Електори сутра бирају новог предсједника

У САД сутра ће се састати Изборни колеџ на коме ће 538 електора бирати новог америчког предсједника и потпредсједника.

Свијет 18.12.2016 | 15:39
Електори сутра бирају новог предсједника

Састанци Изборног колеџа, који се одржавају шест седмица од избора у свакој од америчких савезних држава држава и области Колумбија, већ дуго су само пука формалност.

Међутим, побједом Доналда Трампа на предсједничким изборима, који је према резултатима пребројаних гласова Американаца изгубио, али је однио побједу захваљујући већем броју електора, пажња је поново усмјерена на Изборни колеџ.

Амерички лист "Њујорк тајмс" оцијењује да су недавна саопштења обавјештајних агенција да је Русија покушала да интервенише током избора како би умањили шансе за побједу кандидата Демократске странке Хилари Клинтон само су додатну пажњу усмјериле на Изборни колеџ.

Американци бирају предсједника САД индиректно, системом који се зове Изборни колеџ и који је дефинисан већ у другом члану Устава. Када амерички грађанин гласа, он поручује представницима своје савезне државе или електорима за кога треба да гласају.

Без обзира са коликом већином један од кандидата побиједио у некој савезној држави, сви гласови електора иду само њему. Изузетак су двије државе - Мејн и Небраска, гдје се број електора дијели пропорционално броју освојених гласова.

Електоре бирају политичке партије на државном нивоу и они се изјашњавају о предсједнику и његовом замјенику. Електори могу бити и лидери партија или изабрани званичници.

У неким случајевима појединци могу бити и у личној вези са предсједничким кандидатом и очигледан примјер за то је бивши предсједник Бил Клинтон који је електор у Њујорку.

Број електора из сваке америчке државе једнак је броју представника и сенатора у Конгресу или укупно 538, уз додатна три из области Колумбија.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Их, сад свега

18.12.2016 19:00

Већ дуго пука формалност, ал хајде сад да их активирамо ако моземо и спрецимо да свијет послије тридесетак година поново настави оним путем којим је престао ићи када су демократе досле на власт.

ОДГОВОРИТЕ