Јело се, пило се: А мамурлук?

Сима се понекад догоди да попију чашицу више, те ујутро муку муче с мамурлуком и разарајућом главобољом, посебно након новогодишње ноћи. Ако сте се с пићима мало прерачунали, а први дан нове године не желите провести у кревету борећи се с мамурлуком, испробајте неке од наведених савјета.

Република Српска 01.01.2017 | 10:48
Јело се, пило се: А мамурлук?
Вјеровали или не, мамурлук се лијечи храном. Мада најважније питање је којом храном. Ако се након новогодишњег провода желите прибрати и мамурлук излијечити у најкраћем могућем року, сљедеће намирнице и пића обавезно уврстите на мени, пише магазин Гламур.

Вода

Алкохол дехидрира тијело, па се вода свакако налази на првом мјесту ове листе. Пити веће количине воде - ублажиће бубњајућу главобољу.

Воћни сок

Након попијене веће количине алкохола, степен шећера у тијелу вјероватно ће се поприлично снизити повлачећи са собом и цијели низ симптома мамурлука. Стога посегните за чашом воћног сока. Осим што ће вам прибавити потребну количину природног шећера, замијениће електролите које сте изгубили те организму дати и дозу витамина.

Сок од јабуке или бруснице су бољи избор од наранџиног сока због нижег степена киселости.

Кисели краставци

Повећа количина алкохола празни залихе витамина, минерала и соли у тијелу, а управо су кисели краставци богати храњивим материјама, укључујући витамин А, гвожђе, калиј, витамин К, калцијум и магнезијум. Стога, иако звучи мало чудно, управо вам кисели краставци могу помоћи да побиједите мамурлук.

Туњевина

Можда мало чудан одабир, но минералима богата храна, баш попут туњевине, надомјестиће потрошене храњиве материје у тијелу чији мањак узрокује појаву мамурлука.

Банане

Што сте више алкохола попили, то је ваше тијело више дехидрирано, а што је већи степен дехидрације, тијело губи већу количину калија. Недостатак калија изазива осјећај умора, а могу се појавити и симптоми попут грчева, повраћања и мучнина. Зато навалите на банане и скратите си муке.

Хљеб од цијелих житарица

Након провода добро ће вам доћи и покоја кришка хљеба од цјелих житарица. Осим што ће вам пријати, житарице у хљебу су врло добар извор детоксирајућег витамина Б, као и есенцијалних масних киселина које су потребне јетри како би се регенерисала.

Пасуљ

Пасуљ је велики извор влакана и фолне киселине, као и протеина који помажу тијелу да се опораве. Приликом приправљања, смањите иначе уобичајену количину соли, а пасуљ на тосту одличан је избор оброка у овом случају.

Смеђи пиринач

Смеђи пиринач још је један одличан извор угљенохидрата, а посебно је богата Б витамином и протеинима.

Јаја

Унос превелике количине алкохола наводи тијело на производњу отровне супстанце ацеталдехида која узрокује симптоме мамурлука. На то тијело реагује производњом противактивног хемијског споја који се зове глутатион, чија је производња ипак ограничена. Међутим, јаја су препуна цистеина који садржан у глутатион, што ће тијелу помоћи да очисти преостале токсине.

Чај од нане

Чај од нане помоћи ће при смиривању пробаве, ублажавању напетости и надутости и осталих неугодности у желуцу. Осим тога, убрзаће детоксикацијски процес.

Чај од камилице

Ако желите смирити надутост, грчеве и мучнину, посегните за кутијицом чаја од камилице. У шољу додајте и мало меда, који је природни шећер и исто тако помаже код мамурлука.

Спанаћ

Једна од најбољих намирница у случају мамурлука је шпинат. Наиме, садржи све што вам је пријеко потребно – фолну киселину, сумпор и витамин Ц – све храњиве материје које лијече мамурлук.

Парадајз

Парадајз је богат витамином Ц, али и глутатионом, материје које и само тијело производи како би се ослободило токсина. Парадајз можете јести свјеж или направити здрави сок.

(Цафе.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мило

01.01.2017 10:05

Најбољи је расо

ОДГОВОРИТЕ