Званично: Саша Илић још годину дана у Партизану!

Капитен Партизана Саша Илић потписао је нови једногодишњи уговор са тим фудбалским клубом. Саша Илић, три дана пре свог 39. рођендана, потписао нови уговор са клубом. Играће још! "Никад није било оволико људи", приметио легендарни капитен црно-белих. Додаје: "Не могу да живим без Партизана".

Фудбал 27.12.2016 | 15:30
Званично: Саша Илић још годину дана у Партизану!
Нови уговор важиће до јуна 2018. године, јер је актуелни уговор важио до краја фудбалске сезоне. Илић је 1988. године као деветогодишњак дошао у Партизан, а крајем октобра 1996. године дебитовао је за први тим у утакмици против Борца из Чачка и са 797 одиграних утакмица рекордер је клуба из Хумске 1.

Постигао је 238 голова. Један је од најбољих и највољенијих играча у историји клуба, освојио је 10 шампионских титула, четири Купа и два пута је играо у Лиги шампиона са Партизаном.

Илић ће 30. децембра напунити 39. година. Осим Партизана играо је још за Галатасарај, Салцбург, Ларису и Селту.

Дошао је у Хумску када му је било девет година. За три дана напуниће 39. И и даље ће на његовој руци, када буде на терену, бити капитенска трака Партизана!

О Саши Илићу и за Сашу Илића написано је много тога. Често се између његовог имена и имена Партизана ставља знак једнакости. Он је рекордер клуба по броју одиграних утакмица(вероватно тај рекорд никада више неће бити оборен). 

Иако се очекивало да ове сезоне оконча каријеру,Саша Илић је, у договору са људима у клубу, одлучио: "Ма, играћу још мало!".

У Хумској сцена која је виђана толико пута до сада - Саша Илић ставља потпис на нови уговор. Ко зна колико их је до сада у животу потписао...

"Не знам да ли је било оволико људи када сам потписивао раније уговоре... Ето, да доживим да оволико људи дође. Оно што сви знају то је да је Партизан мој клуб, да сам у њему одрастао и да ћу у њему завршити каријери, надам се, касније, нешто и радити у клубу. У разговору са својом фамилијом, тренером и људима који воде клуб проценили смо да је најбоље да будем уз екипу још годину дана. Могу да им помогнем не колико на терену, више ван терена. Сви ме уважавају и слућају моје савете, а ја се надам да ћемо заједничким снагама успети да узмемо титулу и одбранимо куп", рекао је Илић.

Потом је изјавио да овог пута неће да каже да му је последња сезона, као и да не може да живи без Партизана, без свлачионице, саиграча...

"Нећу да кажем да ми је последња сезона да сам себи не бих ускакао у уста, а онда како сезона осдмиче, видим да немам здравствених проблема и да физички, колико-толико, могу да помогнем екипи. Идем са задовљством на тренинге и то ми даје право да тражим да играм још годину дана", каже он.

Прву утакмицу одиграо је против чачанског Борца 26. октобра 1996. године када га је тадашњи тренер Љубиша Тумбаковић убацио у игру у другом полувремену.

Освојио је десет титула шампиона државе, четири купа, одиграо је 797 утакмица, постигао 238 голова, играо два пута у Лиги шампиона.

"Никад нисам пропустио ниједан тренинг, осим неки у теретани, јер то никад нисам радио и нема потребе да то радим сада. Мене држи драж за победом и на тренинзима, а камоли на утакмицама. Ја сам особа која првенствено много воли фудбал, која му се предаје и волим себе да дајем на сваком тренингу", каже он.

Додаје да су му најдраже победе против Црвене звезде, али и да су му најтежи порази од "вечитог ривала". Али, изутев тих, остаће му вечно у сећању и две утакмице које су Партизану донеле две Лиге шампиона - против Њукасла и Андерлехта.

"Најдражи голови су ми против Звезде, нисам их дао много - дао сам пет. Давао сам голове и екипама које су нешто значиле и данас значе у европском фудбалу, али било је и промашаја против истих тих екипа", рекао је Саша Илић.

Савети млађима?

"Оно што они не могу да схвате и стално, кроз шалу, покушавам да им објасним... јер за мене нема шале на терену. Не могу данас да се шалим са њима, а сутра да радим најбоље за Партизан и за њих. У сваком случају, сви момци ме слушају. Нисам неки велики ауторитет, јер са мном могу да раде шта хоћу, али имају поштовање и то је за мене најважнија ствар".

Илић је рекордер по броју одиграних утакмица у црно-белом дресу - 797.

"Никад се нисам оптерећивао рекордима... Поносан сам на све те бројке, али се не оптерећујем тиме. Изузетно добро знам историју Партизана, знам какви су то играчине играле и ја стварно мислим да је много играча било који су фудбалским квалитетима били бољи од мене", додао је он.

Новинаре занимало да ли ће стићи и рекорд легендарног Рајана Гигса који је за Манчестер јунајтед одиграо 963 мечева.

"Да сам хтео да јурим рекорде, ја бих и Моцу (Момчила Вукотића) престигао пре годину-две дана. Ја сам особа која се не оптерећује тиме, увек сам за то да ако нисам потребан екипи на терену да игра неко млађи, то сви знају... Знам ко је Рајан Гигс, шта ће се десити не знам, али сигурно је да је та бројка велика и за мене", рекао је Илић.

Сашу Илића поштују и противници у домаћем шампионату.

"Поносан сам на те ствари, велико поштовање имам према нашем највећем ривалу јер да не постоји Звезда не би постојао ни Партизан. Људи су то препознали и захваљујем им на томе. Изузетно их респектујем и никад у животу нисам рекао, нити бих рекао, неке ружне ствари о Црвеној звезди", рекао је он.

Колико Илић значи за Партизан сведочи и присуство свих најважнијих чланова управе, предвођених председником клуба Милорадом Вучелићем. А уговор је потписан у трофејној сали клуба са Топчидерског брда, јер је данас у Партизану свечаност!

"Драги Саша", обратио се Вучелић капитену Партизана и наставио:

"Имам част да кажем неколико речи о Саши Илићу, који и даље игра зрело а младалачки, кад је тешко онда остаје и 90 минута на терену. Он је друго име за Партизан. Када смо чули његову жељу да настави да игра, а то је била и наша потајна жеља, нисмо се ниједног тренутка двоумили већ смо то прихватили оберучке. Ако неко треба да служи као узор новим играчима, то је Саша Илић. Хвала ти, Саша, на свему што си урадио Партизан, уради још много тога што си замислио и добро ти здравље!".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар