Сваке године нас је за 7.000 мање

У Републици Српској врло су неповољни демографски трендови, а на годишњем нивоу недостаје 7.000 новорођене дјеце, што се значајно одражава на друштвено-економски развој.

Република Српска 29.12.2016 | 21:00
Сваке године нас је за 7.000 мање
На ово су данас у Бањалуци указали учесници панел-дискусије "Утицај демографских кретања на фондове социјалне сигурности и активну понуду радне снаге" у Бањалуци.

Након панел-дискусије у организацији Уније удружења послодаваца Српске, демограф Стево Пашалић рекао је да овај показатељ има изузетно велике друштвено-економске импликације јер се смањује удио младог становништва, изражено је старење, пад броја радно активног становништва, а постоји и неједнак просторни развој.

"Уколико желимо достићи наш кључни циљ, а то је задржавање нивоа стационарног становништва у Српској, мора се редефинисати популациона политика која обухвата финансијска давања, али и значајан број нефинансијских мјера које подразумијевају стварање свијести о неопходности рађања", рекао је Пашалић новинарима.

Он је навео да су унутар демографског оквира кључни људски ресурси који носе развој у привреди и непривредној дјелатности. Пашалић је истакао да се процјењује да ће у Републици Српској у наредних пет година 100.000 људи са својом старосном границом изаћи из радно способног становништва, а ући око 57.000 људи, што представља забрињавајући дефицит од око 43 одсто.

"Ово су озбиљни показатељи у једном средњорочном петогодишњем периоду, а питамо се шта ће бити за 15 или 20 година уколико не дође до крупнијих преокрета у демографском и свеукупном развоју којег нема без значајнијег демографског развоја", закључио је Пашалић.

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић изразио је бојазан да би у наредних пет година у Српској активна понуда радне снаге могла пасти испод 26.000 људи.

"То је пад од више од 100.000 људи. Изражавамо забринутост и позивамо институције Републике Српске да о овом проблему заједно разговарамо са социјалним партнерима и да на тематској сједници покушамо пронаћи рјешења у смислу боље наталитетне политике и редефинисања система социјалне сигурности", рекао је Аћић.

Он сматра да је расправу о лошим демографским показатељима требало водити прије доношења Програма економских реформи у смислу да се програм економских реформи прилагођава наталитетној политици.

Директор Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић рекао је да се пензијски системи који почивају на принципу међугенерацијске солидарности свуда у свијету налазе у незавидној ситуацији када је ријеч о самоодрживости због смањења односа радно ангажованог становништва и корисника права.



(БН телевизија/Мондо.ба)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Стево Пашалићу

29.12.2016 20:17

Ово није вијест која пали масе... Дајте Србе, Хрвате, Бошњаке, референдуме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасам

29.12.2016 20:19

Реално већ сада нас је испод милион у РС, а то је крив Додик и његова криминална организација.Успио је за 10 година владавине више Срба отјерати него за цијели рат што је протјерано, ако се овако настави не пише нам се добро, сви причају како само желе да оду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.12.2016 23:18

Не знам коме су онда оволики станови и куце продати? Ево нпр БН веца него икад,исто је са Требињем,БЛ и да не набрајам.Само од Зворника до БН зиви око 250 000 становника па не знам ко су ти људи.Ко је покуповао онолике станове о И.СА???Па нас народ који се вратио из Србије и иностранства.

Name

Боске

31.12.2016 09:26

Тако је брате. управу си 10000%.

Name

Михаило Микиц

29.12.2016 20:20

Када један народ попут СРБа не зиви висе по Закону БОЗИЈЕМ и својим непролазним СРБским вредностима, он тада због греха свог поцињеног кроз абортус бољу судбину немозе ни да има. Колико "СРБкиња" само у тоок једне године изврси абортуса или цедоморста са којим убијају без гризне савјести своју неродјену дјецу ни броја се незна. Сузе и вапаји пред Богом неродјену и абортиране СРБске Дјеце који су безбозне СРБске "Мајке" побили у својој утроби правеци тако од свог стомака гробље СРБске Дјеце, вапију пред Господом тразеци казну за убице своје. Зато њихови јецају прије или после падају на такве "Мајке" а у сирен погледу и на цијели СРБски Народ. СРБи и СРБкинхе покајте се зато за убуство своје неродјене дјеце, и законом забраните абиртус или цедоморства, убиства неродјених СРБа и СРБкиња. Абиртус треба дозволити само у хитним слуцајевима у договору са љекаром, свестеником, музем или Родитељима ако је угрозен зивот Мајке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

29.12.2016 20:24

Кад се Српска осамостали у њој ће само још остати Доди, Жељкица и Агапе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а тек...

29.12.2016 20:26

А тек исељавањем, барем још 5.000. То значи да укупно 12.000 људи РС губи годишње. 10 година -> 120.000 ... 100 година -> 1.200.000 Колико је оно попис показао??? Па - Па, сјебали смо дрво на којем нам је гнијездо. Пу какав смо гадан и покварен народ. Сва багра засјела и узде држи... А нико ни да бекне... ПУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

29.12.2016 20:30

Смањте лопове уведите законе и идена боље а не супља прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

30.12.2016 05:54

Само узмите добре дневнице и млатите празну сламу.Сви сте ви сауцесници у насем нестајању.Сви фондови раде против људи који имају дјецу.Ајде наплати било ста од лијекова сто си купио за своје паре или неки преглед који си морао обавити у БГ јер овде нико ниста не зна.Да смо себи бирали непријатеље да доведемо на власт не бисмо могли горе изабрати.Све лопови у комплетној власти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цибер

30.12.2016 13:10

7000 хољ.мање рођених од умрлих.30000 оде вани у пуној знази за прављене дјеце???фина нека перспектива за прављење једног великог старачког дома.

ОДГОВОРИТЕ