Спортски великани који су напустили свијет у 2016. години...

Љубитељи спорта 2016. годину памтиће по чињеници је то била година у којој су овај свијет напустили бројни великани.

Остали спортови 01.01.2017 | 23:15
Спортски великани који су напустили свијет у 2016. години...
Међу спортистима који су током каријера остварили значајне успјехе и због тога називани "спортским легендама", а од којих смо се опростили у 2016. години су боксер Мухамед Али, холандски фудбалер Јохан Кројф, амерички голфер Арнолд Палмер.

Осим њих, у 2016. живот је изгубио бивши предсједник ФИФА Жоао Авеланж, дизајнер трофеја Свјетског купа Силвио Гацанига, бивши бразилски фудбалер Карлос Алберто, бивши италијански фудбалер и селектор Ћезаре Малдини. Свијет је ове године потресла и вијест авионској несрећи, од 28. новембра, у којој је погинуло 18 играча и тренер бразилског фудбалског клуба Шапекоенсе.

- Мухамед Али -

Легенда бокса и један од спортиста који је обиљежио 20. вијек Мухамад Али преминуо је 4. јуна ове године у 74. години. Али је боловао од Паркинсонове болести након што се престао бавити боксом. Два дана прије смрти хоспитализован је због респираторних проблема.

Али је од самих почетака каријере показивао изузетан таленат за бокс. Већ од раних дана је практиковао нетипичан начин борбе, са спуштеним гардом и брзим кретањем по рингу. Та је тактика често описивана као "летим око противника као лептир, а бодем као оса".

Прву борбу за наслов првака у професионалном боксу је имао већ 1962. када је у контроверзном мечу побиједио Сонија Листона. Боксер је у 61. мечу забиљежио 56 побједа, од тога 37 нокаутом. Амерички боксер Касијус Марселус Клеј је 1964. прешао на ислам и узео име Мухамад Али.

- Јохан Кројф -

Славни холандски фудбалер и тренер Јохан Кројф преминуо је 24. марта у Барселони у 68. години, након што му је шест мјесеци раније дијагностикован рак плућа.

Кројф је најбољи холандски фудбалер свих времена. Три пута био је најбољи играч Старог континента (1971., 1973., 1974.). С Ајаксом је три пута био европски првак, с Холандијом је 1974. играо финале Свјетског првенства. Након двије године проведене у САД-у, на заласку каријере је још наступао за Леванте, поново за Ајакс, и за Фејенорд.

Као тренер, одвео је Барселону до европског наслова 1992. године и четири пута био шпански првак. С Ајаксом је освојио Куп УЕФА 1987. године.

- Карлос Алберто -

Карлос Алберто Торес, један од најбољих одбрамбених фудбалера свих времена, преминуо је 25. октобра од посљедица срчаног удара, у 73. години.

Бразилац је био члан "кариока" 1970. године, када је Бразил у легендарном финалу Свјетског првенства, пред више од 100.000 гледалаца на "Стадиону Астека", савладао Италију са 4:1.

Карлос Алберто је био стријелац посљедњег гола на том мечу, а по окончању фудбалске каријере је проглашен за једног од најбољих одбрамбених играча свих времена. За Бразил је одиграо 53 меча и постигао осам голова, а тренерским послом бавио се од 1982. до 2005. године.

- Ћезаре Малдини -

Великан италијанског фудбала, бивши играч и тренер Милана и италијанске репрезентације Ћезаре Малдини преминуо је 3. априла у 85. години, такође од посљедица срчаног удара.

Отац још једне фудбалске италијанске легенде Паолоа Малдинија, у својој богатој каријери наступао за три клуба, а 12 година се задржао у Милану, баш као и његов син који је цијелу своју 24-годишњу каријеру провео у "росонерима". За Италију је заиграо 25 пута, али никада није забиљежио значајнији резултат у националном дресу.

Као тренер је водио неколико клубова и двије репрезентације. С Миланом је освојио Куп побједника купова и Копа Италија, док је с младом репрезентацијом освојио три узастопна наслова првака Европе до 21 године. Посљедњи тренерски посао Малдини је имао на клупи Парагваја, с којим је играо на Свјетском првенству 2002. године.

- Жоао Авеланж -

Жоао Авеланж, бивши предсједник Свјетске фудбалске федерације (ФИФА), преминуо је 16. августа у 100. години у Ботафогу.

Бразилца, који је био предсједник ФИФА од 1974. до 1998. године, наслиједио је Швајцарац Сеп Блатер.

Авеланж је представљао Бразил у пливању на Олимпијским играма 1936. године Берлину. Био је и дио ватерполо репрезентације Бразила на Олимпијским играма у Хелсинкију 1952. године, а затим и шеф мисије бразилског олимпијског тима четири године касније у Мелбурну.

Као предсједник ФИФА заслужан је за постепено проширење Свјетског првенства у фудбалу са 16 на 32 репрезентације.

- Арнолд Палмер -

Једна од највећих легенди у историји голфа, Американац Арнолд Палмер, преминуо је 26. септембра у 87. години у болници у Питсбургу, гдје је боравио због срчаних претрага.

У америчкој Асоцијацији голфера Арнолда Палмера су назвали "највећим амбасадором голфа". Током дугогодишње каријере познати голфер освојио је 90 турнира широм свијета.

- Бил Џонсон -

Бил Џонсон, легендарни амерички скијаш, који је на Зимским олимпијским играма у Сарајеву 1984. године освојио златњу медаљу у спусту, преминуо 22. јануара у у 55. години.

Џонсон је преминуо након дугогодишњих проблема са здрављем који су почели након тешког пада 2001. током припрема за ЗОИ 2002. у Солт Лејк Ситију у америчкој савезној држави Јута, када је претрпио трајна оштећења мозга.

Био је први амерички скијаш који је освојио златну медаљу у скијању. Било је то 1984. године на Зимским олимпијским играма у Сарајеву.

- Фудбалски клуб Шапекоенсе -

Догађај који је потресао свијет је и авионска несрећа која се догодила 28. новембра погинуло је 18 играча и тренер Шапекоенсеа.

Авион, који је из боливијског Санта Круза чартер летом превозио екипу Шапекоенсеа и новинаре на финале Купа Судамерикана у Медељину против Атлетико Насионала, срушио се са 77 путника, укључујући и чланове посаде.

Пад авиона преживјело је пет особа, међу којима и три фудбалера бразилског клуба, док су 72 особе смртно страдале.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар