Бертомеу потврдио - првак Јадрана иде у Евролигу!

Формат такмичења неће бити промењен у наредних пет до 10 година, а Истанбул остаје домаћин Фајнал фора 2017. године.

Кошарка 26.12.2016 | 17:45
Бертомеу потврдио - првак Јадрана иде у Евролигу!
Први човек Евролиге, Ђорди Бертомеу потврдио је за руске медије како ће тачно фунционисати ово престижно кошаркашко такмичење и наредне сезоне, осврнувши се на добре стране новог формата.

Свакако најважније вест за нас са простора некадашње Југославије је то да ће првак регионалне АБА лиге и даље имати директан пролаз у Евролигу.

"Следеће сезоне у Евролиги ће наступати 11 тимова са "А" лиценцом, те победници Купа Европе, ВТБ, Јадранске, шпанске и немачке лиге. Неће бити никаквих "специјалних позивница". Формат се неће мењати у средњерочном периоду, што значи да у следећих пет до десет година неће бити проширивања лиге на 24 екипе као што се пише у медијима", јасан је Каталонац.

Нови формат лиге од 16 екипа се, како тврди Бертомеу показао одличним, пре свега за навијаче.

"Можда је мало рано, али већ можемо дати оцене новог формата такмичења Евролиге. А цифре кажу да је повећан број ТВ гледалаца и навијача на трибинама, да је све више мечева који су решени са пет и мање поена разлике. То су све значајни показатељи који кажу идемо добрим путем, што нас радује. Наш главни интерес када смо мењали формат и начин такмичења су били навијачи. А они су задовољни што показује пораст од чак 28 % гледалаца на трибинама."

Поједини тренери су се жалили да им велики број мечева не дозвољава да добро уиграју екипу, а и да екипе муку муче са повредама.

"Заинтересовали смо се и увидели да једноставно није тако. Пре свега, ништа необично није примећено у статистикама повреда, нису се повећале у односу на прошлу сезону. А што се тиче примедбе да немају времена за тренинге од утакмица, могу само рећи да више играча воли мечеве него да тренира. На крају крајева, вратио би се на навијаче који кажу да су задовољни"

Терористички напади у Труској, као и у Истанбулу представљају озбиљну претњу и за само одржавања Фајнал фора.

"Сећате ли се да је прошле године била слична ситуација у Берлину, па смо одржали Фајнал фор?! Зато ће Истанбул и остати наш домаћин у мају 2017. Нажалост, такав је свет у којем живимо, али се морамо држати својих принципа и програма. Што се тиче наредних издања Фајнал фора, већ водимо преговоре за 2019. и 2020. Кандидата има доста и верујем да ћемо у јануару, најкасније у фебруару објавити ко је добио организацију након Београда"

НЕ ЗОВИТЕ МЕ У ГОСТЕ!

Бертомеу је у петак увече са трибина гледао дерби 14. кола у Москви између ЦСКА и Фенербахчеа, а за пораз домаћина (79:95) окривио је себе!

"Све је до мене! Када год сам ове сезоне уживо пратио неки меч Евролиге, домаћин је изгубио! Ово је упозорење свим клубовима да ме не зову у госте", нашалио се први оперативац Евролиге.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Не правда

26.12.2016 16:59

Гуше намјерно овај део Европе у свим спортовима,требало би бар три тима да иду а овако не знам чему служи све то,профита и онако већ одавно нема.

ОДГОВОРИТЕ