Предсједник ФС РС, Миле Ковачевић: Српска - Србија, остварење свих снова!

Фудбалски савез Републике Српске организовао је дружење с новинарима, на којем је извршена рекапитулација године на измаку, док се говорило и о плановима за 2017. годину. Приоритет у сљедећој години - меч сениорске репрезентације РС.

Фудбал 29.12.2016 | 23:00
Предсједник ФС РС, Миле Ковачевић: Српска - Србија, остварење свих снова!
У просторијама Фудбалског савеза Републике Српске (ФС РС) организовано је дружење с новинарима, којима су се обратили предсједник кровне куће фудбала у РС Миле Ковачевић, те генерални секретар Родољуб Петковић.

Једно од питања које је највише интересовало новинаре је одигравање ревијалне утакмице сениорске репрезентације Републике Српске и Србије, или евентуално против неког другог противника.

"Та идеја код нас је заживјела још 2007. године мојим доласком на чело ФСРС. Заједно са својим сарадницима пропагирао сам ту идеју, која раније није постојала. У претходном периоду уложили смо много напора да дође до њене реализације. Одигравање једне такве утакмице значило би остварење снова за све нас који смо на било који начин у вези с фудбалом. Ако говорим у своје име - ја бих остварио своје снове. Послије те утакмице могу да идем у историју. Толико то мени значи", емотивно је поручио Ковачевић и наставио:

"Та идеја није скинута с дневног реда. Она је још више актуелизована и настојаћемо да се реализује у склопу обиљежавања значајног јубилеја, 25 година постојања Савеза. Вјероватно ће то бити у септембру. Могућ је и други термин, у зависности од тога ко би нам могао бити противник."

Већ дужи период у плану је одигравање ревијалне утакмице са репрезентацијом Србије. Меч је планиран у неколико термина на Градском стадиону у Бањалуци, али до реализације ове идеје никада није дошло.

"Поштујући жељу Фудбалског савеза Србије, жељели смо да тај меч буде против Србије. Ако до те утакмице дође, биће сигурно одиграна у Бањалуци и нигдје другдје. Уколико не буде могуће да играмо са Србијом, тражићемо неку другу државну селекцију за противника. Меч ће бити ревијалног карактера, а већ почетком сљедеће године настојаћу са својим сарадницима, већ након 'Дана фудбала', да успоставимо контакте са представницима УЕФА и да ту причу заједно са нашим пријатељима из Фудбалског савеза БиХ актуелизујемо и реализујемо заједничким снагама. До сада смо имали подршку ФС БиХ, али су проблеми наступали на нивоу УЕФА из разноразних разлога", појаснио је Ковачевић.

Он се осврнуо на све оно што се дешавало у 2016. години, те упознао присутне са најзначајнијим детаљима који су обиљежили годину на измаку.

"На првом мјесту је позиционирање ФС РС на нивоу ФС БиХ, гдје је досегнут висок ниво, чак и виши него што му Статут дозвољава. Систем реорганизације лиге, смањење на 12 клубова, те увођење плеј-офа и плеј-аута, рјешење је које је прихваћено и на нивоу ФС БиХ и резултати су већ видљиви. Имамо девет селекција које промовишу фудбал Републике Српске и саму РС у БиХ, али и у региону и Европи. Можемо бити задовољњи њиховим резултатима. Срећан сам и што су наши представници успјели да покажу снагу пред УЕФА и ФИФА", наставио је Ковачевић.

Ову годину окарактерисала је и изборна трка за мјесто предсједника ФС РС.

"Легитимне су биле жеље свих нас који смо жељели да се изборимо за позиције за нешто што је битно у фудбалу Српске, а то је његово руковођење. То није једноставно, али је веома битно. Драго ми је што су се први пут појавили кандидати, нове снаге, стварно заинтересовано да преузму руковођење Саветом. Да он не ваља, питање је да ли би се неко борио за то. Значи да вриједи. То је потврда исправности нашег рада", поручио је први човјек фудбала у РС, те додао да ни на кога није љут, али да је помало разочаран стварима које су услиједиле послије избора.

"Избори су били чисти, што су потврдили из УЕФА и ФИФА, те комисија ФС БиХ. Изборни процес у ФС РС протекао је без икакве мрље. Након избора, када је требало да сви заједно кренемо напријед, наставили су се напади на аутентичност и ту је моје разочарање највеће", поручио је Ковачевић, те нагласио да је резултат свих дешавања настојање УЕФА и ФИФА да аутентичност савеза, која је изборена 2012. године, тражи да се умањи у форми измјене Статута, о којем ћемо разговарати у наредном периоду.

"Али, спремни смо на такву борбу и нашу позицију на нивоу ФС БиХ ћемо одбранити, указујући УЕФА и ФИФА да имамо право на своју аутентичност, која нема никаквих негативних рефлексија према ФС БиХ и да он добро функционише прије свега захваљујући ФС РС."

Ковачевић је поносно истакао да број клубова у РС константно расте, док ФС РС годину "затвара" без икаквих дуговања према добављачима.

БРОЈКЕ

Ковачевић је најавио да ће у 2017. години Савез учинити све да пронађе спонзора за Прву лигу РС. "Од годишњег буџета, који износи 750.000 КМ, 54 одсто успјели смо да вратимо клубовима. Једну трећину од тог буџета добијамо из ФС БиХ, а око 40 одсто чине котизације. Остатак буџета попуњава се на друге начине. Очекујемо да Република Српска пронађе системска рјешења, која би помогла нашем спорту. Ми на годишњем нивоу добијамо 4.000 КМ, а треба да се бринемо о 360 клубова, 25.000 регистрованих фудбалера и 3.200 званичних утакмица. Ми не тражимо новац за Савез, него тражимо системска рјешења за клубове", поручио је Ковачевић.

Услиједио је затим наставак дружења уз коктел, док су новинарима уручени календари Фудбалског савеза Републике Српске за 2017. годину, те пригодни поклони.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

31.12.2016 12:46

Лепо је рекао да је обво циљ ФСРС-а јос од 2007 године и да јос није реализован... То говори о способности њиховој да изгурају ову прицу... У свету преко 100 регионалних и покрајинских селекција играју фудбал несметано са дрзавним и себи слицним селекцијама а једино Ковацевиц не мозе да надје противника А репрезентацији Српске... Мозда да пробају са репрезентацијом планете Марс??? Ово сто најављују дај Бозе да се оствари или це бити по систему као и до сада мис појео магарца!

ОДГОВОРИТЕ