Божићна радост је потребна свима

Доживјети Божић значи открити извор радости која уноси свјетлост у живот, а та радост је потребна старима, болеснима и напуштенима.

Босна и Херцеговина 24.12.2016 | 20:15
Божићна радост је потребна свима
Казао је то у петак у Сарајеву надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић у божићној поруци упућеној свештенству и вјерницима Католичке цркве који по грегоријанском календару у недјељу, 25. децембра, прослављају овај празник мира и љубави.

Он је нагласио да је неко чудно безнађе захватило многе да олако напуштају своја огњишта и родну груду.

"Зато осјећамо потребу да охрабримо људе, да будемо храбрији суочавајући се са свакодневицом, сложно и заузето борити се за иста права, отварајући перспективе за живот" казао је Пуљић.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица је у традиционалној божићној честитки поручио да је садржај светковине Божића улазак самог Бога у људску историју да је учини хуманијом и доведе до вјечне среће и вјечног живота.

"Садржај светковине Божића није у ићу и пићу или у материјалним божићним даровима, него у духовној радости и помирености са собом, Богом и својим ближњима" казао је Комарица.

Честитке католичким вјерницима упутили су и званичници РС и БиХ пожељевши им да Божић проведу у миру.

"Година која је иза нас била је пуна искушења, али се надам да ће подсјећање на радосну вијест Христовог рођења донијети нови оптимизам, наду, вјеру и разумијевање за заједнички живот" наводи се у честитки предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Предсједник РС Милорад Додик честитао је Божић католичком свештенству и вјерницима уз жељу да радост празника Христовог рођења испуни срца и домове свих људи и окријепи племенитим мислима којима се шире поруке мира, узајамног поштовања и солидарности. Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић пожељела је да се у миру, здрављу и у духу јеванђељског праштања и љубави проведе најрадоснији хришћански празник.

Честитке су упутили и предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, високи представник Валентин Инцко, чланови Предсједништва БиХ Драган Човић и Бакир Изетбеговић, руководство Парламента БиХ, Младен Босић, те други представници политичког и јавног живота РС и БиХ.

Ханука

Младен Иванић упутио је честитку предсједнику Јеврејске заједнице у БиХ Јакобу Финцију и свим Јеврејима у БиХ поводом наступајућег јеврејског празника Хануке.

Хануку је Јеврејима честитао и Валентин Инцко који је подсјетио да у вријеме када се католици радују доласку Божића, започиње и јеврејски празник слободе и свјетлости.

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ММГ

24.12.2016 19:33

Хвала свим православцима који су честитали или ће честитати католицима Божић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вијерник Помало

24.12.2016 20:43

У праву си 100%.Овде људи када казес Католик одмах мисле на Хрвате.Мој Пунац је поријеклом Словак Католик и ја сам сутра код њега на Бозицу.Срецан Бозиц свим Католицима.

Name

Михаило Микиц

24.12.2016 20:45

Сутра Бозиц славе по римокатолицкон григотојанског календар и поједини "православне цркве" које су напустио под притиском масона или дрзавни власти освецени црквени јулијански Календар. Због тога треба свим вјерницима који сутра славе Бозиц цеститати њихове Бозицне празнике, а Његове Светост Патријарх СРБски Г. ИРИНЕЈ када буде вјерницима своје сестринске цркве цеститао Бозиц, вјероватно це нагласити у својој Посланици да сутра Бозиц по своме јеретицком календару слави римокатолицка "црква". Грцка ријец католикус знаци васељенска, и Свети Аостоли СЛАВЕНСКИ Цирило и Методије су ову грцку ријец католикос у Симболу Вјере замјенили приликом превода богосливски књига са грцког на славенски језик са славенском ријецу САБОРНУ. Светитељи Бозији и Апостоли Славена су водјени Духом Светим исправно поступили када су они ријец католикос замјенили на славенском СРБском језику са рјецју саборну зато сто она има пуно веци и дубљи богосливси смисао и знацај од ријеци католикус - васељенску. ЗАТО нека сутра буде срецан и радостан Бозиц свим хрисцанима који Бозиц славе по римокатолицком григоријанском Календару са молитвом Богу Оцу и Старом СРБском Родјаку Годподу насем Исусу Христу да помогне Духом Светим заблуделој браци насој да се они сто прије поново врате на Стари Освецени Црквени јулијански Календар. Амин. Бозе дај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

25.12.2016 12:28

Микајло, слијепо си усмјерен уназад, освијести се, прогледај, слушај, размисли и живи данас у реалном, уистину поремећеном свијету 21. вијека. Хришћанство би што прије требало наћи средње рјешење уједињења ако жели опстати.