"Под опсадом" су због Трампа

Електори који треба да званично изгласају новоизабраног предсједника САД Доналда Трампа тврде да су примили узнемирујуће телефонске позиве и мејлове пуне мржње.

Свијет 19.12.2016 | 11:39
"Под опсадом" су због Трампа
Многи електори су саопштили да су примали и претње смрћу.

Амерички портал Политико пише да су они до тренутка гласања "под опсадом".

Сајт наводи да је 538 електора, који треба да потврде резултате предсједничких избора у САД, бачено у први план националне политичке сцене као никада до сада у америчкој историји.

Један од електора из Тексаса тврди да је "бомбардован" са више од 200.000 мејлова.

Републикански електор из савезне државе Мичиген Џим Роудс каже да никада није могао да замисли да ће неко малтретирати људе попут њих.

"Баш је за...ано. Изгубио сам гомилу послова због овога", рекао је Роудс.

Наводи се да многе присталице Демократске партије очајнички покушавају да блокирају "скоро извјесни" улазак Трампа у Бијелу кућу. Покренуте су кампање против електора и њихову улогу су нападали у новинским колумнама.

Амерички сајт подсјећа да је један од демократских конгресмена затражио одлагање електорског гласања докле год траје истрага о руском мијесању у предсједничке изборе у САД, док се друго двоје конгресмена заложило да електори размисле о улози Русије у овом процесу прије него што дају свој глас.

Наводи се да су јавно објављени лични подаци многих електора због чега су они затрпавани гомилама мејлова.

Прошле недјеље су познате личности попут холивудског глумца Мартина Ссина у настојању да убиједе електоре да гласају за неког другог, а не за Трампа, покренули кампању која је у суботу постала персонализована, па су тако електори добили личну видео поруку од десетак познатих личности из организације "Уједињени за Америку".

Најтежи притисак трпи 306 републиканских електора. Неколико њих, попут Роудса, тврде да су примали на хиљаде мејлова дневно од противника избора Трампа.

Други кажу да трпе притиске од републиканских званичника и Трампове кампање који желе да буду сигурни да ће електори остати лојални странци.

Републикански електор из Тексаса Александер Ким процјењује да је примио најмање 30 таквих позива, а тврди да га је један инсајдер из Републиканског националног комитета звао три пута у року од сат времена.

Како оцјењује Политко, постоји разлог зашто су челници републиканаца нервозни.

Ким инсистира да ће на данашњем окупљању електора гласати за Трампа и да ништа неће променити његово мишљење, "осим ако Трамп не учини нешто што би нарушило заједништво које је створио с америчким грађанима".

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Шеф

19.12.2016 15:39

Трља баба длан да јој прође дан или тресла се гора, родио се миш. Трамп је предсједник!

ОДГОВОРИТЕ