Бањалучки бомбаш поново пред судом

Психијатри болнице из Сокоца затражили су да Основни суд у Бањалуци донесе ново рјешење о присилном лијечењу бомбаша убице Жељка Стевановића (49) у овој клиници.

Република Српска 28.12.2016 | 22:34
Бањалучки бомбаш поново пред судом
Рочиште на којем ће бити разматран захтјев из Сокоца заказано је за 4. јануар сљедеће године, а уколико га суд прихвати Стевановић ће још годину дана провести иза решетака у Психијатријској болници Соколац.

Ово ће уједно бити треће рјешење бањалучког Основног суда од извршења злочина, који је у марту 2014. године шокирао јавност.

Пресудну улогу у досадашњим рјешењима имао је управо налаз психијатара који су тврдили да је Стевановић и даље опасан за околину, те да не смије бити пуштен на слободу.

Извор “ЕуроБлица” близак правосуђу РС објаснио је како се, према Закону о кривичном поступку РС, након утврђивања кривице психијатријског болесника константно проводи и ванпарнични – грађански поступак пред надлежним основним судом.

“У овом поступку разматра се налаз психијатра и утврђује вријеме које ће осуђени психијатријски болесник провести у установи затвореног типа. Максималан период лијечења који се једним судским рјешењем може одредити износи годину дана, а након тог периода суд поново разматра исти случај и тако све док постоји оправданост лијечења психијатријског болесника”, објаснио је извор бањалучког листа.

Он уједно открива да они болесници који имају најтеже облике психијатријске болести, попут Стевановића, могу и читав живот провести у установи затвореног типа.

Стевановић је 27. јуна 2014. године осуђен у бањалучком Окружном суду на присилно лијечење у затвореној установи због убиства возача “Аутопревоза” Боре Топића (55). Стевановић је Топића убио у бомбашком нападу 13. марта 2014. године, на аутобуској станици код Пољопривредне школе у бањалучком насељу Лазарево.

Када је Топић зауставио аутобус са путницима на станици, Стевановић је кроз предња врата у крило Топића бацио бомбу која је возача убила на мјесту, док су путници прошли без тежих повреда. Након напада Стевановић је побјегао и скривао се 36 часова.

Током суђења вјештаци су утврдили да је Стевановић убиство починио у неурачунљивом стању и да болује од најтежег облика параноидне шизофреније. Тим вјештака, осим болести, утврдио је раније и да је Стевановић натпросјечно интелигентна особа.

Заказао систем

Цвијета Топић, супруга убијеног Боре, тврдила је да се злочин не би ни догодио да су институције адекватно реаговале на раније нападе суманутог бомбаша.

Наиме, Жељко Стевановић је још 6. марта 2010. године запалио аутомобил покојног Боре Топића. Тада је констатовано да се ради о психијатријском болеснику.

(мондо.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

камелеон

30.12.2016 08:34

Изолација до краја живота.

ОДГОВОРИТЕ