Скупила се на камен и претрпјела студен

Само студен, сине, студен јака, плашила сам се да ћу промрзнути. Када сам угледала момке што су дошли да ме спасу, зарадовала сам се и хвала им до неба.

Република Српска 19.12.2016 | 11:27
Скупила се на камен и претрпјела студен
Овако причу о свом необичном нестанку за "Глас Српске" започиње Миленка Топаловић (78) из Челебића код Фоче, коју је четворочлана екипа Спасилачког клуба "Волф" из Фоче у суботу спасла од смрзавања пронашавши је на обалама ријеке Таре.

Старица је, чувајући стоку, у четвртак одлутала од куће, изгубила се у непрегледном кањону Таре и три дана и двије ноћи провела на температури и до минус 16 степени Целзијуса.

"Шта ми је било, не знам ни сама. Пошла сам за овцама, чинило ми се да знам пут, али одједном сам схватила да је мрак, да не знам назад, да не могу. Некако сам се ту крај Таре скупила на камење, било је хладно, не знам ни сама колико сам ту била", прича старица.

Тежачки живот и вишегодишњи физички рад оснажили су баку Миленку. Издржала је што би мало који човјек поднио.

"Није ме било страх ни ноћи, ни самоће, нити било чега. Имала сам шибицу и луча код себе, али ватру нисам ложила, некако сам се скупила и претрпјела", прича Миленка.

Када је била на измаку снаге, храбри "фочански вукови" Ненад Иконић, Милош и Димитрије Остојић и Кристиан Милосављевић притекли су јој у помоћ и отргли је из канџи "бијеле смрти".

Миленкина породица још је у невјерици. Збуњени су, али пресрећни што су поново на окупу.

"Срећом, нађена је, жива је, па шта Бог драги даље уреди, по његовој вољи је и спасена", срећан је Миленкин син Радован Топаловић.

Спасавање

Чим је нестанак Миленке Топаловић пријављен, чланови "Волфа" спремно су одговорили на позив Републичке управе Цивилне заштите и општине Фоча.

"Старицу смо пронашли на шестом километру од Брштановице, неколико корака од ријеке Таре, у промрзлом стању. Убацили смо је у чамац и превезли до мјеста Вјерновићи. Ту су дошли мјештани и касније екипа Дома здравља који су јој пружили љекарску помоћ", испричао је предсједник "Волфа" Ненад Иконић.

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Целинац

19.12.2016 17:19

Све похвале за екипу,а баки свака цаст,дивим јој се на храбрости и снази у њеним годинама.

ОДГОВОРИТЕ