Шта се догађа нашем тијелу када се преједемо

Често осећамо ситост тек након што унесемо велике количине хране, због кашњења сигнала који из желуца стижу у мозак.

Здравље 27.12.2016 | 12:19
Шта се догађа нашем тијелу када се преједемо
Желудац углавном није већи од ваше песнице када је празан, али има капацитет да се рашири.

Можда сте се некада запитали зашто сте у једном тренутку гладни, а већ у следећем се осећате као да сте се прејели, а да нисте осетили период између. Наше тело има веома сложен начин на који нам говори када смо гладни и сити; то захтева одређен број хормона који се производе као одговор на присуство или одсуство хране и дигестивном систему.

Два најважнија хормона су грелин и лептин. Упрошћено речено, грелин повећава апетит, а лептин га смањује. Они се углавном производе у стомаку и масним ћелијама. Грелина обично има у већим количинама пре јела, а након тога се полако снижава, док је лептин задужен за то да “каже“ вашем мозгу да сте сити. Гојазни људи с временом изграђују отпорност на лептин.

Ево неколико ствари на које треба обратити пажњу.

Шта се дешава када се преједемо?

Храна може да иде у само два правца, даље у систем за варење или назад, одакле је и дошла, кроз повраћање. Преједање може да проузрокује лоше варење, када се стомачна киселина узбурка ка једњаку. Желудац је отпоран на киселину, али једњак није. Такође, тада тело улаже више енергије у варење, што нас чини веома уморним или исцрпљеним.

Да ли желудац може да пукне од преједања?

Нажалост, може. Наводно постоји случај где је желудац постао толико велики да је пукао од количине хране која се налазила у њему. Једна 23-годишњакиња је имала 2.500 мл у свом желуцу па је желудац толико натекао да је чинио већину њеног абдомена, од ребара до карлице.

Да ли може да се умре од преједања?

Да, постоји неколико случајева умирања од преједања. Веома су ретки, али постоје.

Будите пажљиви, поготово сада када је време празничних обедовања.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар