Све више болесних радника у Српској

Просјечан радник у Републици Српској има проблем са видом, мучи га реума, под стресом је, боли га желудац и пије лијекове за смирење. Ово је општа клиничка слика радника направљена на основу мишљења стручњака.

Република Српска 25.12.2016 | 21:40
Све више болесних радника у Српској
Због малих и нередовних плата, лоших услова на радном мјесту, прековременог рада и свакодневног стреса на послу, све више радника оболијева, упозоравају у Савезу синдиката Републике Српске. Истраживање је показало да од 35 до 50 одсто радника не користи боловање због страха од губитка радног мјеста или да им зарађене плате неће бити исплаћене.

"Показало се да готово сваки други радник ради посао који је стресан, такође да сваки шести радник трпи психичке и остале облике притисака од претпостављених, док 11 одсто радника пије антидепресиве, што јасно показује да су здравље и радне способности радника увелико угрожене", каже за БН телевизију стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката Републике Српске Божана Радошевић

У Заводу за медицину рада и спорта кажу да радници у Српској најчешће оболијевају од болести ока и ува, болести везаних за исхрану и метаболизам, затим од срчаних обољења и високог притиска, те болести мишића и костију. Прековремени рад, истичу у Заводу, сигурно негативно утиче на квалитет рада и на здравствено стање радника.

"Ако је тај прековремени рад дужи од 8 сати, а поготово ако је дужи од 12 сати, он мора да доведе до замора, а самим тим и до већег броја грешака, а то неминовно доводи и до честих повреда. Нажалост, те повреде врло ријетко се верификују", прича за БН телевизију директор Завода за медицину рада и спорта Мира Поповић.

Све то доводи до поремећаја социјалних и породичних односа, што може произвести низ психичких проблема код радника, истиче Поповићева. Стрес 21. вијека је углавном ментални и емоционални. Све већи број људи лошије спава, буди се узнемирен и долази на посао уморан.

"Свако носи свој стрес без обзира на то да ли био послодавац или радник. Сви су под стресом", истичу грађани.

Према процјени Завода за медицину рада и спорта најугроженија радна мјеста су у: рудницима јамске експлоатације, поједина радна мјеста у хемијској индустрији, у преради руда, у пољопривреди, саобраћају, а такође и поједина радна мјеста у здравству.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БХ

25.12.2016 20:46

Назалос у самој дрзави и окрузењу све је јако БОЛЕСНО......!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ика

26.12.2016 06:04

Приватници врше такав мобинг то је страсно свака друга дјевојка мора да поуси директору или неком шефицу да би остала на послу тако је и у медијима само сто нико не смије да прица отоме

Name

Далибор

25.12.2016 21:08

Мала бара пуно крокодила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

25.12.2016 21:31

БОЛЕСТАН БАБО БОЛЕСНА И ДЈЕЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јатец

25.12.2016 21:34

Људи су подвргнути муцењима уцјенама притисцима и нико не стити раднике ни суд нити синдикат колапс и хаос..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

25.12.2016 21:48

Све је неизвјесно јако дуги период,прво рат,онда приватизација,рани капитализам који је експлоататорски...исцрпљени смо и наравно да оболијевамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да подсјетим

25.12.2016 23:00

Исти ти радници су себи изгласали власт каква им одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти снови

25.12.2016 23:18

Тешко да ће ко од нас доживјети пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

26.12.2016 06:22

Нису само радници оболили .Велики проценат становниства је страсно болестан .Рак,проблеми са притиском и сецером,ститна злезда код сваког другог не функционисе добро.Народ нема паре за лијецење.Удомовима здравља и болницама неце нас нико погледати ако не дамо коверат са новцем.Радим као сервисер па сам се сваста наслусао и нагледао.Ко има паре и везу иде у Београд а остали умиру полако без обзира на старост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

26.12.2016 11:25

Треба их све послат у ЕУ,тамо нема стреса.Тамо се ниста не ради,а добро заради.Па ко воли нек изволи.

Name

....

02.01.2017 19:16

Кад имате у центру града нпр.Борје или Дестилацију који избацију отровне и канцерогене димове немојте се питат од куд толико болесних од неизлецивог карцинома или рака како вам је лаксе.

ОДГОВОРИТЕ