Гашпар и Васиљевић преузимају берзу?

Измјене Закона о тржишту хартија од вриједноста у РС, које су посланици у Народној скупштини РС јуче усвојили по хитном поступку, представљају системски ризик за тржиште капитала, јер ће опстанак Бањалучке берзе зависити само од једног лица, које потенцијално може бити њен једини власник, упозоравају саговорници ЦАПИТАЛ-а из ове области.

Република Српска 29.12.2016 | 13:25
Гашпар и Васиљевић преузимају берзу?
Измјенама је укинуто законско ограничење од максимално 20 одсто акција које може имати једно правно лице и омогућено да власник берзе може бити само једно лице, па чак и физичко.

Иако се сви слажу да је начин пословања берзе овакав какав је сада одавно превазиђен, саговорници ЦАПИТАЛ-а ипак, истичу да ове измјене нису добро рјешење и да је кључно питање због чега се ишло у хитну процедуру измјена овако битног закона.

Као један од примјера да је понуђено рјешење лоше наводе да је Монтенегро берза у већинском власништву Атлас групе, која је сада у финансијским проблемимима и може се десити да за собом повуче и берзу.

Наши саговорници тврде да би иста судбина могла задесити и Бањалучку берзу јер се поставља питање шта би се десило да је Бобар банка или Банка Српске била већински акционар Бањалучке берзе.

Економисти: Кључна ствар услови за стицање власништва и намјере будућих акционара

Финансијски стручњак Срећко Богуновић каже да Бањалучка берза нема будућност уколико настави са садашњим начином пословања, али да треба бити опрезан при доношењу оваквих рјешења.

Он каже да мора бити јасно прописано да лица која могу постати власници берзе морају имати одговарајуће референце и искуство у том сектору.

„Чак и ако једно лице постане власник берзе, то не мора нужно да буде лоше, али само под условом да регулатор тржишта то надзире како треба. Дакле, кључна ствар је одговарајућа контрола“, нагласио је Богуновић.

Економиста Зоран Павловић каже да се измјене овако важних закона никада не доносе по скраћеној процедури јер се ради о озбиљној материји гдје је потребно претходно анализирати све могуће посљедице промјена.

„Дефинисањем износа од један милион КМ за оснивање Берзе је сувише мали износ за тако озбиљну институцију која мора бити мјесто улагања слободних средстава у привредне субјекте са повјерењем у исправност података који се достављају Берзи. Бањалучка берза је мала, недовољно развијена, али зато и нема доминантних инвеститора који могу директно утицати на њен рад. Можда се та могућост отвара наведеним изменама, што не би било добро за ту институцију“, оцијенио је Павловић.

Гарача: Питање је шта су намјере нових власника

Члан Удружења економиста РС „СWОТ“ Драгана Гарача каже да је првобитна замисао начина организовања и пословања берзе као неизоставног сегмента за функционисање тржишта капитала РС одавно превазиђена.

Истиче да Бањалучка берза данас има 10 акционара односно власника, од којих су два у поступку ликвидације, док поједини акционари који су угасили своје брокерске куће и престали бити чланови берзе траже начина да продају своје акције Берзе.

Што се тиче измјена закона, она каже да је право питање која лица ће испунити услове и добити дозволу за стицање законом предвиђених прагова власништва берзе и шта могу бити евентуане намјере тих лица.

„Уколико то буду лица са примарним циљем развоја финансијског тржишта, а секундарним циљем – остваривања приноса на уложен капитал-дивиденде, то може довести до значајног помака у пословању свих учесника на овако малом и суженом финансијском тржишту РС. Уколико будући акционари берзе не нађу заједнички интерес са другим учесницима на финансијком тржишту посљедице могу бити катастрофалне, а могући исходи су, како је законом предвиђено, ликвидација или спајање са неком од берзи из окружења“, истакла је Гарача.

Она је нагласила да су тржишни услови, смањење обима промета хартија од вриједности и поштравање регулативе, утицали на то да се угаси велики број брокерских кућа.

Гашпар и Васиљевић купују берзу?

Према незваничним информацијама, измјенама закона по хитном поступку се циљано ствара могућност да појединци блиски власти РС преузму берзу. Спомиње се име бившег министра трговине и туризма РС Бориса Гашпара и Драгана Васиљевића познатог по пропалој говедарској фарми „Фармланд“ из Тополе која је грађане Српске, преко Буџета и Робних резерви, коштала десетине милиона КМ.

Гашпар је замјеник директора српско-кинеске фирме „Сино РС Инвестмент Гроуп Лимитед“ из Хонг Конга која је регистровала фирму „Сино-РС“ у Бањалуци.

Гашпар нам је рекао да не може дати изјаву јер се налази у иностранству.

Са његовом фирмом Влада Републике Српске је почетком октобра ове године потписала Меморандум о разумијевању с циљем економске сарадње, те као полазни документ за институционалну сарадњу и промоцију потенцијала Републике Српске према кинеским инвеститорима.

Предсједник РС Милорад Додик почетком новембра је приликом посјете Кини рекао да су кинески привредници у Шангају показали велики интерес да у Републици Српској улажу у области индустрије полимера, пољопривредну индустрију, у област сточарства, као и да је потписано неколико конкретних меморандума.

Он је тада рекао да су раније почеле активности у вези са неким финансијским операцијама које треба да обезбиједе оквире за пословање ових фирми путем берзи, тако да ће у оквиру операција на берзи у РС доћи до тог њима препознатљивог оквира који ће омогућити да послују на најбољи могући начин.

“Мислим да је ово добар почетак успјешне сарадње и захваљујем људима с наше стране који се налазе у компанији „СИНО РС“, што су препознали могућности и што су се организовали на овај начин. Они су данас потписали меморандум и вјерујем да ћемо имати добре резултате”, рекао је Додик.

Законом о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности РС укинута је одредба која је предвиђала да берза мора имати најмање пет акционара, акционари ће убудуће моћи бити и физичка лица, а уводи се и могућност добровољне ликвидације берзе. Укинута су и ограничења код исплате дивиденде акционарима. До сада је акционарима могло бити исплаћено само 50 одсто добити.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

И питање је како те фирме послују

29.12.2016 13:06

Има неки снимак из КИне од прије неколико година на којој се виде Додик и Васиљевић.Можда кинези постану прави власници бањалучке берзе

ОДГОВОРИТЕ