Научници у шоку: Бијело вино изазива рак!

Уколико волите гемишт, односно код нас све популарнији шприцер, или чисто бело вино, најновија вест вам се неће допасти. Конзумирање само једне мале чаше белог вина дневно може повећати опасност од развоја меланома за 13 одсто, показало је истраживање које су спровели научници са америчког Универзитета Браун.

Свијет 21.12.2016 | 07:15
Научници у шоку: Бијело вино изазива рак!
Меланом је облик малигног тумора, а свој разарајући пут по телу почиње у меланоцитима, ћелијама које боје кожу, односно производе пигмент меланин. На кожи човека већ има веома пуно пигмента меланина, а то су младежи. Меланом је значајно мање заступљен од осталих врста рака коже, али је смртоноснији.

Професорка дерматологије и епидемиологије на Универзитету Браун у Провиденсу Ауњанг Чо и њене колеге недавно су у часопису Цанцер Епидемиологy, Биомаркерс анд Превентион објавили резултате истраживања о повезаности конзумирања белог вина и меланома, пише Тхе Трибуне.



Одраније је познато да се појава рака коже повезује са претераним излагањем ултраљубичастим зрацима, али резултати америчке студије изненадили су и саме научнике.

– Изненадили смо се кад смо установили да је бело вино једино пиће које се повезује с повећаним ризиком од настанка меланома. Разлог је засад још непознат, али истраживања су показала да неке врсте белог вина имају више нивоа ацеталдехида од црног вина, пива и ликера. Иако и црно и бело вино садрже сличну количину ацеталдехида, полифеноли (антиоксиданти) садржани у црном вину, чини се, неутралишу опасности. Познато је да ацеталдехид оштећују ДНК.

Током истраживања Чо и њене колеге су анализирали податке из три велике студије у којима су учествовале 210.252 одрасле особе. Од испитаника се тражило да испуне упитник о својој исхрани, те о количини и врсти алкохола коју конзумирају.

Рачунали су да стандардно пиће садржи 12,8 грама алкохола, а учесници истраживања праћени су током 18 година. Јединица алкохола дефинише се као осам грама чистог алкохола.



Чо и тим су дошли до још једног необичног закључка. Наиме, меланоми који су се развили на деловима тела мање изложеним ултраљубичастим зрацима чешће су се повезивали с конзумирањем белог вина.

На пример, одрасла особа која је дневно у организам уносила најмање 20 грама алкохола била је за 73 одсто у већој опасности од развоја меланома на торзу, а опасност од појаве меланома на глави, екстремитетима и на врату износила је само два одсто.

Умерено конзумирање алкохола досад се повезивало са опасностима од развоја неких других болести, попут срчаних обољења.



– Ризике и добре стране конзумирања алкохола треба размотрити индивидуално. Потребно је спровести додатна истраживања да би се у потпуности разјаснила повезаност развоја меланома и конзумирања белог вина, али меланом у сваком случају треба уврстити на списак карцинома повезаних са конзумирањем алкохола – рекла је Чо.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дионизис

21.12.2016 09:58

Па пијте црно вино

ОДГОВОРИТЕ