Створени услови за ликвидацију берзе

Приједлогом Закона о измјенама и допунама Закона о тржишту хартија од вриједности РС, који ће посланици Народне скупштине Републике Српске данас разматрати по хитном поступку, укинута је одредба која је предвиђала да берза мора имати најмање пет акционара, акционари ће убудуће моћи бити и физичка лица, а уводи се и могућност добровољне ликвидације берзе, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 27.12.2016 | 11:25
Створени услови за ликвидацију берзе
Приједлогом закона о измјенама и допунама закона о тржишту ХОВ укинута су и ограничења код исплате дивиденде акционарима. До сада је акционарима могло бити исплаћено само 50 одсто добити.

„Одредбе Закона које условљавају дисперзију власништва берзе на најмање пет акционара су након више од деценије пословања Бањалучке берзе превазиђене, посебно имајући у виду да оваква ограничења не познају ни директиве Европске уније“, наводи се у Приједлогу измјена закона.

Што се тиче ликвидације берзе у образложењу је наведено да одлуку о добровољној ликвидацији доноси скупштина акционара квалификованом већином, под условом да су сви акционари који су истовремено и чланови берзе, били једногласни, уз претходну сагласност Комисије.

„У циљу заштите инвеститора и власника хартија од вриједности које се котирају на берзи, предложено је да у току поступка ликвидације берза може предузимати само послове у вези са спровођењем ликвидационог поступка и уновчавања ликвидационе масе и послове који су потребни за престанак обављања дјелатности“, наведено је у образложењу.

Влада објашњава да измјене Закона тражи по хитном поступку, између осталог, и због тога што су два акционара берзе изгубила дозволу за рад. То су Бобар банка и Банка Српске које су у ликвидацији.

„Имајући у виду различите трендове у пословању брокерско-дилерских друштава на тржишту капитала РС, као и да су два акционара Бањалучке берзе изгубила дозволу за рад, те да је у току поступак уновчавања њихове ликвидационе масе, потребно је створити правне претпоставке за прекомпоновање власничке структуре берзе у смислу слободе улагања у њу без квантитативног ограничења власништва акционара. Одредба је тренутно релевантна за постојећу берзу, али треба да представља стандард и за свако друго уређено тржиште хартија од вриједности, које се може основати у Републици Српској“, истакнуто је у образложењу.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић рекао је за ЦАПИТАЛ да су до сада акционари берзе били само банке и брокесрке куће, а да се сада отвара могућност да акционари буду и физичка лица, те да је укинута одредба којом је берза морала да има минимално пет акционара који би имали по 20 одсто учешћа у капиталу.

„Такође, предвиђена је и могућност ликвидације берзе. Вјероватно је то посљедица укидања ограничења по питању власништва и омогућавања физичким лицима да постану стоодстотни акционари“, рекао је Божић.

Он је рекао да је највећа дилема због чега се ове измјене доносе по хитном поступку.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михајло

27.12.2016 10:29

Само нам пријавите ви из окрузења главног ко гаси свјетло????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко ће водити расправу

27.12.2016 10:32

Па наравно по хитном поступку јер ко ће од посланика владајуће већине моћи аргументовано бранити предложени закон:све љекари у скупштини,Жунић психолог,Бањац нигдје везе са економијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

27.12.2016 11:00

Сам назив брокерско дилерска друштва све вам говори људи на тим мјестима су се обогатили дилајући хартије то зна птица на грани народе посматрајте а не мојте само читати можда је још мало мозга остало живи и здрави нам били

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

27.12.2016 11:14

Ту ће се одвијати разне трансакције београд бања лука први који ће бити позван вјероватно послије бреге ђоковић а дотичне су само за оваца лично сам их посматрала људи кад стекну паре на прљав начин додворавају се сваком мисле да су фаце а не знају да нису достојне сјести поред правих људских вриједности

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПГС

27.12.2016 11:51

Какви дубокоумни коментари.

ОДГОВОРИТЕ