Николић у фебруару у посјети Сарајеву

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младени Иванић рекао је данас у Београду да би предсједник Србије Томислав Николић требало да допутује у посјету Сарајеву у фебруару идуће године.

Босна и Херцеговина 28.12.2016 | 14:11
Николић у фебруару у посјети Сарајеву
"Са задовољством морам рећи да сам позвао предсједника Николића да дође у Сарајеву и тај позив је прихваћен. Ја се надам да ћемо у фебруару имату ту посјету", рекао је Иванић новинарима послије сусрета са Николићем, наводећи да за то постоји сагласност сва три члана Предсједништва БиХ.

Иванић је подсјетио да је у прошлости било проблема у вези са посјетом Николића Сарајеву, зато што су представници Бошњака били отказали већ заказану посјету Николића Сарајеву, због хапшења Насера Орића.

Он је навео да би се посјетом Николића Сарајеву показала могућност да се односи БиХ и Србије наставе још позитивније да се развијају.

Иванић је подсјетио да је БиХ на простору Балкана значајан не само економски, него и политички партнер за Србију, као што је Србија изузетно важна и значајана за БиХ и Републику Српску.

Он је напоменуо да је јучерашња посјета српском премијеру Александру Вучићу и данашња Николићу нешто што ће имати врло позитиван утицај на неке догађаје у периоду који слиједи, јер интерес БиХ у цјелини, а посебно Републике Српске је да се још више повеже.

Иванић је рекао да са задовољством може да каже да Србија озбиљно размишља да, када заврши своје инфраструктурне пројекте, које започела, отвори и ближе повезивање са простором источног дијела Републике Српске, односно БиХ.

Он је додао да се размишља о могућности повезивања ауто-пута Београд-Загреб са Бијељином, као и о реконструкцији пруге Сарајево-Београд преко Зворника и Лознице, те о брзој цести између Сарајева и Београда, која би се прикључила на ауто-пут Чачак-Београд.

Иванић је навео да ово није први позив Николићу да посјети Сарајево и да је било и ранијих, али због привођења Орућа и неке врсте повријеђености, која је долазила из Сарајева, та посјета је отказана.

"Нама је стало и мени је стало да предсједник Николић буде присутан у Сарајеву, јер је то нека врста и питања националног дигнитета, али и добрих односа двије земље", рекао је Иванић.

Он је напоменуо да је о томе разговарао и са осталим члановима Предсједништва БиХ и да има и њихову подршку да позове Николића, јер без сагласности три члана Предсједништва тешко да БиХ ишта може да оствари.

Иванић је рекао да је на састанку било ријечи и о односима Србије са Српском и о односима Србије са БиХ, наводећи да је Србија више пута поновила да воли Републику Српску, да је емотивно везана за Србе у Српској, али да поштује интегритет и цјеловитост БиХ и да ништа неће урадити да то угрози.

"Дакле, емотивни, људски, национални односи су битни са Републиком Српском, али то не значи да нису добри и са Сарајевом. Када погледате обим размјене, онда се види управо то. Не бих рекао да је питање или Република Српска или БиХ, него и Република Српска, емотивно посебно значајна, али и БиХ као цјелина", рекао је он.

Он је додао да на састанку није било ријечи о његовој идеји о трипартитном састанку лидера Србије, БиХ и Хрватске, наводећи да није још дошло до позитивне реакције и нису направљени прави услови, али да он мисли да ће се то једног дана морати десити.

"Мислим да је за стабилност Балкана у цјелини све значајно, сви билатерални сусрети, али тај троугао Загреб. Београд-Сарајево пружа гаранцију стабилности", рекао је Иванић, изражавајућ изадовољство што је направио први корак и да ће послије толико времена доћи до посјете предсједника Србије Сарајеву.

Говорећи стању у региону, Иванић је рекао да су они најлошији у посљедњих десет година и да неке ствари које су и било могуће тада, данас нису.

Он је навео да се сјећа када су некада министри спољних послова земаља реигона ишли у Брисел, одређивали су једног међу њима, који ће о стању у региону дати заједничке оцјене.

"Данас је то практично немогуће. Претпоставка да се ствари врате у неку нормалу јесте одустајање од екстремизма, емстремних политичких погледа. Хоће ли тога били или не, видјећемо. Не мислим да су избори били прави разлог, него само лијепо оправдање. Бојим се да је суштински добар дио политичара који су на сцени превише идеолошки оријентисан на сукоб као начин останка на власти", рекао је Иванић.

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

yугословен

28.12.2016 13:23

ЕТО НАРОДЕ ВИДИТЕ СВАКО ИМА ДОБРОДОСЛИЦУ У САРАЈЕВО САМ ДОДИК СЕ БОЈИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

28.12.2016 14:29

Не волим Додика, али ни Сарајево. Оба су нам нанијела зло.

Name

РЕ Yугословен

30.12.2016 22:18

У праву си..............највише је маскираних са Истока.

Name

007

28.12.2016 14:27

Сарајево га не жели,али нека га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоопс

28.12.2016 14:44

Тома је био представник Србије у Савјету Европе, па је након тога постао Председник Србије. Има ли везе са успоном у политици боравак у Бриселу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кића

28.12.2016 15:32

Волио бих да се Николићева посјета Сарајеву реализује, али се поставља питање зашто га није позвао Бакир док је био на челу Предсједништва БиХ. Велико је питање да ле ће он (Бакир) пожељети добродошлицу предсједнику Србије.

ОДГОВОРИТЕ