Зашто БиХ касни са дигитализацијом?

БиХ је кренула крупним корацима према завршетку прве фазе дигитализације, сагласни су гости емисије „Изазови“ БН телевизије.

Босна и Херцеговина 23.12.2016 | 21:50
Зашто БиХ касни са дигитализацијом?
Када се дође до завршетка процеса БиХ ће имати модернији систем емитовања него што је то у земљема региона, па и неким земљама Европе, нагласила је струка у „Изазовима“ БН телевизије, говорећи о процесу дигитализације у БиХ.

Дигитализацијом ће се постићи да гледаоци умјесто једног тв програма могу да гледају до 16 програма. У низу повољности за гледаоце је и тај што дигитални сигнал захваљујући свом начину рада и реализацији омогућава много квалитетнији пријем, објаснио је помоћник директора РАК БиХ за радио-фреквентни спектар Синиша Петровић.

„Неће више бити шумова или искривљене слике и разних аномалија. Постоје и остале предности које се могу убацити у дигитални сигнал. Постојаће и избор језичке варијанте или одређеног писма.“

Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач је рекао да ће се дигитализацијом добити много поузданији систем.

„Тај систем ће прије свега телевизијама омогућити да се баве оним због чега су прије свега и формиране, а то је прављење програма. О томе да тај програм стигне до сваког гледаоца водиће рачуна неко други“, нагласио је Ковач.

„Процес дигитализације се одвија већ десет година“, рекао је руководилац Експертског тима за дигитализацију јавних сервиса Здравко Шавија.

Он је нагласио да је још 2007, политика сектора емитовања у којој је наведено шта су обавезе Савјета министара БиХ, ентитетских влада, а шта регулатора и јавних РТВ сервиса.

„Носилац посла је Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ – они су уговорни орган и они одређују динамику послова. Регулатор је корективни фактор. Јавни РТВ сервиси су партнери у послу и због којих се врши дигитализација. Они морају бити присутни на свим платформама, без обзира да ли се ради о земаљским, сателитским или кабловским“ објаснио је Шавија.

Средства која су потребна за дигитализацију у БиХ су обезбјеђена, додао је он. Међутим, процес дигитализације у БиХ и даље касни, тако да је БиХ скоро па посљедња у Европи која није до краја провела тај процес.

„Државе у региону и оне из ЕУ које су у првом моменту урадиле дигитализацију на стандарду ДБТ са МПЕГ 2 системом компресије, а за шта су дали огроман новац, након тога су морали да улажу додатна средства и прелазе на систем компресије МПЕГ 4. Ми смо сада у правом моменту да све то реализујемо по посљедњем стандарду“, истакла је шеф Одсјека за комуникације у Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ Миланка Суџум.

У првој фази радиће се и на обезбјеђивању услова да ТВ емитери који имају највећу покривеност и аналогно емитују програм, добију предност за емитовање дигиталног програма.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Тузла

23.12.2016 20:54

Искрено, имамо у БиХ и позитивних корака и кадрова, само некако то омаловазавамо, типицно за нас, као и када прицамо вицеве на свој рацун. вријеме це промјенити много тога, као сто је прије 10 година много тога изгледало незамисливо, тако у наредним годинама мозете оцекивати јос много тога , многе боље људе. Само напријед, идемо позитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

24.12.2016 01:05

Бице све у реду.

Name

Знате ви то добро

23.12.2016 21:14

Кабловски оператери коце тај процес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али јесмо на процесу партијашења

23.12.2016 23:26

Не постоји у региону телевизија као РТРС а да се није више приближила комунистичком времену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зен

24.12.2016 07:56

Иди!!!

Name

камени

24.12.2016 06:41

Која је само глупост објасњавати ста је дигитални сигнал,и дигитализација,па велика вецина људи зна ста је то и ста су предности,јер годинама велики број становниства прати дигитални сигнал из Хрватске и Србије. мање прице висе рада,јер како сами казете паре су обезбиједјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нухад

24.12.2016 08:11

Ма каква дигитализација коју води Савија то је унапред пропало као косарка и фудбал у Истоцном Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјежи болан..

24.12.2016 08:16

Кажу да "имају модернији систем..", а не кажу кад ће да се то примијени, да стави у функцију. Неће брзо, то је сигурно. И до тада ће да премђа, да застари, да застари као дрвени чешаљ, како то народ зна сликовито казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микан

24.12.2016 08:17

Свака цаст за гос Коваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маса

24.12.2016 08:21

Касни јер то треба да се намјести фирми Зона Бијељина, а зртвено јање це бити тренутни директор. Да, зону воде неколико људи који су радили у РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихи

24.12.2016 08:27

Они хоце заједницки систем на нивоу бих од тога нема нист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

24.12.2016 08:38

Казу да цемо имати боље него у европи дигиталну. Па ви нецете достици европске дигиталне и ХД канале никада, затобсто они прво себи поставе нове а старувтехнологију продају бједама од дрзава. Да није кабловских телевизија, народ не би знао како ХД слика изгледа. Док се они договарајув10 година за дигиталну, ови су вец на марсу.

ОДГОВОРИТЕ