Има ли разлога за протесте синдиката?

Након што су синдикати управе и унтрашњих послова најавили протесте због најаве Владе да ће умањити стопу минулог рада са 0,5 на 0.3 одсто, предсједник Владе Републике Српске поручила је да за протесте нема разлога, јер је минули рад незнатно коригован. Из гранских синдиката, међутим, поручују да разлога за протесте и те како има.

Република Српска 17.12.2016 | 19:39
Има ли разлога за протесте синдиката?
“Досадашња стопа минулог рада од 0,5 процената није одржива, а смањење смо изабрали да не би дошло до отпуштања у јавном сектору, јер је фонд за плате ограничен”, поручила је предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић. Она је рекла да је ријеч о незнатној корекцији минулог рада и да је до промјене дошло и у окружењу, због чега нема разлога за протесте.

Овакве тврдње у синдикату не желе ни да чују. Из Гранског синдиката радника унутрашњих послова поручују да Влада хоће да смањи плате радницима у полицији, које 10 година нису повећаване, док су се цијене производа и услуга константно повећавале.

У синдикату кажу да су, супротно уставним одредбама, поједина примања ушла у основну плату. Тако је у мјесечну зараду полицајца од 800 марака урачунат и топли оброк и увећање по основу тежине, природе и посебних услова рада, кажу синдикалци, због чега је основна плата мања од 400 конвертибилних марака.

У Синдикату управе, који је такође најавио протест, поручују да и у овом ресору плате 10 година нису повећаване и да ће мањи минули рад највише да погоди раднике са најнижим зарадама. Како тврде, у плату чистачице у згради Владе Републике Српске, која износи 400 марака, урачунат је и топли оброк, због чега је основна плата сведена на 260 конвертибилних марака.

Нижа стопа минулог рада плате ће умањити од 0,2 до чак 8 одсто, кажу у гранским синдикатима. Због тога су најавили да ће 22. децембра, када парламент Српске на посебној сједници буде расправљао о буџету и економској реформи, изаћи на улице.



(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

нн

17.12.2016 20:49

Нема ништа од протеста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

17.12.2016 21:20

Ода це цосиц и косарац повести своју багру из снсд на контра протесте зато сто народ басл лепо зови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

17.12.2016 21:28

Народ је рекао своје на изборима. СНСД је апсолутни побједник,народу у РС је апсолутно добро. Синдикат нема никакву могуцност да било ста промијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папци

17.12.2016 22:27

Сад сте се сјетили протестовати??? сто нисте прије избора изасли на улицу??? сви ви сад галамите док вам додо не поклони по стан у центру бл...као зељкици

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

17.12.2016 23:36

Ма какав синдикат то им је шанса да се промовишу нажалост народе мој они су ту да би њима било добро ко је видио од синдиката корист тај је малоуман гдје иду паре паметни знају а они који неће да знају не морају многи су изашли из синдиката они служе само себи и појединцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

......

18.12.2016 06:41

Види им капа као код масиноводја.Као да раде на зељезницкој станици а не у полицији.Али добре су и овакве само да им киса не пада у стомак.И онако нераде свој посао како би требали нису боље ни заслузили.Не раде за народ обицни вец за власт само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

18.12.2016 06:57

Од кад је корекција од 40% "незнатна корекција". "Цуро" , да ти немас диплому брзог факултета са Сокоца кад тако лупас ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам је било

18.12.2016 08:54

Да и ја сам то одмах уоцио. Види се колико је предсједница владе образована. Срамота ста се десава у РС. Срамота за кога овај народ гласа. Уствари гласају за исте какви су и сами. Необразовани, приглупи, покварени, склони корупцији и организованом криминалу.

Name

Петко

18.12.2016 06:57

Хоце ли бити и контра протеста СНСД-а!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пелтон

18.12.2016 07:58

Ма какви протести , какве трице. Па није фер људи , треба уштедити мало пара за ова сиромашна предузећа као што су хидроелектране, термоелектране и електропренос. Нема се пара тамо. Људи једва презивљавају са 3000 км мјесечно. Још им не дозвољавају да раде па их кућама шаљу већ у 8 сати да се не би гузицама ударали по кругу .Прије неколико мјесеци на ХЕ Вишеград је примљена омања група радника .Шта ћеш морало се , отворио се велики посао . Медјутим , за три новопримљена радника /три младе чистачице које сироте другог извора финансирања не би имале па не би могле да региструју своје аутомобиле типа ауди , голф 5 иткд./ . Елем , те три "младе" су морале хитно отворити трудничко боловање, јер су им се десиле те повреде /трудноће/ док су савјесно обављале своје послове на ХЕ. Па господо , шта мислите да влада не води рачуна о бијелој куги , о наталитету .Овако ће се још наћи и пара да се трудницама купи намјештај у станове које им купује њихово предузеће ХЕ на Дрини, а ако бог да и да се промјене и дјевојачка дотрајала возила . Па ко још вози А4 , јел да .Мало је "пассе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

18.12.2016 08:18

Ништа од те работе. Нема људи за такве, али би било за неке друге протесте. На хиљаде би скочило на ноге, покуљало из јазбина само на позив и зов шовинизма и мржње. Па да видиш како маса кува и кипи, камење звижди, главе пуцају и срча пршти. Тако је, на жалост. Неће их подићи социјала и глад, правда и истина, образ и част, већ мржња и шовинизам. Народ је неук и непросвијећен, опсједнут и буквално окован ирационалним предрасудама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

устани и крени коњи су спремни

18.12.2016 08:57

Нема разлога за протесте, има за буну и устанак комплетног народа.

ОДГОВОРИТЕ