Легенда каже да је свети Никола заправо Дједа Мраз

Каже се да светог Николу пола Срба слави, а друга половина иде на славу. О овом свецу много је легенди које га представљају као добричинитеља и чудотворца, заштитника рибара и путника, господара воде, а верује се и да он преводи упокојене душе у свет мртвих... Ова је, ипак, мало другачија.

Свијет 19.12.2016 | 19:00
Легенда каже да је свети Никола заправо Дједа Мраз
Почиње од времена када је Никола већ постао угледни свешетеник, сменивши свог стрица на месту епископа. У то време, његови родитељи су умрли, а Никола је почео да дели имање својих родитеља сиромашнима.

У то време у Патри је живео један угледан и богат човек, који је касније изгубио своју службу и сав свој иметак. Тај човек је имао три ћерке, које су биле веома лепе, али оскудица је била толико велика да он никако није могао да их уда, јер није имао мираз да им да, па је одлучио да, због страшне немаштине, своју кућу претвори у блудилиште, а своје ћерке у блуднице.

Свети Никола је некако сазнао за ту одлуку несавесног оца, па је узео врећицу, напунио је златницима, умотао је у платно и пришуњавши се ноћу кући овог човека, убацио је замотуљак кроз прозор. Отац девојака јако се зачудио када је ујутру нашао толики новац, и приписавши то милост Божијој, одлучио је да га да у мираз најстаријој ћерки. То исто поновило се и са другом његовом ћерком.

Одавде легенда има два краја. По првој верзији, човек је наслутио да ће се његов добротвор појавити и трећи пут, како би му оставио новац да и трећу ћерку уда, па га је у заседи чекао неколико ноћи.

Када је Свети Никола дошао да и по трећи пут остави свој дар, човек је искочио из своје заседе и у свом добротворцу препознао је светог Николу. Тада га је светитељ заклео да о његовом доброчинству ништа не говори и уз то му је дао и многе поуке корисне по душу.
 
Други крај ове приче је мало другачији. Наиме, Никола је видео да га отац девојака чека у заседи, па се тако досетио, да не би био откривен, да се попне на кров и златнике убаци кроз димњак, а пошто су се чарапе сушиле на отвореном огњишту, златници су падали право у њих. Из овог другог краја приче ће се, много векова касније, код нас развити култ Божић Бате, а у западној култури култ Деда Мраза.

Мало је оних који знају да се Свети Никола на свом дугом путу од готово 15 векова претворио у Деда Мраза, а у тој трансформацији су највише учествовали Американци давши том празнику нову димензију. Дух помагања и даривања сиромашних, који је био смисао и животно опредељење светог Николе, претворио се у потрошачки празник којем је циљ куповање...

Извор: опанак.рс

Коментари / 0

Оставите коментар