезентативцима Тринидада и Тобага...

"Све су то нормални људи, с јасно израженим егом", каже Мажић у интервјуу за новогодишњи троброј таблоида "Ало!" и додаје:

"Сасвим разумљиво, с обзиром на то о каквим се величинама ради. Многима са судио више пута и, чини ми се, свака нова утакмица у низу је то и потврђивала – да смо изградили однос међусобног поштовања. Свако од нас је професионалац у свом послу".

И, Мажић ово не каже случајно. Предрасуде су део свакодневице, а у фудбалу и спорту их из разних разлога има и више него што је подношљиво.

Судија из Врбаса полако се "пео" на ФИФА и УЕФА ранг листи и добијао све озбиљније мечеве, нарочито од пролећа 2013. када је одлично водио утакмицу четврфинала Лиге Европе између Тотенхема и Базела (2:2), а потом и полуфинала између Фенербахчеа и Бенфике (1:0). Ипак, као и према много чему што долази из наше земље, поједини страни медији а приори су имали негативан став према Мажићу, догађало се не само да новинари, већ и сами актери утакмица постављају јавно питања – а, зашто он?

Данас, не само да се нико то не пита, већ је Мажић редован учесник завршнице свих великих фудбалских такмичења и судија чије се одлуке на терену све мање коментаришу и оспоравају.

Заслуге за то припадају пре свега њему, који се изборио са свим препрекама – каже да не би мењао свој пут јер се очеличио на време – али, део заслуга за Мажићев успон припада и легендарном Пјерлуиђију Колини, који је одувек веровао у њега.

"Одлично се познајемо и сарађујемо. Господин Колина је сјајна личност, изграђена у нашем послу. Његова реч увек има тежину и безброј пута је саветима доказао колико је посвећен дужностима првог човека УЕФА у судијској сфери. Од њега свако од нас може много да научи, а упутства и конкретни задаци најбољи су доказ његове ангажованости у судијском департману. И свака случајност у његовом успеху је искључена", рекао је Мажић, који каже да навија искључиво за репрезентацију Србије.

Мажић је кратко прокоментарисао шта је основна разлика између српског и врхунског европског фудбала.

"Наравно да се код нас игра спорије него у Лиги шампиона. Комплексна је прича о томе шта недостаје нашем фудбалу да буде квалитетнији. Полазна тачка су већа улагања, бољи терени, стадиони, али и општа слика која прати наше такмичење. Чињеница је да се у Србији и данас школују талентована деца, проблем је што одлазе много рано и наши љубитељи фудбала не могу много да уживају у њиховим партијама", рекао је Мажић, који каже да су му хоби књиге, да прати политику и то образлаже речима да "као фудбалски амбасадор наше земље има обавезу и да са свих аспеката одговори улози".

Са Златаном на српском

Мажић је дао интервју и за новогодишње издање "Курира", у ком каже да са свим играчима са еx-Yу простора прича на...

"Сви комуницирамо на нашем језику, а и са Златаном сам разговарао на српском", рекао је Мажић за "Курир" и додао да се у тунелу, пред излазак на терен, труди да у кратком разговору спусти тензије између два тима.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар