Србија: Воду ће плаћати можда и првом комшији

По новом закону о комуналним делатностима у Србији, воду ће грађани плаћати и приватницима.

Србија 20.12.2016 | 19:30
Србија: Воду ће плаћати можда и првом комшији
Њима се отвара могућност да пружају услуге као концесионари или кроз јавно-приватно партнерство.

Док Влада Србије тврди да ће нови закон обезбедити квалитетније комуналне услуге, грађани ипак имају више поверења у јавна предузећа.

 Зашто нема воде? Због чега је радијатор хладан? Када ће бити однето смеће? Питања за која би убудуће могао да буде надлежан и ваш први комшија ако се одлучи за комунални бизнис.

Дошло време да се држава усклади са регулативом која важи у Бриселу и коју захтева и Вашингтон - и приватници треба да управљају комуналним предузећима, али и да их оснивају.

По новом закону о комуналним делатностима, грађани Србије ће и са приватницима уговарати испоруку воде, грејања, одношење смећа, одржавање гробаља, путева, јавне расвете, улица и паркова. Од 15 комуналних услуга, приватници би девет испоручивали као концесионари природног богатства у јавној својини, а шест као „ортаци” с државом на основу уложеног капитала у заједничком предузећу по моделу јавно-приватног партнерства.

Стручњаци кажу да су се Енглези опекли предајом енергије у приватне руке, а Белгијанци су имали лоше искуство са водоводом. У Румунији и Бугарској је неконтролисаним уласком приватног капитала, држава изгубила контролу над комуналном инфраструктуром. Приватник - поуздан или непоуздан партнер?

“Прети велика опасност да дође до великих проблема кроз извесно време да дође до немогућности функционисања тог система јер приватници олако прихвате, гледају да зараде, не улажу у одржавање, па се кроз 5 година констатује мрежа у слабом стању. Морају се отворити четворо очи коме то дати да ли тај може да гарантује да ће одржавати и да постоји жестока контрола да се не дозволи да 4-5 година ради а да ниста не улаже и не одржава сиситем а наплаћује високу цену то би била велика штета”, каже Млађан Ковачевић економиста.

Министарка Михајловић данас исувише заузета за конкретна питања на ову тему. Влада тврди да је приватна конкуренција најбољи пут ка квалитетнијим комуналним услугама, а да у новом Закону о комуналним делатностима нема основа по коме би грађани плаћали вишу цену од садашње.

Иначе, опозиција је данас у скупштини још једном била гласна на тему да посланици немају довољно времена да се припреме за расправу. Зато је СДС одлучио да скрене пажњу јавности тако што је на део овог закона који се односи на димњаке поднео шаљив амандман.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вода

20.12.2016 19:32

Само код нас дајемо огромне паре за воду, зато сви трце у водовод да ради. У Скандинавским земљама вода је бесплатна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ај не дипр!

21.12.2016 06:32

Бесплатна? Лазес! Вода улази у кирију! Није бесплатна!