Дјетињци: Зашто треба везивати дјецу?

Везовање дјеце има вишеструку симболику, а и учи их да буду добра и штедљива

Србија 17.12.2016 | 20:24
Дјетињци: Зашто треба везивати дјецу?
Српска православна црква и вјерници сутра обиљежавају Дјетињце, један од најљепших и најзанимљивијихпородичних празника.

Суштина овог празника јесте окупљање породице и обнављање њеног заједништва, а лијепе успомене на симпатичне кућне ритуале – дјеца ће носити читавог живота.

Славе се трећу недјељу уочи Божића тако што рано ујутро или по доласку из цркве с богослужења одрасли везују своју или туђу дјецу. За везивање се обично користи каиш, гајтан, обичан канап, или обичан дебљи конац. Обично се завежу ноге или руке, па се једним делом канап завеже за сто или столицу.

Неколико дана прије овог празника родитељи опомињу своју дјецу да ће их везати, уколико она не припреме “откуп”. Вриједнија дјеца се затим потруде да у данима који слиједе припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде), помоћу којих ће одраслима “платити откуп” на празнични дан.

Рано ујутро на Дјетињце, одрасли, како су и обећали, вежу дјецу. Дешава се и да се дјеца пробуде везана, али и да предухитре своје родитеље и сакрију се прије него што они уђу у дјечју собу. Дјеци се везују ноге или руке, најчешће за столицу на којој сједе.

Симболично се везују чак и дјеца која су још у колијевци, али и одрасла “дјеца” која још немају своју породицу. Након што се дјеца “откупе” поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате дјеци назад да се почасте. Дјецу могу везивати и други чланови породице, комшије, пријатељи.

Везивање за Дјетињце, Материце и Оце, има вишеструку симболику. Прво симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама.

Друго, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко посједује поштено зарађену имовину и добра дјела лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на посљедњем Страшном суду, где ће се само врједновати оно шта је у свом животу човјек добро учинио.

Добра и штедљива дјеца прикупе нешто средстава штедњом па за тај дан набаве неку част и дреше се онима који их вежу.

(Телеграф.рс)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

18.12.2016 01:38

СРБи Светог Саве требају да практикују своје обицају који СРБе подсецају на непролазне Бозанске вредности и људске драгоцјености СРБског Народа. ЗАТО нека су срецни дјецији радосни Празници Детињци који СРБе уводе у прославу Родјења Старог СРБског Родјака Господа насег Исуса Христа - Бозиц. Нек је срецно свију СРБа славље, цувај БОЗЕ СВЕТО Православље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнслица Михајло

18.12.2016 11:09

Ето нисам знао да су Јевреји Србима родјаци док не процитах од тебе коментар а ни да су ДетињцивХрисцански свеци док не процитсх овај цланак.Детињци су као и Оцеви и Материце остали од старих предања Славенске вјере и ознацавају везивање проблема и болести из просле године и остављање иза себе.Три недеље за рефом цисти се људски род подељен на ТРОГЛАВ-Бога празнике којим он стити везиване и везивање се врси за дрво јер симболицно треба да буду здрава као дрво Дрца везују родитеље да би родитељи иза себе осавили проблеме и болест и подмладјени усли у други циклус.Предање казе да су постојали само детињци и они су се везали за прославу зимског бозанства НИКОЉА касније НИКОЛЕ а потом ДЕДА МРАЗА сва та предања везе немају са хрисцанством него са ЗИМСКИМ СОЛИСЦИЈОМ КОЈИ ХРИСЦАНИ НАЗИВАЈУ ТРИ КРАЉА А ТО ЈЕ У СТВАРИ ООРАВНСЊЕ ТРИ ЗВЕЗДЕ У ЈЕФНУ ЛИНИЈУ НА ИСТОКУ.Све је плагијат а највеци је тај сти је Христ славио ПАСХУ са својим уценицима дакле био је Јевреј јеврејске јере то богохуљење којим смо га ми поистоветили са Богом измидљајуци сина и духа светогабиако јасно ксзрЈА САМ БОГ ТВОЈ И НЕМОЈ ИМСТИ ДРУГИХ БОГОВС.Даклр нема синс а немс ни духа ко вјерује у ОЦА.Y

Name

Синиша

18.12.2016 09:55

И онда се питамо зашто имамо несразмјеран број рекета у односу на тенисере?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПГС

18.12.2016 10:43

Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИ

18.12.2016 11:07

Онда се сели у меку.

Name

????????

18.12.2016 11:21

Ово мени личи на узнемиравање дјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

18.12.2016 11:50

Онај ко посједује имовину лако це се откупити пред судовима!!! :) И питамо се засто нам је овако :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

18.12.2016 21:14

Онда је мрмот замотао цоколаду.

ОДГОВОРИТЕ