А код њих је Нова година већ стигла

Нова 2017. година стигла је на Самоу и Републику Кирибати у Тихом океану, која су око 13 сати разлике у односу на средњоевропско време. Спектакуларан дочек и у Аустралији , Новом Зеланду и земљама Блиског истока.

Свијет 31.12.2016 | 20:10
А код њих је Нова година већ стигла
Нова година је затим стигла на Нови Зеланд, уз ватромет испаљен с торња Скај тауер у Оукленду, пренео је Мирор.

Дочек Нове године у Сиднеју протекао је уз спектакуларни ватромет изнад чувене сиднејске Опере, којим је одата почаст преминулом музичару Дејвиду Боувију и глумцу Џину Вајлдеру.

Ватромет изнад симбола Сиднеја, прве светске метрополе која је ушла у 2017. годину, био је у облику звезда и планете Сатурна, а пратили су га звуци Боувијевог класика "Спаце Оддитy".

Вајлдеру је одата почаст ватрометом у дугиним бојама, уз звуке музичке нумере из његовог чувеног филма "Вили Вонка и фабрика чоколаде" (Wиллy Wонка анд тхе Цхоцолате Фацторy).


 



Долазак Нове године у Токио тачно у поноћ означили су звуци свечаних звона са шинтоистичких храмова, а многе породице су у својим домовима припремале традиционалне соба резанце.

Кинески медији јавили су да су становници два највећа града у Кини Пекинга и Шангаја дочекали Нову годину мирно, јер су власти забраниле продају и употребу ватромета, а највеће зграде које су за дочек обично осветљене остале су у мраку.

У Шангају је пре две године више од 30 људи изгубило живот у стампеду на обали, где се 300.000 посетилаца окупило како би посматрало новогодишњи ватромет.



Јужна Кореја ушла је у 2017. годину уз масовне протесте на којима је неколико стотина хиљада људи по десети пут заредом тражило оставку председнице Парк Геун-хје, чији је опозив 9. децембра изгласао парламент, а о чијем разрешењу коначну одлуку треба да донесе уставни суд.

Пацифичке земље Науру, Тувалу и делови источне Русије у нову годину ушле су сат касније.

Нова 2017. година дочекана је и у Кини и Јапану.

Нову, 2017. годину дочекале су и Јужна и Северна Кореја, Филипини, делови Индонезије, већи део Монголије, Тајван, Сингапур, Хонгконг, источни делови Русије, Аустралија.

Нову годину затим ће дочекати Тајланд, Вијетнам, Камбоџа...

Нова година стигла је на далека острва Полинезије и Пацифика.

Делови Француске Полинезије и Америчка Самоа су међу последњима који ће ући у нову годину.



У Русији Нова година 11 пута

Становници Камчатског краја и Чукотског аутономног округа први су у Русији дочекали Нову 2017. годину.

У Калињинградској области Нова година стићи ће сат након московског времена, пише "Спутњик".

У Русији се Нова година може дочекати 11 пута.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар