"Појединци су блиски вехабијама"

Начелник Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Требиње Жарко Лакета изјавио је да на подручју источне Херцеговине има појединаца који су блиски одређеним организацијама повезаним са тероризмом и вехабијско-селафистичким покретом, али да нема организованих група.

Република Српска 31.12.2016 | 11:26
"Појединци су блиски вехабијама"
Лакета је рекао да ће акцент дјеловања овог центра у наредном периоду бити борба против тероризма и екстремизма.

Начелник је рекао да се зона одговорности ЦЈБ Требиње граничи са дијелом Федерације БиХ /ФБиХ/ гдје је присутан већи број људи повезаних са екстремним тероризмом, интересантних за све безбједносне службе како у Републици Српској, тако и у БиХ и региону.

"Ми то све пратимо, сарађујемо са другим агенцијама, размјењујемо податке, а имамо изузетно квалитетне и стручне људе у тој области", истакао је Лакета и подсјетио да је новим правилником у оквиру ЦЈБ формирано Одјељење за борбу против тероризма и екстремизма.

Он је рекао да је безбједност грађана на првом мјесту и са ће приоритет рада Центра бити управо њихова заштита.

Лакета је истакао да су резултати рада Центра у овој години много бољи у односу на претходне године по свим областима, те да се вратило повјерење грађана у полицију, што је резултирало разрјешењем 25 кривичних дјела.

"ЦЈБ је у овој години ријешио многа дјела из претходних година, што показује да је Центар максимално радио и стрпљиво рјешавао кривична дјела из претходног периода. Да можемо боље, мени је то јасно, имамо и ми пропуста у раду, али ту постоје и неки објективни разлози", рекао је Лакета.

Као неке од успјешних активости, Лакета је навео откривање починилаца убиства кик боксера Марка Ђерића, затим убиства у Билећи, није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, а велики помаци су направљени и по питању безбједности саобраћаја.

"Рад полиције на терену дао је добре резултате. Имали смо веће превентивне активности на терену како саобраћајне тако и полиције опште надлежности", рекао је Лакета.

Истичући да је задовољан радом својих сарадника, Лакета је рекао да је то управо резултирало и успјешном акцијом разоткривања починилаца крађе нафте са Рудника и Термолектране Гацко, због чега је добио похвале предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Стрпљивим и професионалним радом разоткрили смо велику крађу која је трајала дужи период. Резултат акције је 60 приведених лица, од којих је девет предато посебном Тужилаштву у Бањалуци и за њих је одређена мјера притвора од 30 дана", појаснио је Лакета.

Он каже да је проблем у раду Центра недостатак 50 полицијских службеника, те додаје да ће у марту, када се заврши обука једне класе, Центар добити њих 16 који ће бити распоређени у Требињу и Љубињу.

Међу великим успјесима Лакета, али и запослени, истиче побољшање међуљудских односа у Центру.

"Они су много бољи него што су раније били. Људи овдје долази много расположенији на посао, јер немају притисака. Захтијевам само да раде професионално свој посао, а када је неко слободан у свом послу онда резултати не могу изостати", сматра Лакета.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Драгојло

31.12.2016 10:31

Ако вец тразите екстремисте, поцните од Војводе Алексица из Гавцка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре драгојло

31.12.2016 11:22

Ено ти иконе на тавану Драгојло!

Name

Србин бл

31.12.2016 12:59

Вјероватно неки предак ти се и звао Драгојло!

Name

Пусти

31.12.2016 11:10

Ти екстремизам....купи ти криминал и лоповлук на све стање!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко нам каже

31.12.2016 12:09

Ти Лакета нис близак криминалцима. Ти си криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

31.12.2016 15:20

Тренутно је веци проблем криминал од тероризма, 1000 пута,ал ту сте несто танки и слаби.

ОДГОВОРИТЕ