Даниловић: Разговарао сам и са Вучићем!

Није било трговине са Човићем, млади треба да играју, не да машу пешкирима вечитих... “Нормално је да разговарам са председником Звезде“, каже први човек КСС.

Кошарка 26.12.2016 | 13:15
Даниловић: Разговарао сам и са Вучићем!
Чим се сазнало да ће се кандидовати, било је јасно да ће Предраг Даниловић и преузети фотељу првог човека Кошаркашког савеза Србије. Такву величину тешко је одбити. Али Даниловић сам у интервјуу за Политику каже да је прижељкивао противкандидата. Каже да би Душану Ивковићу, да је он као што се спекулисало поднео кандидатуру, радо уступио место. Кад већ није, решен је у намери да се ухвати у коштац са проблемима српске кошарке и покуша да врати "култ локалних клубова" који нам је неопходан. Зато и тражи јединство свих којима је кошарка у срцу.

Па и људи ван кошарке...

"Немам шта да кријем, разговарао сам и с премијером Александром Вучићем. То је сасвим нормално, јер су он и влада на чијем је челу помагали у годинама када није било оваквих успеха", каже Даниловић за Политику.

Много више пажње је ипак изазвао његов састанак са једним другим човеком - председником Црвене звезде Небојшом Човићем. Није тајна да је клубаштво опасно поделило Србију, а Даниловић се ипак повезује са Партизаном. Међутим, он сам истиче да таквих подела не сме да буде кад је реч о општем интересу кошаркашког спорта.

"Сасвим је нормално да разговарам са председником Звезде и ја сам се састао с Небојшом Човићем Он је био мој дугогодишњи ривал док сам водио Партизан, али сада сам председник КСС-а и ту више нема простора за било какво фаворизовање. Јесам навијач Партизана и увек ћу то бити, али кад су у питању Савез и репрезентација сви смо један тим. С обзиром на то да се у медијима на различите начине тумачио Човићев и мој сусрет, морам да кажем да није било никакве трговине", истиче Даниловић.

А шта су највећи проблеми српске кошарке? Много тога. Почевши од беспарице, рата Фибе и Евролиге због којег "највише трпе Партизан и Црвена звезда", па преко одбијања локалних самоуправа да помогну клубове јер "не желе да чују за појединце који воде кошарку". Даниловић сматра да неке средине морају "кадровски да се проветре".

"Има људи који годинама неуспешно раде свој посао. Питање свих питање је одговорност... Не може у једном региону да се финансира сто клубова, већ је неопходна нека врста централизације. Савез је вољан да помогне, али рекао сам људима који воде регионалну кошарку да ми не шаљу проблеме без предлога решења".

Отуд међу приоритетима “повратак култа локалног клуба“.

"То је одавно напуштена пракса која је у прошлости давала резултате, стварала асове. Што више играча из региона, да се пружи шанса младима. Навијачи се по природи ствари везују за своје суграђане, а то би сигурно подржале и локалне самоуправе. То је једини пут да се подигне квалитет кошарке ван Београда".

То и репрезентација наравно. Медаље на репрезентативном плану, тврди Даниловић, привући ће много више деце ка кошарци него Партизанови или Звездини трофеји, макар и у европским такмичењима. А потребни су Србији клинци који сањају кошарку. Један суморан податак: ове године ниједа млађа селекција није изборила место међу осам у Европи.

"Одговорност је подељена између родитеља који имају нереалне амцибије, менаџера и клубова клоји не раде на прави начин и не дају шансу младим играчима. Зато нам талентиована деца одлазе у иностранство и с 15 година, узимају пасоше других земаља. Имамо слабу лигу, систем такмичења у ком клубови немају времена ни за нормалне тренинге, камоли за индивидуални рад. Решење је да се у летњем периоду с младима ради систематски, као и да шансу за игру потраже у мањим клубовима, а не машући пешкирима на клупи Партизана и Звезде. Међутим, том је питане свести играча и клупских политика на шта Савез не може много да утиче", каже Даниловић у интервјуу за Политику.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар