Ово је храна која ће вам побољшати сан

Осим ћуретине и топлог млека, који су познати као храна за спавање, постоји много намирница које можете убацити у своја колица за куповину за експресну карту у царство снова.

Здравље 29.12.2016 | 08:54
Ово је храна која ће вам побољшати сан
Портал Канадијан ливинг саставио је листу најбољих:

Киви

"Длакава" тропска воћка је вероватно најбоља ужина пред спавање. Недавно спроведено истраживање тајванских научника је открило да су жене, које имају проблем са сном, а које су узимале два кивија сат пред спавање, утонуле у сан 45 минута брже него иначе и имале дуготрајнији и квалитетнији сан од оних које киви нису јеле. Једно објашњење: Киви садржи серотонин, који регулише циклус спавања. Киви је препун витамина Ц, антиоксиданта који доказано снижава крвни притисак.

Пистаћи

Ако проводите ноћи окрећући се и преврћући, размотрите да почнете да грицкате пистаће. Зелене орашасте грицкалице су добар извор витамина Б6, који је потребан вашем организму како би произвео серотонин. Пистаћи такође садрже влакна, протеине и здраве масноће - трио који ће вам помоћи да утолите мучну касновечерњу глад. Због тога што морате да гулите пистаће, научници са Универзитета у источном Илиноису су открили да конзумирање неогуљених грицкалица, за разлику од оних које купите огуљене, побољшава вашу контролу уноса хране.

Сок од вишње

Осим већ споменутог топлог млека, ту је и ново пиће. Студија објављена у европском нутриционистичком журналу 2012. године је показала да су људи који пате од несанице спавали у просеку 34 минута дужен акон што су конзумирали кисели сок од вишње ујутру и увече. Истраживачи су то приписали великој количини мелатонина коју садржи овај сок. Тражите сок који има ознаку 100% сок од вишње. Разредите га са газираном или негазираном водом ако вам је као такав превише кисео. Такође покушајте да додате сушене киселе вишње пшеничним пахуљицама или салатама.

Бадеми и бобице

Обе ове намирнице у ствари садрже више мелатонина по порцији од киселих вишања. Ниједна од ових намирница није била предмет истраживања за побољшање сна, али обе садрже, осим мелатонина, и много витамина, минерала и антиоксиданата, тако да ваше грицкалице пред спавање можете заменити са једном или обе ове намирнице. Додајући томе семенке од тикве, мешавину ћете побољшати, с обзиром на то да семенке саџе триптофан, аминокиселину која помаже при спавању.

Пиринач дугог зрна

Сервирање пиринча за вечеру је начин да слатко сањате. Студија у америчком журналу клиничког нутриционизма је показала да су људи који су јели пиринач дугог зрна четири сата пре спавања, брже тонули у сан него када су вечерали нешто друго. Пиринач дугог зрна (врсте јасмине) има висок гликемијски индекс, који може да повећа тритофан, што значи да ће ваш организам да производи више серотонина.

Банана

Ова скромна воћка садржи довољну количину типрофана, калијума, магнезијума и здравих угљених хидрата да је учини иделном ужином за свакога ко пати од несанице. Покушајте да је комбинујете са пахуљицама или је помешајте са млеком за додатне количине здравих угљених хидрата и других нутријената.

Јогурт

Калцијум у јогурту побољшава дубоки сан (РЕМ фазу у току спавања) претварајући триптофан у хормон мелатонин који изазива дремеж.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар