Власт преноси нове надлежности на БиХ?

Расправа о Закону о банкама Републике Српске претворила се у фијаксо. Барем, у првом дјелу засједања Народне скупштине Републике Српске.

Република Српска 27.12.2016 | 17:29
Власт преноси нове надлежности на БиХ?
Није било кворума за расправу, па је пауза дата и прије времена. Опозиција тврди да је Закон по жељи ММФ и да ће услиједити пренос надлежности са Српске на ниво БиХ.

Нема пара без Закона о банкама Републике Српске. То је кључни услов за наредну траншу кредитног аранжамана. Зато је готово 300 чланова сервирано по хитном поступку.

Закон је потребан, али предложени је катастрофалан. Све су то опозиционе замјерке на предложени Закон о банкама Српске.

Законом је предвиђено формирање Фонда за реструктурирање банака. То је приејдлог ММФ-а и директан пренос надлежности. Тако је барем схватила опозиција.

Агенција за банкарство до сада је једина могла да врши контролу банака. Новим Закона све се мјења.

Драган Чавић је читајући предложени закон закључио да је убудуће могућа супервизија од стране Централлне банке.

Тврдње опозиције нису тачне. Преноса надлежности неће бити. То је одговор шефа финансија у Влади Српске. Зоран Тегелтија и данас тврди да су већину закоснких рјешења осмислиле надлежне институције у Српској, а не ММФ.

Закон је бранио и шеф Клуба СНСД-а. Радован Вишковић поручује Закон о банкама није на штету Реублике Српске већ ће обезбједити јачање банкарског сектора. Агенција за бакарство ће, каже, добити многа већа овлаштења.

Измјене Закона о банкама упућене су у скупштинску процедуру по хитном поступку. И без обзира на ту чињеницу данас у првом дјелу засједања није било довољно заинтересованих за расправу.

Ресторан је био пунији од скупштинске сале. Због тога је предсједник Парламента дао паузу од чак четири сата да би се обезбједио потребан кворум.

Циљ Закона је побољшати ликвидност банака и смањити опасност за депозитаре. Међутим, опозиција не вјерује да ће Влада до краја то реализовати. Готово све странке су уложиле одређене амандмане.

Због, како наводе у опозицији, политичког утицаја на Агенцију за банкарство пропало је готово 600 милиона депозита у Бобар Банци и Банци Српске. Још нико због тога није одговарао.

(БН телевизија)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сумар

27.12.2016 16:34

Ста јос треба да се деси да ова влада поднесе оставку? Да РС пукне попола, да се поврати панонско море, или ста? Има ли овдје јос ико нормалан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не вјерујем да це нова влада бити боља јер једоставно РС нема пара

27.12.2016 18:30

А дали заиста мислис да це нова влада бити боља, нити независнија од ове ? Па ова садасња влада се није дала до посљедње секунде

Name

Мрки

27.12.2016 19:49

Па нова влада це бити јос глупља ако мисли да це направити било ста тако сто це радити против властите дрзаве. Видимо куда нас та политика води - у јад и биједу.

Name

Ре Сумар

28.12.2016 04:35

Па РС ти је из два дјела, ниси знао.

Name

Сива Еминенција

27.12.2016 17:35

Интересантно да нико ни из позиције и опозиције неће да објасни суштину овог закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.12.2016 19:54

Паметни људи су израцунали да се укине 14 Агенција у РС Федерацији и да се успостави по јена агенција у БиХ 700 милона би се годиње успарало Агенције слузе за пљацку и ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Милан

27.12.2016 23:18

Да се само ограничи број "савјетника" на максимално 5, само ту би се уштедило 100 милиона. Они на швалерке потроше 100.000 годишње по комаду, остало не смијем ни замислити. Али битно је да је линија одбране према Тузли и убаченим елементима чврста, још је хвала Богу родила детелина и боквиица, има се, може се. А ни лањска слама није лоша, када је покиселиш у млаку воду, мртва би је уста јела

Name

Ертугрул

27.12.2016 23:50

Сто прије пренесу све власти на дрзаву прије це народ поцет да боље зивии До тад само слусај Бају и цекај неки нови референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

28.12.2016 05:17

Како не контамо па морамо то прихватити све оде у пм све пропаде сто је на нивоу рс.Људи хтјели или не ово се немозе дуго,мора се једном стати на лопту и реци назалост али рс висе не функционисе,неце Нико дати новац сваке године за крпљење будзетских рупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

28.12.2016 06:46

Чекају траншу од ММФ од 300 мил, а у Бобар и Банци Српске пропало 600 мил!!! Да није било лоповије не би нам требале паре од ММФа!Овако нема нам помоћи ни од кога ,а камоли од ММФа.

ОДГОВОРИТЕ