Ево шта је направио дјед из Бањалуке

Пензионер из Бањалуке, Чедомир Грбић, који је закорачио у девету деценију живота, направио је справу захваљујући којој стављање капи у очи иде "као од шале", чиме би могао да олакша живот милионима људи.

Република Српска 17.12.2016 | 21:50
Ево шта је направио дјед из Бањалуке
Идеја о овој корисној направи одушевила је многе иноваторе, због чега је Грбићев (82) патент победио на такмичењу за најбољу технолошку иновацију 2016. године, које је одржано у Источном Сарајеву.

Овај некадашњи официр ЈНА однио је прво мјесто међу шест финалиста. Творац најбоље иновације појашњава да такозвана капалица одмјењује класичан, ручни начин укапавања капи у очи. Користи се тако што се благо подигну капци, стави капалица, глава забаци уназад и притиском на бочицу укапају капи.

"Идеју сам добио прије осам година када су ми љекари дијагностиковали глауком и рекли да сваки дан укапавам неколико пута капи у очи. Будући да сам старији, то ми је био велики проблем, па сам осмислио овај патент", прича Грбић и истиче да је током рада на проналаску наилазио на невјерне Томе, јер су му многи говорили да се мане тог посла и да се забавља са унучићима.

Изум значајан многим људима

Његов проналазак, који се састоји од рама, шкољке за очи, ручица и адаптера са флашицом, значајан је због тога што многи људи нису у стању сами да безбједно укапају капи.

"Та популација на свјетском нивоу прелази 80 милиона људи, јер је много особа са ампутираном шаком или људи којима се тресу руке, затим старих и изнемоглих особа, дјеце, али и људи који стално негде јуре", појашњава Грбић и додаје да му је жеља да уради бар једну серију која би дошла до купаца. Ту жељу покушаће да му оствари син Славко, који је осмислио бизнис план да би се овај проналазак почео примјењивати, пише Глас Српске.

"Замислили смо да патент буде од пластике, а не од метала, као сада, а дио производње одвијаће се највероватније у некој од фабрика у Бањалуци. Склапање и паковање ћемо радити у властитом погону", рекао је Славко Грбић.

Додао је да очекују да догодине заврше цијелу конструкцију у вези са производњом овог медицинског средства, а продаја би требало да почне крајем 2017. или почетком 2018. године.

"Почетна цијена за производе прве класе биће око 25 евра, док би производи друге класе били 15 евра. Наша жеља и мисија је да спустимо цијену проводње, да би ово средство на тржишту БиХ на крају коштало испод десет евра", каже Грбић.

Према његовим ријечима, ово медицинско средство широку примјену би могло остварити и у старачким домовима, те институцијама за изнемогла лица.

Такмичење

На овогодишњем такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Републици Српској борила су се 72 тима, а у полуфинале је ушло њих 17.

Шест финалиста представило је своје проналаске - дигитални рекламни дисплеј, систем за интелигентно управљање уличном расветом, преносиво постоље за кошницу, хидраулична преса и патент "лацебоард".

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цеститам

17.12.2016 18:09

Побиједио у Истоцном Сарајеву у конкуренцији проналазаца из двадесет земаља западне европе и три НАСИНА иноватора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

17.12.2016 20:30

Одлицна идеја.Браво! Само, да би заститио патент на светском нивоу потребно је мало висе пара. Овако це (бело) светски "бизнисмени" украсти идеју. Обицно проналазаци остану кратких рукава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеси сељацина матер ти сељацку јебем

17.12.2016 21:59

Цуј ево ста је направио дјед.....знас ли реци господин или ста је вец цовјек по професији матер ти јебем ону монголоидну сељацку семберску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоx Попули

18.12.2016 06:22

Због чега се ово такмичење назива за избор најбоље технолошке иновације? Више има смисла да се зове такмичење за најбољу идеју коју жири може разумјети или за најсимпатичнијег иноватора. У 21.вијеку код нас још увијек нема мјеста за високе технологију, а колико су ови производи стварно иновативни довољно је знати користити гоогле па да се лако брзо утврди.

ОДГОВОРИТЕ