Македонија: И даље су сви "побједници"

Државна изборна комисија (ДИК) Македоније објавила је синоћ да након поновљеног гласања у тетовском селу Теарци нису промењени изборни резултати на ванредним парламентарним изборима.

Регион 26.12.2016 | 07:53
Македонија: И даље су сви "побједници"
Према прелиминарним резултатима, највише мандата је добила је ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског – 51. Следи Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) са 49 мандата, док су четири листе албанских странака у Македонији освојиле укупно 20 мандата.

Поновљени узбори на гласачком месту 2011 у Теарцу су прошли мирно, СДСМ је добио 245 гласова, стотинак више од ВМРО ДПМНЕ, што није било довољно да се промени однос мандата у корист те странке.

Након завершетка гласање две навеће супротстављене партије, ВМРО ДПМНЕ и СДСМ, објавиле су да ће фомирати владу.

Порпарол СДСМ Петре Шилегов је, након затварања бирачког места, рекао да резутати гласања не мењају ништа и да ће СДСМ формирати нову владу, која ће да уведе демократију у Македонији.

"Ово је било симболично гласање. Грађани Теарца су, као и сви гласачи у Македонији гласали за промене и бољу будућност, без обзира на на притиске који су били присутни", рекао је Шилегов у Теарцу.

Након што су се појавили незванични резултати гласања у Теарцу, победу је прогласио и ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског, истичучи да су за ту странку завршени избори од 11. децембра.

"Као победници избора остајемо посвећени идућим корацима око формирања нове владе", саопштила је странка бившег премијера Николе Груевског, који намерава да формира нову владу.

Ниједна од две навеће странке не може сама да формира владу, за шта је потребан најмање 61 посланик у парламенту који има 120 места, те рачунају на коалиције с партијама Албанаца у Македонији, које воде рачуна о ставовима САД.

Албанска Демократска унија за интеграцију (ДУИ), која је последњих осам година била у коалицији са ВМРО ДПМНЕ, има 10 мандата, Покрет Беса пет, Алијанса за Албанце три, а Демократска партија Албанаца два.

Покушај лидера ДУИ Алија Ахметија да окупи албанске странке да се договоре око заједничког наступа у преговорима о новој влади није успео, јер је дошао само лидер Алијасе за Албанце Зијадин Села.

На састанка нису дошли представници ДПА и Покрета Беса, која је Ахметију одговорила да не жели да прави коалиције са партијама које нису урадиле ништа за Албанце и које су криминалне и корумпиране.

Извор: Мондо

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мацедонија

26.12.2016 07:34

Ова баба умотана ко купус је сигурно македонка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

y

27.12.2016 03:34

Не, то је господја Дзексон.