Љубав у доба егоцентрика

Савремене генерације су много самоувереније, али и очајније од претходних. Брак између особа које игноришу потребе друге стране углавном је осуђен на пропаст, пишу Вечерње новости.

Свијет 27.12.2016 | 12:28
Љубав у доба егоцентрика
Свет се врти око њега. Важно је шта он мисли, жели, тражи, како се осећа. Не, он није дете. Он је егоцентрик. Врста која "цвета" у модерном друштву. Свака генерација мисли да је она наредна егоцентричнија. Али, недавна студија објављена у магазину "Личност и индивидуалне разлике" показује да заиста јесмо све егоцентричнији. Један од разлога је економски просперитет који наводи људи да буду све усмеренији на себе. Студија је рађена у Америци, али нема разлога да резултати не важе за целу западну цивилизацију којој и ми припадамо.

А шта се деси кад се споје два егоцентрика? Како изгледа њихова веза? Да ли је унапред осуђена на пропаст јер свет се може вртети само око једног?

Према речима психолога Олге Азарић, егоцентризам лоше утиче на комуникацију и међусобно разумевање, што се одражава и на љубавне односе. Саговорница "Живота плус" истиче да је могуће да неће ни доћи до успостављања трајнијег односа јер ће се особе брзо удаљити због недостатка посвећености и интересовања једно за друго.

- Ако се бавимо искључиво својим емоцијама и ставовима и не трудимо се да разумемо позицију другог, чешће ћемо на њега бити бесни или ћемо бити склони занемаривању и повређивању партнера, а да тога нисмо свесни. Када то узмемо у обзир, веза између два егоцентрика је тешко одржива. Могле би се очекивати сталне свађе, јер би и једна и друга особа "водиле своју политику" и очекивале да се поступи по њиховом - примећује психолог.

А таквих је све више. До поражавајућих резултата о новим генерацијама дошла је Џин Твенџ, ауторка књиге "Генерација ја: Зашто су данашњи млади Американци самоуверенији и очајнији него икада раније у историји". Њено истраживање је показало да је егоцентризам најприсутнији у генерацији "миленијалаца", рођених између 1982. и 1999. године. Они су егоцентричнији него што су биле претходне генерације у њиховим годинама. Ауторка то објашњава чињеницом да су одрасли у доба пумпања самопоуздања. Научени су да је љубав према себи већа од оне према свима осталима, да не треба да их брине шта други мисле све док су они срећни, да су посебни и способни, без обзира на објективна постигнућа. Научени су да буду, како то Твенџова зове, армија појединаца.

Али, наша саговорница каже да је егоцентризам појам који је више везан за одређену старосну доб, него генерацију. Према њеним речима, адолесценти у току развоја покушавају да разумеју себе и промене кроз које пролазе, што отежава могућност да у тој унутрашњој нестабилности разумеју перспективе других особа, нарочито генерацијски удаљених.

- У очима старијих, млађе генерације су опседнуте самим собом јер у том тренутку процењују хаотичног тинејџера, а не одраслог човека. Због тога ће истраживање мишљења људи увек показати да је најегоцентричнија она генерација која је у моменту истраживања у адолесцентском добу, па тако то тренутно важи за "миленијалце". На крају крајева, сви заборављамо да смо се и ми понашали у некој мери егоцентрично када смо били у тинејџерским годинама - појашњава Азарићева.

Ипак, истраживање скоро 800.000 књига објављених у Америци од 1960. до 2008. године показало је да индивидуалистичке речи попут "јединствен", "ја" и фразе као што су "волим себе", "ја сам посебан" постају све учесталије последњих година. И то у свим старосним групама. А док је некад егоцентризам био присутнији код мушкараца, више ни даме нису изузете. За разлику од својих мајки и бака, данашње жене више не желе да буду у другом плану, нити да своје потребе стављају иза мужевљевих.

- Тешко је рећи који пол је егоцентричнији, с обзиром на то да су различита истраживања долазила до опречних закључака, али је у неким студијама са адолесцентима пронађена занимљива разлика у испољавању ове особине. Наиме, девојчице су склоније да егоцентричност испољавају кроз доживљај да су посебније од других и појачано су свесне себе, нарочито у ситуацијама где је могуће да им се деси неки "блам" у друштву, на пример да се саплету на високим потпетицама на журци. С друге стране, егоцентричност код дечака се чешће испољава као осећај надмоћи и непобедивости - примећује психолог.

Однос два егоцентрика, какав год био, пријатељски или љубавни, не обећава. Истинска заинтересованост за другог која је основа блиских односа овде мањка. Једини начин да веза успе је да егоцентрик нађе своју супротност. А ако се и деси да два егоцентрика заснују брачну заједницу, њој се не пише добро. Наша саговорница подсећа да је за квалитетан брак потребно разумевање супружника, налажење компромиса и труд да се заједнички живот учини што пријатнијим.

- Особа која ставља себе у центар и игнорише потребе партнера мање је спремна на овакве кораке. То може да доведе до раста незадовољства брачног друга које некад кулминира и разводом. А могуће је и да особа која увиђа своје егоцентричне склоности бира да не улази у брак, јер не жели обавезе које са тим долазе. Оно што је сигурно је да егоцентризам штети успостављању и одржавању складних брачних односа - закључује психолог.

НАРЦИС ЖУДИ ЗА ПОХВАЛАМА

Према речима наше саговорнице, треба правити разлику између егоцентризма и нарцисоидности, а та два појма се веома често мешају у свакодневном говору.

- Особа која има егоцентричне карактеристике сматра да је у центру пажње и не узима у обзир туђе жеље, потребе и осећања. Егоцентризам је типичан код деце, нарочито у периоду до треће и четврте године, пре него што малишани почну да схватају да се њихов унутрашњи свет разликује од туђих. Међутим, одређене карактеристике јављају се и код адолесцената, као и одраслих. Нарцисоидност, с друге стране, налазимо код особе која жуди за похвалама, има потребу да велича себе, а заправо поседује веома крхко самопоуздање и лоше се носи са критиком - објашњава Олга Азарић.

КОД ДЕЦЕ НОРМАЛНО, А КАСНИЈЕ ПРОБЛЕМ

Док је егоцентризам у детињству нормалан и неопходан јер у супротном, дете не би преживело, у одраслом добу представља проблем. Али, све је питање мере, јер како кажу психолози, сви смо до одређеног нивоа егоцентрични. Неко ће без размишљања о другима улетети на почетак реда у пошти, други ће каснити на заказани састанак, трећи ће све време причати о себи не питајући саговорника ни како је.

Извор: новости.рс

Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар