Русија признала допинг програм!

Руски званичници први пут су признали постојање допинг система који је погодио нека највећа светска спортска такмичења у години за нама.

Свијет 28.12.2016 | 10:01
Русија признала допинг програм!
Према последњем извештају истражитеља Светске антидопинг агенције (WАДА) Ричарда Мекларена од 9. децембра, више од 1.000 руских спортиста је учествовало у програму 2011-2015. године с којим је била упозната и држава.

У интервјуу за Њујорк Тајмс (НYТ), званичници су признали постојање програма, али су демантовали да га је спонзорисала држава.

"То је била институционална завера у коју нису били укључини владини званичници", рекла је Ана Анцелиович, актуелна директорка Антидопинг агенције Русије.

Према сведочењу бившег директора лабораторије Григорија Родченкова још у мају, спортистима је пружан коктел стимулативних лекова, а чланови Федералне службе безбедности (бивши КГБ) су мењали узорке урина и заташкавали целу ствар током Зимских олимпијских игара у Сочију 2014.

Заокрет у тону Руса вероватно је мотивисан жељом да се помири са WАДА и омогући својим спортистима званична тестирања и повратак на такмичења, као и организовање истих у Русији (недавно су остали без Светског првенства у бобу и скелетону).

Ипак, званичници настављају да демантују оптужбе да је допинг спонзорисала држава, а сама Анцелиовичева истиче да је шокирана таквим наводима.

Високи спортски званичник Витали Смирнов, који је каријеру почео још у совјетско време, а којем је председник Русије Владимир Путин поверио реформу државног антидопинг система, рекао је за НYТ да не жели да прича у име "одговорних особа".

"Нисам упознао појединце који се помињу у извештају господина Мекларена, због чега су они и отпуштени, нити знам где су били. С моје тачке гледишта, као бивши министар спорта и председник Олимпијског комитета, направили смо много грешака", рекао је 81-годишњи Смирнов.

Мекларен је у уторак изјавио да је задовољан што руски званичници више не оспоравају открућа, истакавши да су вероватно мотивисани жељом да се прекину даље истраге о превари.

"То је контрола штете. Може много етикета да се стави на чињенице, они имају другачији поглед на власт, али је све то у ствари помало и игра речи", рекао је Мекларен.

ЗОИ у Сочију су биле скоро па лични Путинов пројекат, који је био уско повезан са њиховом припремом. Руси су били поносни на своје Игре, а у седишу Олимпијског комитета се налазила три метра висока лутка са потписима руских олимпијаца, од којих су многи касније били укључени у актуелни скандал, а званично их је кажњено више од 650.

"Морамо пронаћи разлог зашто су млади спортисти користили допионг, зашто су пристали да буду допинговани", рекао је Смирнов којем је важније да се настави даље него да се прихвати одговорност за учињено.

Иако су Смирнов и остали званичници признали доказе које је пронашао Мекларен, углавном су наглашавали да је варање Русије послужило да се скрене пажња на посебан третман које западне земље имају у глобалним спортским институцијама.

"Да ли сте видели документа "Фанцy Беар"?, подсетио је Смирнов на бројне спортисте из западних земаља који су имали посебне дозволе да користе забрањена средства из терапеутских разлога, "Русија никад нија имала могућности које су дате другим земљама. Генерално мишљење у Русији је да нисмо имали шансе".

На наводе о доказима замене узорака урина руских спортиста у Сочију који су омогућили државни службеници Смирнов је истакао да се иста ствар догађала на другим Играма.

"Срећом WАДА је имала Родченкова. Можда су се у Кини, Лондону и на другим местима дешавале исте ствари. Систем је уништен", рекао је адвокат Виктор Березов, заступник ОК Русије.

Сада, када је већини руских атлетичара забрањено такмичење и Русија остала без дозволе за допинг тестове, Смирнов и његов тим од више од 20 људи раде на томе да задовоље светске антидопинг институције.

Комисија коју чине руски политичари, олимпијци, бизнисмени, чак и један славни пијаниста, анализирала је антидопинг системе Француске, Немачке и Велике Британије, те спроводила семинаре како би променила менталитет у својој земљи.

Међутм, осим репутације, ову комисију покрећу и економски разлози, због чега је један од њених чланова и бизнисмен Михаил Куснирович, власник компаније Боско (Босцо).

"Створили смо идеју да је супер бити Рус", рекао је Куснирович чија је компанија "облачил" руски олимпијски и параолимспијски тим, али чија одела нису стигла до Рио де Жанеира, због кажњених спортиста. То је утицало на продају његове компаније.

"Мислим да немамо довољно времена у животу да утврдимо све, да схватимо ко је победио, а ко изгубио, ко је био у праву, а ко није. Чак је и у Стаљиново време постојала изрека: "Син није одговоран за очеве грехе"", истакао је бизнисмен позвавши да се његова земља не кажњава у будућности због онога што се догодило пре.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Карадоз

28.12.2016 09:10

УХ који ударац за Русофиле који су се зивотима клели да је то урота против постеног Руског народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

28.12.2016 10:46

Извор б92 и БЛИЦ -америчка " ИСТИНА"

Name

го го

28.12.2016 10:19

Ко је одговоран за Америцке допинговане спортисте? Ево Сирсна и сека јој нису озбиљније ни разматране, а оно што ду узимале је много критицније од једног ореступа Схарапове кија је кажњена. Ста је М.Пхелпсом? Узимају многи појациваце? Је ли Агаси вратио титулу коју је узео под допингом? Гледао сам тај мец и рекао да нешто није уредно и после..? Зашто је Вавринка после Ус опена играо онако лосе никако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

антидоп

28.12.2016 11:12

Ма дај нису Американци ваљда допинговани, па нпр сестре Wиллиамс изгледају бас онако зенствено, нема ту ни ријеци о допингу.

Name

Несврстани

28.12.2016 10:21

Барем су признали да су допинговани.Амери вец 40 година лазу да су били први на мјесецу,па никоме ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

28.12.2016 10:32

Ни њихово масло није за рамазана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак

28.12.2016 10:57

Поштено са Руске стране.

ОДГОВОРИТЕ