Кад се женимо, а када разводимо?

Иако у Српској највише пуцају бракови који трају од пет до девет година, дешава се да се људи на развод одлучују и након пет деценија заједничког живота.

Република Српска 18.12.2016 | 20:29
Кад се женимо, а када разводимо?
Према подацима Завода за статистику Републике Српске, два најдужа брака који су раведени прошле године трајали су 49, те чак 53 године. У првом случају, супруг је имао 68, а жена 66 година, док је у тренутку развода брака који је трајао више од пола вијека, домаћин био стар 71, а његова супруга 73 године.

Марија В. (55) из Бањалуке, која се развела након 30 година брака, каже да је убрзо након вјенчања схватила да то није то.

"Као и код других, и код нас је на почетку све било лијепо и занимљиво. Међутим, мој муж је веома брзо показао природу једног нетолерантног и пријеког човјека. Живот ми је прошао пратећи његово расположења и плашећи се да га неким несмотреним потезом не разбјесним. Све сам подносила, док дјеца нису завршила школу, запослили се и засновали своје породице. Онда сам ставила тачку на свој брак и поново почела да живим", каже саговорница ЕуроБлица.

Социолози објашњавају да је управо трпљење један од разлога због којег се људи у позним годинама одлучују на развод.

"Годинама трпе неслагања, али чекају да дјеца одрасту и оду својим путем, па да окончају брачну заједницу којом нису задовољни. Такође, 'позна младост' једног од партнера може да буде разлог развода, али и болест једног супружника", каже социолог Биљана Милошевић Шошо.

С друге стране, два најкраћа брака који су лани разведени трајали су мање од једне године. Мужеви су имали 21 и 23, а жене 19 и 20 година.

Кад је ријеч о разлозима развода чији су актери млади супружници, то су у првом реду младост и неискуство.

"Ту су и превелика очекивања једног брачног партнера, односно, немогућност другог да их прати. Многи заборављају да брачни живот подразумева и компромисе, па се тако лако и одлуче на развод. Такође, губитак стрпљења за рјешавање одређених ситуација, односно неразумевање прилика и околности живљења, често су мотиви развода, као и неформиране навике током 'соло' живота и несналажење у брачној заједници", истиче Шошо.

Лани су у Републици Српској разведена укупно 1.143 брака. Највише окончаних бракова трајало је од пет до девет година - 261. Разведена су 24 брака који су трајали мање од једне године, те 157 дужих од 25 година.

У брак у деветој деценији

Поред људи који у старости развргавају бракове, ту су и они којима године нису препрека да стану на луди камен. Директорица Завода за статистику Српске Радмила Чичковић каже да су двојица најстаријих младожења који су лани закључили брак имали скоро 88, те 85, а најстарије невјесте 77 и 67 година.

"Ријеч је о њиховом другом или трећем браку. Најмлађи младожења који је лани закључио брак имао је 17, а најмлађа невјеста 15 година", каже Чичковићева.

(ЕуроБлуц)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

комсија

19.12.2016 17:38

Док се зене удају због интереса и цак их закон стити то није ниста цудо. дјете пола куце плацање за дјете и она мозе да сета то је све без карактера.

ОДГОВОРИТЕ