Велика пљачка Шума Републике Српске

Упркос забрани извоза дрвне грађе из Републике Српске (односно БиХ) преко фиктивних дрвопрерађивачких фирми и подобних шпедитера у Србију одлазе огромне количине обловине на којима се остварује зарада од минимално 15 КМ по кубику.

Република Српска 18.12.2016 | 13:20
Велика пљачка Шума Републике Српске
Све ово организује се у сарадњи са Дирекцијом Јавног предузећа „Шуме Српске" и генералним директором Ристом Марићем.

Риба смрди са главе

Сјечиви етат је количина „зреле" шуме која се може посјећи без посљедица по њену даљу будућност. Највећи дио шумског богатсва налази се у источном дијелу Републике Српске.

Око двије трећине сјечивог етата у овим је крајевима. Свако шумско газдинство одређује сјечиви етат на подручју којим газдује, а онда то што је на располагању распоређује дрвопређавичама.

Главни посао реализује се ипак, тврде наши извори, на нивоу Дирекције „Шума Српске" и генералног директора јавног предузећа Ристе Марића.

Као сазнајемо, након одређивања квота обловине за сваког прерађивача, одвијају се разговори у „четири ока" за генералим директором Ристом Марићем у којима им се, за добру новчану накнаду, обећавају количине трупаца које чак и до три пута премашују уврђене квоте, односно сјечиви етат.

Ови незаконито посјечени трупци уопште се и не појављују на тржишту Републике Српске, него се извозе углавном за Србију. С обзиром на чињеницу да је шумским газдинствима законом забрањено да врше извоз трупаца, у овај посао укључују се дрвопрерађивачи и шпедиције преко чијих „папира" трупци прелазе границу и тако се ствара утисак како је комплетан посао обављен у складу са законом.

Све ово је, како рекосмо, посебно изражено на истоку Републике Српске, гдје се налазе највеће количине квалитетне шуме, па камиони натоварени обловином најчешће границу са Србијом прелазе на граничном прелазу „Котроман" код Вишеграда.

На сваком кубику зараде најмање 15 КМ



Важну карику у овом послу чине фиктивне дрвопрерађивачке фирме јер, као што је већ речено, шумска газдинства не могу директно извозити трупце.

Тако је преко д.о.о. „23. март" из Рудог преко границе у Србију отишло око 30.000 кубика трупаца. Чим пређе границу са Србијом дрвна грађа на тржишту је скупља више од 15 КМ по кубику, а у дубини Србије разлика у цијени је још и већа.

На овај начин, само преко једног предузећа које, тврде наши извори, има запосленог само једног радника, и то директора, за Србију је извезено око 30.000 кубика грађе. Множењем количине са разликом у цијени дође се до зараде од најмање 450.000 КМ у чијој подјели учествује неколико лица, а на врху чије пирамиде се налази, изричити су наши извори, лично генерални директор ЈП „Шуме Српске" Ристо Марић.

И до те зараде се долази ништа не радећи само премећући трупце „преко папира" и преко границе. Дрвопрерађивачи у својим тврдњама иду и даље наводећи да је на врху цијеле пирамиде зараде од балвана Марићев партијски шеф, предсједник Социјалистичке партије Републике Српске Петар Ђокић.

Према нашем извору ради се разрађеном послу и о извозу великих количина дрвне грађе. Тако је, по овој шеми, само шпедиција „Маличевић" из Чајнича у 2016-ој години шпедитерски обрадила око 300 камиона који су отишли за Србију. На камионе се товари и до 40 кубика трупаца, па је и овдје лако извести рачуницу о обиму зараде на тој количини.

Пара пари, а шипак фукари



Доносећи закон по коме је шумским газдинстивма забрањено да извозе обловину друштвена заједница је имала најбољу намјеру: да онемогући извоз сировине, да упосли овдашње дрвопрерађивачке капацитете, који су једини преостали (такозвани) реални привредни субјекти, да запосли што више радника у овој области, и да извози готов производ или макар полупроизвод на коме је корист вишеструко већа него на сировини.

Дрблингом кроз папире којим најбољи трупци („к'о оловка" тврде упућени) одлазе преко границе наши прерађивачки капацитети остају неупослени, односно прерађују обловину на којој је знатно мања зарада, а новац од природног богатства одлази у џепове појединаца у врху „Шума Срспке" и у врху политике Српске.

„Неђо Илић био је мала маца шта тренутно ради Ристо Марић. Нажалост, и он ће се на крају сигурно извући некажњено, џаба ми вама све ово причамо, а џаба и ви све ово пишете, јер живимо у друштву огрезлом у криминал и корупцију" тврди наш извор наводећи да из Добоја камиони често товаре трупце у Чајничу, а камиони из Рибника на Хан Пијеску, и да се ту економска логика никако не може наћи, али да зато може „она друга".

Наш извор тврди и да су директори појединих шумских газдинстава стварни власници неких од привилегованих дрвопређавичаких капацитета, који се само воде на именима других људи. Такође, тврди и да су стварни власници појединих камиона-дизаличара управници у шумским газдинствима, чиме зид ћутње око цијелог посла постаје још непробојнији,

Све ово довело је до тога да се из године у годину посијече много више шуме него што је реални сјечиви етат, односно него што то природа може поднијети. Процјене се крећу и до троструко више. Већ годинама шуме овог подручја, посебно Романије и Деветака, нагло се суше, поткорњак је напао смрчу а гљивична обољења храст, и огромне штете видњиве су чак и голим оком.

У јавним предузећима шумарства се премало или никако баве овим проблемом. Ако се овоме додају још милионски и дугови шумских газдинстава према општинама који се годинама повлаче и чије се неисплаћивање оправдава често и веома баналним разлозима, општине на истоку Републике Српске све више се претварају у колоније из којих се извлаче природан богатсва на сваки могући начин, а малобројно становништво чини још малобројнијим.

Најновије рјешење које се предлаже из Владе, а по коме би расподјелу сјечивог етата дрвопрерађивачима вршила владина комисија, тврде дрвопрерађивачи, није никакво квалитетно рјешење јер ће се у комисији наћи исти људи који и сада одлучују о томе.

„Поново ће сировину прерађивачима дијелити политичари у зависности од тога колико ће њихове странке имати користи од те расподјеле, а једино што ће се догодити јесте да ће се повећати број „гладних уста" која ће тежити да нам „одгризу што већи комад балвана", тврди наш извор.

(БН)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Анте

18.12.2016 12:28

Тацно ови странци и ЕУ немају мјере само су досли и краду насу имовину нецувено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

18.12.2016 13:22

Да нам ЕУ није јефтино продала своје камионе, не би могла шума у Србију у толиким количинама...

Name

Yети

18.12.2016 12:42

Сваком руководиоцу,Директору,замјенику је јасно да у РС и Бих,сто висе украдес ,мање одговарас пред судом,људи раде свој посао брзо јер је имовине и добара све мање.Ми моземо да гледамо турске серије и дневник РТРСА гдје је истрага вијецно у току.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.12.2016 12:47

Све це то бити боље док оду странци из Суда они то све раде ми ту немоземо ниста засад!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСКОК

18.12.2016 12:48

НЕК СЕ КРАДЕ КАД МАФИЈА ВЛАДА -А НАРОД УПОРНО БИРА СВОЈЕ ИДОЛЕ- АЛИ КАД СЕ НАРОД ОТРЈЕЗНИ,А ВЛАК ПРОСО НЕМА БАНКРОТКАКО КАЗУ У САРАЈЕВУ ТАМНИ ВИЛАЈЕТ БРАВО ЗА ВИСОКО ПОЗИЦИОНИРАНЕ ПОЛИТИЦАРЕ,ПЉАЦКОМ БРАНЕ ИНТЕРЕС НАРОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

18.12.2016 12:51

Добар дан мој народе ко има паре од лоповлука тај пролази покрај камиона у сваком ћошку по градовима дигнута церада продају се дрва милиција шверца са њима у читавој реп српској мало људи примјећује шверц дрвима који траје двадесет година то је кап у мору шта се ради у шумама српске то нам је наша борба дала желим пријатан недељни ручак бн телевизији

ОДГОВОРИТЕ
Name

3

18.12.2016 12:58

КО ТО СМИЈЕ ДА ПЉАЧКА СРПСКЕ ШУМЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

18.12.2016 14:24

Баја и компањони !

Name

Драган

18.12.2016 13:01

Сјетите се конвоја 95-те пред крај рата...тутњало је. И тад и сад су то све радили наши људи, до нас је. А шта су тек урадили Хрвати у Дрвару и околини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНДОР

18.12.2016 13:06

ИМА И У Б.ЛУЦИ БАНДИТ У С. СУМАМА ВОЈИСЛАВ МАРИЦ НИСТА МАЊИ ЛОПОВ ОД РИСТЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.12.2016 13:07

Овако размишља просјечни Србин у РС - нека се сијече слободно ако ће у мајчицу Србију (иако можда никад није видио Дрине ни Србије). Нека нама пањева и шикара, само да изађемо накрај с муслиманима и Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријечани

18.12.2016 13:19

Србијанци су нас увијек пљачакли.

Name

Посматрач

19.12.2016 08:15

Па није баш тако. Обично становништво тако не размишља , него се брине због штете по природну равнотежу која је нарушена сјечом шума. А не можемо то спријечити никако,јер ево нпр.ко ће сад од надлежних испитати ову информацију коју су медији пренијели? Нико.

Name

лијан

18.12.2016 13:55

Невидјена бједа,приватне суме сјеку немилице а камоли дрзавну,вецина је добила на поклон зато је И униставају!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странци

18.12.2016 14:01

Ма за све су криви странци, Суд БиХ, да се то ријеси и креце еконмски просперитет РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.12.2016 14:48

Да ли има и један дан у години у овој биједној БИХ да не осване са неком од афера

Name

Сурија

18.12.2016 14:21

Зна се по цијем налогу ради Ристо, који це на крају бити колатерал, а налогодавац пун ко брод и цист од свих марифетлука. Директори Сумских газдинстава су јацимод Ристе и ону су заправо највеце лопузе које стоје иза привилегованих фирми, камиона итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

18.12.2016 14:38

Коалициони плијен су и полиција, инспекторати, правосуђе...ко да их јури...неће сами себе гањати и кажњавати. Превише се добије побједом на изборима, располажу ресурсима као да је њихово лично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумар

18.12.2016 15:01

Све тацно,свака цаст!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.12.2016 15:05

Само кроз јавне набавке моторних возила се годишње украде преко 1.000.000КМ. Бањалучка фирма Лада Ауто и лакташка Еуромодус сваке године испоруче Шумама велике количине возила по безобразним цијенама, наравно разлика се дијели са челницима Шума. А да не причамо о осталом, па све и један једини шумар има имовину преко 500.000КМ, да није од плате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши радник генералне дирекције

19.12.2016 09:28

Маслаш за медаљу. Да се краде - краде се, али да се сваке године испоручује велики број возила и да сваки шумар има имовину преко 500.000 КМ се**ш ко патка. Већина живи од плате до плате. Ако немају кредит.

Name

План б

18.12.2016 15:14

Ста ради Суд и Тузиластво РС ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

18.12.2016 18:44

Између осталог, троши и дио новца од Шума Српске.

Name

Јоја

18.12.2016 15:17

Битно је смијенити странце из суда БиХ, А ШУМЕ НЕКА СЕ СИЈЕКУ, СЈЕЋЕ СЕ ЈОШ ВИШЕ БЕЗ СТРАНАЦА.оја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

18.12.2016 15:48

Све вам је, нажалост, џабе што пишете и прозивате. У сваком ШГ је криминал,пођите редом од Власенице, Рогатице.....и тако даље. Никад нико не одговара, јер се не смије криминалцима судити, само може да одговара ко украде један кубни метар дрва , е тај ће платити кАзну. То ти се зове правна држава и корунпирани судови. Нажалост, истина је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одрон

18.12.2016 16:45

Кад оде Милорад са власти, а отици ца кад тад, ви Срби као да цете се пробудити из неког цудног сна.. ртимјетицете тад да сте остали без игдје ицега, да сте у страсним дуговима и проблемима, да вас је Милорад опељесио и да сте голи попут црквених мисева. Морате признати, а показало се у посљедњх 20-ак година, да сте врло подлозни масовној манипулацији.. сјетите се само Милосвица и његових поцетака, тад би сваки Србин зивот дао за Слободана, сад га вецина пљује.. Вјероватно це тако бити и са Милорадом. Немојте ми молим вас сад набијати на нос Бакира или Цовица као вас одговор. Они нису предмет ове расправе.. успут.. немам ни о њима неко високо мисљење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

18.12.2016 17:39

Одрони и ерозије су били честа појава у ФБиХ, управо због прекомјерне сјече. Ништа бољи нисте.

Name

Мозе ли ико

18.12.2016 17:09

Мозе ли ико са заустави свеопсту пљацку и криминал у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

20.12.2016 10:50

Може само револуција.

Name

б.лука

18.12.2016 21:02

Ако је забрањен извоз сто пустају камионе са обловином...има граница,дгс,полиција???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам само

19.12.2016 10:48

Ко поставља кадрове у полицији, царини, дгс?

Name

Пејка

31.10.2018 20:58

Ста реци на све о Босни. Краду суму и дрзавну и приватну. Досли су на добру идеју па затрпавају пањеве. Све се саље из Босне, суме, млади и наобразовани људи. Ста це бити кад нестане и тога. Ста це паразити онда. Само реци залосно. Тако лијепа и богата земља мислим да тај народ не заслузује ту земљу. Увијек нам је неко други крив и увијек нам је неко други пријатељ тај који нас увијек искористава. Има политицара који отворено су говорили да је уреду да краду људи суму само да дласају за њих. Ста би била Босна да у њој зиве скандинавци или неко други од западњака. Рај на земљи и висе од Дубаја.

ОДГОВОРИТЕ