Кинези да задрже "украдени дрон"

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп наставио је синоћ са нападима на Кину путем "Твитера" због заплењеног америчког подводног дрона и поред тога што је Пентагон са кинеским војним властима договорио његово враћање.

Свијет 18.12.2016 | 14:20
Кинези да задрже "украдени дрон"
Требало би да кажемо Кини да не желимо да нам врате дрон који су украли – нека га задрже, твитовао је Доналд Трамп, преноси Ројтерс.

Пентагон је јуче саопштио да су САД у директном ангажовању са кинеским властима обезбедиле споразум о томе да им Кина врати подводни дрон, саопштио је портпарол Питер Кук.

"Кина је одлучила да га врати америчкој страни на прикладан начин и Кина и САД су све време били у комуникацији у вези с тим. Једнострано и отворено дизање тензија с америчке стране током тог процеса је неприкладно и не доприноси глатком решењу овог питања. Ми изражавамо жаљење због овога", саопштило је раније данас кинеско Министарство одбране.

Наведено је и да се Пекинг противи америчком обавештајном раду и војним истраживањима у кинеским водама, као и да ће Кина остати на опрезу у вези с обавештајним радом САД и преузети неопходне кораке.

Трамп је на Твитеру оштро реаговао на вест о америчком подводном дрону који је кинеска морнарица запленила у Јужном кинеском мору.

"Кина украде истраживачки дрон морнарице САД у међународним водама – ишчупа га из воде и однесе у Кину у чину без преседана", твитовао је Трамп.

Кинески војни брод запленио је у четвртак подводни дрон који је амерички океанографски брод спустио у међународне воде Јужног кинеског мора, због чега су САД упутиле званични демарш Кини уз захтев за враћање подводног дрона, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника америчког Министарства одбране.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

18.12.2016 13:55

До године це Кинези имати исти такав подводни дрон или мозда јос и бољи. Тајна висе није ко ста има вец тренутно распоред подводни и други дронови!

ОДГОВОРИТЕ