Најбољи фудбалери Србије: Од Видића до Тадића...

Традиција на понос фудбалске Србије и Фудбалског савеза, „Златна лопта“, намењена је онима који су обележили годину на измаку. У уторак, 20. децембра, у хотелу „Краун Плаза“, поново ће на једном месту бити, сада већ 12 пут, од руководства Савеза, представника свих региона, бројних клубова, струковних организација, бивших селектора до играчких легенди нашег фудбала. Све у част славодобитника, играча Душана Тадића и тренера Драгана Стојковића.

Фудбал 21.12.2016 | 23:10
Најбољи фудбалери Србије: Од Видића до Тадића...
Највеће признање и вредна награда „Златна лопта“ , уникатни трофеј тежак 12 килограма, први пут је додељена 2005. године, а лауреат је био Немања Видић. Стуб одбране, тада Србије и Црне Горе, на путу до Светског првенства у Немачкој 2006. награду је примио као играч московског Спартака, а сјајне игре у дресу репрезентације препоручиле су га сер Алекс Фергусону који га је 5. јануара 2006. званично довео у Манчестер јунајтед.

Година 2006. остаје упамћена по мечу који се играо 31. августа у месту Ухерске Храдиште. Чешка је на опроштају Павела Недведа угостила репрезентацију Србије а Дејан Станковић је постао први капитен Србије. Касније и добитник „Златне лопте“ ФСС.

А потом... Довољно је рећи Никола Жигић. Центарфор кошаркашке висине, ненадмашан у скоку, спретан на земљи, увег гладан голова. После трофеја освојених са Црвеном звездом, прешао је у шпански Расинг из Сантандера и имао невероватни сезону. У тандему са омаленим Педром Мунитисом чинио је чуда, а 2007. године добио је највеће признање фудбалске Србије „Златну лопту“. Исте године прешао је у Валенсију.

Играч који је први добио награду своје земље и матичног Савеза за крв, зној и сузе на терену, Немања Видић, поново је био лауреат 2008. године. Француски "Екип" уврстио га је у идеални тим света, а те године са Манчестер јунајтедом освојио је прво Лигу шампиона, а затим постао и клупски првак света.

Србија је јурила нови пласман на Светско првенство, сада за пут у Јужну Африку 2010. године, а играч који је једини одиграо свих 10 утакмица у квалификацијама зове се Милош Красић. Маестралне партије у Бечу, Констанци, Београду... издвојиле су брзоного крило у конкуренцији сјајних саиграча и 2009. година припала је заслужено Красићу.

После Немање Видића, са другом „Златном лоптом“, могао је 2010. да се похвали и Дејан Станковић. Рекордер српског фудбала је те године са италијанским Интером освојио све што се могло освојити, првенство, национални куп, Лигу шампиона, на крају Интерконтинентални куп. Нико у историји државног тима није облачио дрес колико Дејан Станковић – 103.

Година 2011. остаће посебно у сећању Александру Коларову. „Златна лопта“ отишла је у руке „златној левици“ националног тима, који је са Манчестер ситијем освојио ФА куп, касније и Премијер лигу.

Добио је Коларов вредно признање пре свог великог пријатеља Бранислава Ивановића, али дефанзивац Челсија је онда две године заредом био лауреат фудбалске Србије. У години када је освојио Лигу шампиона са „плавцима“ 2012. и 2013. када је на Стамфорд Бриџ стигао и трофеј Лиге Европе. Стрелац гола одлуке у мечу са Бенфиком био је српски репрезентативац који је на путу да обори рекорд Дејана Станковића у броју одиграних утакмица за најбољи државни тим.

Долазе потом године доминације Немање Матића, играча који представља пример за све оне који куцају на врата најбољег националног тима. Са Бенфиком је освојио све осим Европе, а онда и са Челсијем. Фудбалска Србија му се захвалила „Златним лоптама“, 2014. и 2015. године.

То признање сада иде у руке Душана Тадића. Довољно је само да се играч Саутемптона и наш најпродуктивнији репрезентативац на путу до Русије 2018. окрене и погледа имена која су добила вредну награду Фудбалског савеза Србије и свака реч биће сувишна. Тадић улази у друштво бесмртних, истинских легенди.

Добитници Златне лопте ФСС-а за најбољег фудбалера Србије

2005. Немања Видић

2006. Дејан Станковић

2007. Никола Жигић

2008. Немања Видић

2009. Милош Красић

2010. Дејан Станковић

2011. Александар Коларов

2012. Бранислав Ивановић

2013. Бранислав Ивановић

2014. Немања Матић

2015. Немања Матић

2016. Душан Тадић

Извор: ФСС

Коментари / 0

Оставите коментар