„Крајина осигурање“: Укинута пресуда

Виши привредни суд у Бањалуци укинуо је контроверзну пресуду Окружног привредног суда у Требињу из маја ове године по којој је осигуравајуће друштво „Крајина“ требала исплатити близу шест милиона КМ својим већинским власницима Навеен Аггарwалу и Неете Гупте против којих је у међувремену покренута и криминалистичка истрага, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба

Република Српска 22.12.2016 | 14:40
„Крајина осигурање“: Укинута пресуда
Укидањем судске пресуде из Требиња, дефинитивно је спријечен план Навеен Аггарwалу и Неете Гупте да из „Крајина осигурања“ извуку 5,8 милиона КМ, плус затезне камате.

До поништења пресуде дошло је само захваљући брзој реакцији МУП-а РС и Агенције за осигурање РС која је увела ванредну управу у „Крајина осигурање“ и покренула поступак оспоравања пред Вишим привредним судом Бањалука.

У пресуди Вишег привредног суда Бањалука од 19. децембра ове године која је у посједу ЦАПИТАЛ-а усваја се захтјев „Крајина осигурања“ за понављање пресуде суда из Требиња, без обзира што је она постала правоснажна.



„Укида се пресуда Окружног привредног суда Требиње број 620ПС010966 16ПС од 16.05.2016. године и предмет се доставља Окружном суду у Требињу“, наводи се у Рјешењу Вишег привредног суда Бањалука.

Ванредни управник Крајина осигурања Мирослав Лазендић добио је рјешење Вишег привредног суда, али је одбио да је коментарише.

Извући новац и побјећи

Када су му пропали сви претходни покушаји да извуче новац из Крајина осигурања, већински власник и предсједник Управног одбора „Крајина осигурања“ Навеен Аггарwал је на крајње сумњив начин дошао да судске пресуде у Требињу да може наплатити 5,8 милиона КМ, открио јеЦАПИТАЛ још у јуну ове године. 

Аггарwал је тужбу поднио тајно и то пред Привредним судом у Требињу, а не у Бањалуци гдје је сједиште „Крајина осигурања“. Он је тужбу поднио тврдећи да су у проспекту при куповини акцији прикривени значајни догађаји, односно да приказана вриједност акција није одговарала стварној.

Како би био сигуран да ће добити новац који тужбом потражује, Аггарwал на сједници УО „Крајина осигурања“ доноси одлуку којом се ово друштво одриче права жалбе на пресуду суда, чиме она експресно постаје правоснажна.

Аггарwал је 2. јуна поднио суду приједлог за извршење по основу извршне исправе односно признања „Крајина осигурања“. Међутим, овај суд се 8. јуна прогласио ненадлежним у овом предмету и навео да ће он по правоснажности рјешења бити предат Окружном привредном суду Бањалука као стварно надлежном.

Аггарwал је тужбу поднио суду у Требињу управо како би би то прошло незапажено с обзиром да је у Бањалуци мјесецима под будним оком регулатора и МУП-а РС.

Ноћна мора

Но, пресуда Вишег привредног суда Бањалука није крај ноћне море за контроверзног инвеститора у Крајина осигурање. Поред тога, што му је дефинитивно пропао покушај да судским путем изнесе ван Републике Српске сав уложени новац, а и даље остане већински власник Аггарwал се суочава са још већим проблемом. Сада мора да уложи још близу седам милиона КМ у Крајина осигурање, или ће остати и без до сада уложених 6,9 милиона КМ.

Наиме, Комисија за хартије од вриједности РС утврдила је, рјешењем од 25. октобра, да су Аггарwал и Гупта Непте дјеловали заједно при куповини акција „Крајине“, те их обавезала да објаве понуду за преузимање преосталих акција овог друштва.

То значи да Аггарwал мора да уложи још 6,9 милиона КМ за куповину преосталих нешто мање од 50 одсто акција „Крајине“, или ће му у супротном бити блокирана сва управљачка права у овом друштву у којем би тада већину поново имала РС односно Инвестиционо-развојна банка РС.

Иако им рјешење још није званично уручено, Аггарwал и Гупта су већ поднијели тужбу Окружном суду у Бањалуци тражећи његово поништење. Истовремено су затражили и да КХОВ одложи извршење рјешења до коначне судске одлуке, односно да их привремено ослободи обавезе објављивања понуде за преузимање осталих акција. Узалуд, Комисија за хартије од вриједности Републике Српске одбацила је њихов захтјев и наредила им да објаве понуду за преузимање свих акција овог осигуравајућег друштва.

„Комисија је 14. новембра одбацила као неоснован захтјев Навеена Аггарwала и Неете Гупата за одлагање извршења претходног рјешења Комисије којим је тим лицима утврђена обавеза за објављивање понуде за преузимање“, потврдили су тада за ЦАПИТАЛ у КХОВ.

До, за сада, позитивног исхода цијеле афере не би дошло да Агенција за осигурање није крајем јула увела ванредну управу и тако спасила извлачење капитала из „Крајина осигурања“ што би је на крају одвело у стечај.

„Крајина осигурање“, које је било у већинском власништву РС, крајем прошле године је докапитализацијом промијенило власника, тако што су Американац индијског поријекла Навеен Аггарwал и Гупта Неете купили емисију акција за близу седам милиона КМ.



Извор: Цапитал.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Како су испарили

22.12.2016 13:47

Како су они бондовци брзо побјегли када их је индијац наручио да обезбјеђују објекат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизановац

22.12.2016 13:59

Браво за оног представника радника (целавог) који се у најтезим тренутцима показао као храбар одлуцан постен . . . лидер... Иако навија за ЦЗ то це бити прави ГРОБАР . . . Пред њм је перспекива. Додји код нас СВЕ ТИ ЈЕ ОПРОСТЕНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

22.12.2016 15:12

Браво за Азорс уводјењем вандредне управе и подносења захтјева за понављање поступка од стране Крајине остадосе паре у Крајина осигурању и РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

22.12.2016 16:09

Засто нико не покрене питање ко је донио ту срамну пресуду пред окрузним привредним судом у Требињу.сваки Требињац зна ста се десава у тој установи, подмицивање у том суду је постала сасвим нормална.Зна се колики је проценат тог који доноси овакве пресуде али нико ниста не подузима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судац

22.12.2016 18:20

Преседник привредног суда у требињу суди сваки предмет који се води пред овим судом против плантс глобал инц бих доо зворник и сваки тај предмет пресудјује у њихову корист са нелогицним пресудама а представник поменуте фирме јавно прица по требињу да је купио суд и да никоме невриједи да га тузи