Зашто је пао тендер за болницу Касиндо?

Канцеларија за жалбе БиХ поништила је назокониту Одлуку министра здравства Драгана Богданића да градњу болнице у Источном Сарајеву повјери Конзорцијуму „Миленијум теам“ јер је изабрани понуђач имао скупљу понуду за 11.617.696,17 марака у односу на другопласирано грађевинско предузеће „Крајина“ из Бањалуке.

Република Српска 17.12.2016 | 21:57
Зашто је пао тендер за болницу Касиндо?
Умјесто да министар Драган Богданић, прије подношења неопозиве оставке на функцију због штетне и незаконите одлуке, одговори због чега је на криминалан и незаконит начин покушао додијелити посао најскупљем понуђачу и причинити велику штету Републици Српској, СНСД и његови тајкуни покренули су хајку на политичке противнике незадовољни што на једном послу нису од пореских обвезника отели најмање 11,6 милиона марака.

Покушај незаконитог намјештања посла градње болнице у Источном Сарајеву тајкунима блиским владајућој олигархији најбоље осликава криминални карактер режима у Републици Српској.

Посао градње болнице Влада Српске је додијелила Конзорцијуму који чине „Миллениум теам“ из Београда, који је требао обезбиједити изворе финансирања, фирма „Мегасун“ Д.О.О. Пале референцну листу, „Хрвић градња“ из Тешња требала је извести грађевинске радове, док су „Медицал“ из Мостара и „Миллениум теам“ из Бијељине требали набавити медицинску опрему.

„Мегасун“ Д.О.О је погребно предузеће са Пала које има свега три (3) запослена радника, што је довољан показатељ какве референце има фирма која је требала бити носилац посла вриједног 55.000.000 марака.

Једина референца фирме је власник Недељко Елек, тајкун веома близак Милораду Додику и који је са Владом Републике Српске у последње двије године склопио послове вриједне око 40.000.000 марака.

Елеков „Мегасан“ је 2013. године имао само једног (1) запосленог радника и укупан промет од 150.450 марака, и те године ово предузеће је са Владом Републике Српске договорило посао градње студентских домова на Палама вриједан 12.000.000 марака?!

Други посао погребно предузеће је са Владом склопило 16-ог јануара 2015. године. Иако нису била планирана средства у буџету, Влада Српске је од Елека и „Мегасана“, који је у то вријеме имао свега два пријављена радника, купила чувену зграду за смјештај функционера у Источном Сарајеву површине 9.077 м2 за 26.609.000 марака, или скоро 3.000 КМ по м2.

Комисија за жалбе БиХ утврдила је да носиоци посла, предузећа „Мегасун Д.О.О“ Пале и „Хрвић градња“ из Тешња, нису испунили основне услове из тендерске документације. У њој је између осталог тражено да су понуђачи у последњих пет година изградили бар један објекат површине 8.000 м2, и да су склопиле послове веће од 25.000.000 марака, што „Мегасун“ и „Хрвић градња“ нису испунили и нису доставили адекватне референцне листе.

Комисија за жалбе је утврдила да је немогуће да је „Мегасун“ са два радника за годину дана изградио објекат површине 10.677 м2, а да је при томе предузеће имало свега 175 марака евидентираних трошкова материјала.

У образложењу Рјешења којим се поништава тендер и уважава жалба ГП Крајина, Комисија за жалбе на 19 страна детаљно указује на све пропусте првостепене одлуке, те се поставља питање због чега посао није додијељен предузећу из Републике Српске које има све референце и које је дало понуду нижу за 11,6 милиона марака у односу на Конзорцијум којег осим Погребног предузећа са Пала чине фирме из Федерације и иностранства?

И без криминалног намјештања посла са градњом нове болнице Касиндо, не само министар здравства Драган Богданић већ цијела Влада Републике Српске и сви министри би требали кривично одговарати и бити оштро санкционисани због ранијих незаконитих и криминалних Уговора склопљених са фирмом „Мегасун“ и Додиковим омиљеним тајкуном Недељком Елеком на пословима градње Студентских домова и куповине Владиног резиденцијалног објекта у Лукавици.

Одговор на питање гдје су завршили новци из Владиних спорних послова са Елековим "Мегасаном" најбоље може дати фотографија из баште хотела „Платани“ у Требињу. У

очи локалних избора Елек је дошао у Требиње и разговарао са Милорадом Додиком, владиком Григоријем, Луком Петровићем и директором Електропривреде Жељком Ковачевићем.

Не треба сумњати да је новац из спорних владиних преплаћених послова завршио у Лукиној и СНСД-овој кампањи, и да је постојао план да дио вишка новца узетих на градњи болнице заврши у СНСД-овим црним фондовима и кампањи за 2018. годину.

Након што је криминал откривен, а рачуни помршени, СНСД и њихови тајкуни су нервозни и покушавају изазвати гњев код грађана неоснованим пребацивањем одговорност на политичке противнике.

Има доста симболике у чињеници да је посао градње нове болнице Влада покушала додијелити погребном предузећу, јер тиме се грађанима симболично још једном показује на погубну владину политику која је сахранила здравстени систем створивши више од милијарде марака дуга Фонда и здравствених установа.

Безочно и бахато отимање десетина милиона марака на муци и патњи болесних грађана Сарајевско-романијске регије, који немају гдје да се лијече јер се болница у Касиндолу већ дуже времена налази у фази распадања, показује да се режим понаша малигни тумор у последњој терминалној фази, и да је неодговорна бахата власт разорила све поре друштва.

Остаје да се види да ли ће Елек, Додик, Жељка и дружина и на поновљеном послу покушати смислити нову превару и омрсити бркове народним новцима, или ће под притиском јавности поступак бити транспарентан и законит.

Надати се да ће надлежне институције, иако раде под великим притиском криминалаца из врха власти, имати снаге да утврди одговорност и преиспитају спорне послове које је Влада склопила са „Мегасаном“ и тајкуном Недељком Елеком.

Небојша Вукановић

Коментари / 75

Оставите коментар
Name

Земара

17.12.2016 14:22

Страсно је то па сваки дан нове пљацке и криминал људи сједе и смисљају преваре а куну се у патриотизам фуј.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ПРОВИЗИЈА

17.12.2016 14:31

МА КАКО ТО НЕКА КОМИСИЈА САД УКИДА ПРОВИЗИЈЕ МИЛИНИМ ЉУБИТЕЉИМА. Е СВАШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меки

17.12.2016 14:31

Па људи како не схватате да без дрзавних институција није могуце санкционисати сав овај криминал на ентитетском нивоу. Није борба против дрзавних институција борба за интерес народа, то је борба да главоње остану недодирљиви. А народу се продаје магла о националнум интересима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Национале

17.12.2016 22:54

Тачно тако! ;)

Name

Бане

17.12.2016 14:37

ВУкане краљууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.12.2016 14:40

Да имају пара ишло би и ово, али недостаје у каси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

17.12.2016 14:43

Нека је тако народ тако зели па изволи глупи народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропо

17.12.2016 14:53

Ех, чуј зашто је пао, пао од поштења

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИГ 21

17.12.2016 14:54

ПРАВИЦЕМО НОВУ МАЊУ АЛ СКУПЉУ БАР 200 МИЛОНА СКУПЉУ А КРЕДИТ ИЗ НОВЕ БАНКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

17.12.2016 14:59

Елек је купио побједу СНСД-а на Палама од прљавих пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

17.12.2016 15:36

Побједу СНСД-у на Палама донио је ДНС.Тацније Ацо Станисиц и Дејо Којиц а за васу информацију Недељко Елек није дао марке за кампању СНСД-а.Не знате ви каква је он стипса,његова фирма је пола милиона дузна добављацима али њега то и не интересује.

Name

Иван

17.12.2016 15:00

Свака цаст Вукановицу и БН телевизији.Напокон да неко проговори о лоповлуцима Недељка Елека.Цовјек за двије године на изградјни студентских домова на Палама и зграде владе у Лукавици зарадио 18000000 км а сви сутали до данас.Јос једном,свака цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свјетлана

17.12.2016 15:02

Небојса свака ти цаст сто си истразио позадину због цега је понистен тендер и како су планирали украсти 11 милиона.. стварно није нормално колико су осиони

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Свјетлани

18.12.2016 20:07

Нико се не пита у овој причи може ли се болница направити за толико пара колико је понудила Крајина или су можда ушли неспремни у ову причу па понудили нереално ниску цијену само да оборе тендер и добију на времену

Name

Јанко 87

17.12.2016 15:16

Вукановицу имас ли документа за ове тврдње, требао би их показати. Инаце добар текст .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млати

18.12.2016 13:15

Овакви људи знају само прицати , а иза Елека и сарадника остају објекти којима се слузи народ ! Мозда је боље да имамо бараке од модерних домова , да ходамо по блату ! Е ПА НАРОДЕ ОДЛУЦИ КО МОЗЕ Н А ПРАВИТИ НЕСТО ОВИ САМО Д ОБРО ПРИЦАЈУ А ИЗА ОВИХ СУ ОБЈЕКТИ И ДЈЕЛА А КОРИСТЕ ИХ ВАСА ДЈЕЦА И ВИ

Name

Алија Сиротановић

17.12.2016 15:19

Ко нас води у овој дрзави добро ми икако зивимо. Пре пар година на једној слави после мало попијене ракијице зајпурени гости некао дотако се се теме неке и неко упита ста знаци кад оно казу ста је квалитет а ста квантитен ја хтедих објаснити ал сви погледасе у једног господина са факултетском дипломом и ја се повуко јер бијах младјан момак. А тај гсподин је годиан ведрио и облацио доста ствари у насем малом месту а он онако сав вазан одговори па квалиет је какава је роба а квантитет је како је та роба запакована. Ја се сокира одузе се подјох реци да квантитет знаци колицина рец је настала од енглеске реци qуантитy али зацута јел би му срусио углед медју неписменим суградјанима. Ту ноц нисам могао да спавам размисљао сам ко доноси одлуке у насе име ко нас заступа, несто се тада у мени гадно променило како ти људи уопсте доји до тих функција како се провуку како лазу остале око себе да несто знају кад незнају ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2016 15:43

Браво нека си им то објаснио неце они дзаба у сколу да иду али,ако неце сколе морат це у приватне да иду тамо нема зајебанције.Свака цас

Name

Маја

17.12.2016 17:13

Вукане краљу

Name

Пресиденте

17.12.2016 15:41

Свака ти цаст Вукане

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

17.12.2016 15:48

ЈАО МАЈКО МОЈА КОЛИКО ФУКАРА ЗА ОВИМ СТОЛОМ НА СЛИЦИ, УЈЕДИНИЛА СЕ ВЈЕРСКА, ПОЛУТИЧКА И ТАЈКУНСКА БАГРА И ДОГОВАРАЈУ КОЛИКО КОМЕ ПРИПАДА НОВЦА И КАКО НА БОЛНИЦИ ДА ЗАРАДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОГДАНИЦ НЕЦЕ ПОДНИЈЕТИ ОСТАВКУ....

17.12.2016 15:55

СВЕ ДОК НЕ ОДЕ У ЗАТВОР! Не само због овог слуцаја, него и због тога сто је укинуо обавезно здравствено осигурање за старије од 65 година и тиме направио злоцин према народу Српске. А, сто се тице криминала у КБЦ Б.Л., затим у бањи у Теслицу као и многим другим бројним криминалима о том це се тек писати криминални удзбеници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Засто

18.12.2016 13:16

Он је паметан цовјек и зна ко мозе направити болницу

Name

бек

17.12.2016 16:07

Хвала Вукану на тачним информацијама. Све што ја знам поклапа се са овим што је он рекао. Нисам новинар, али ћу му послати још неке деликатесе. Григорије је шеф картела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

17.12.2016 16:09

Ја мислим да је овим из СНСД паметније било да нису заподирали кавгу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

17.12.2016 16:19

Јел то тај Елек сто има несто и у Бијељинако СНСД у .Казу у БН се он пита за све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2016 18:43

Тацно.Поставио Цорица на цело СНСД и у Електродистрибуцију

Name

Синиса

17.12.2016 16:23

Багра и разбојници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

17.12.2016 16:48

На слици су главне вође на челу са Бајом и Григоријем, преко погребних предузећа , мртвих и несталих срба перу паре и раде шта хоће...народе ово мора стати, и Бог је то видио....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

18.12.2016 09:42

Не спомињи бога могао би те Григорије избацити на следецој слузби,ово је време поста.

Name

Блиц БГ

17.12.2016 16:51

Вукане мајсторе нека си их прозвао и разоткрио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пресиренте

17.12.2016 17:01

Јесте, и ја знам да је тацно сто је Вукановиц написао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан Пале

17.12.2016 17:04

Браво за БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

17.12.2016 17:10

Гробари црвени

ОДГОВОРИТЕ
Name

зецина

17.12.2016 17:35

срамотно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

17.12.2016 17:48

Који је тендер био валидан.Само да раде инспекцијске слузбе како треба питање је како би који тендер просао. Знате ли ста је урадио директор Тодоровиц просле године на Луциндан и све се максимално сакрило, али је питање, како, с ким ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

17.12.2016 17:59

Да ли је ово могуце и да ли је тацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ања

17.12.2016 18:14

Није тацно.

Name

Ре

17.12.2016 19:41

На сајту Канцеларије за залбе стоји рјесење о понистењу тендера у којем све ово писе.

Name

Трифун

17.12.2016 18:15

Мозе се провјерават колико хоцес све је тацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банија

17.12.2016 18:16

Засто цутимо треба русити багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватрогасци

17.12.2016 18:19

Вукановицу погадјас директно циљ само настави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виолета

17.12.2016 18:29

Браво браво за БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

електроунион

17.12.2016 19:22

Гдје су 3.5 мил КМ које је фирма Електроуниом из Истоцног Сарајева наплатила под цудним околностима од предузеца Путеви РС. Мислим да на овој фотографији неко недостаје. Мозда је Синиса Додик фотограф овдје у Требињу био када је настала ова фотографија. Фујјјј. Срамите се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

18.12.2016 00:23

Лопови немају ни мало обзира и образа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стамд

18.12.2016 00:24

У руднику РИТЕ нису продузили тендер за стампарске услуге, засто?засто сто стампа стампарија СНСД:_А из Зворника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

18.12.2016 08:48

Елекова штампарија!!!

Name

Рока

18.12.2016 06:11

Хвала ти Борко сто си се залио, јер да ниси никад Урж и господја Готовац не би открили неправилности и спрјецили крадју 11 милиона км. Подрска за све прозване само гурајте ово до краја. Елеку обезбједјење цува куцу на Палама. Засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рока

18.12.2016 08:10

Зато што је фин и поштен човјек.Само се залаже за поштење , као рецимо у Електро-Бијељини.Пр ави потез,нема шта.Зато му полиција чува кућу.

Name

Пале

18.12.2016 09:53

Елек нема куцу на Палама

Name

Врхпраца

25.12.2016 11:38

Има у врхпраци ;)

Name

Радашин

18.12.2016 08:17

Елек је Академика,добро познатог међу крадљивцима аута и шверцерима свега и свачега,иначе дипломирани економиста одскора,промовисао у Предсједника СНСД у Бн и директора Електро-Бијељине.Онај претходни директор сељачко дијете и дипломирани инжињер па му сигурно нешто није одговарао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радашин

18.12.2016 08:17

Елек је Академика,добро познатог међу крадљивцима аута и шверцерима свега и свачега,иначе дипломирани економиста одскора,промовисао у Предсједника СНСД у Бн и директора Електро-Бијељине.Онај претходни директор сељачко дијете и дипломирани инжињер па му сигурно нешто није одговарао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радашин

18.12.2016 08:17

Елек је Академика,добро познатог међу крадљивцима аута и шверцерима свега и свачега,иначе дипломирани економиста одскора,промовисао у Предсједника СНСД у Бн и директора Електро-Бијељине.Онај претходни директор сељачко дијете и дипломирани инжињер па му сигурно нешто није одговарао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ис

18.12.2016 10:48

Одакле је Бабаљ донио паре за изборе у И. Сарајеву?! Сдс плацао 200 км глас!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цц

18.12.2016 12:31

Засто нису ова два претходна оборили??????Пита ли се ико?!

Name

Знам

18.12.2016 13:28

Гарант му дао Елек зато се онако зајапурио на тв , зна ста га цека ИСТИНА

Name

Петар Брадина

18.12.2016 12:31

Па страсно ста раде од опљацканог народа никада им није довољно. Поздрав Вукановиц Небојси из Висеграда

ОДГОВОРИТЕ
Name

рада

19.12.2016 19:27

Какви студенти..па знас ста прицас људи хоцу да узму 1100000 хало народе опамети се..посаљи снсд у прослост

Name

ПАЛЕ

18.12.2016 13:09

То је фирма која је урадила све у року и треба им се поклонити погледајте брацо демагози гдје су били наси студенти а гдје су сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.12.2016 15:48

Окрени се и поклони им се.

Name

ПАЛЕ

18.12.2016 13:29

То је фирма која је урадила све у року и треба им се поклонити погледајте брацо демагози гдје су били наси студенти а гдје су сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пале

18.12.2016 13:45

Чујеш ти себе,шта причаш човјече коме се треба поклонити па није правио за дзаба,а 11 милиона већу понуду дао а Крајина плаћа овој држави порез и Плате нашим радницима а ти би давао посао странцима

Name

каловита

18.12.2016 14:07

Били су на Каловитим брдима и супама а сада уживају у новим домовима

Name

Ре Пале

18.12.2016 14:24

Ево све се поклањамо.Сагели смо се до земље црне.Срам вас било.

Name

Коран

19.12.2016 07:32

Колика је реална цијена домова на Палама а колико су плаћени? Коме се поклонити? Имамо два проблема; прво, СНСД краде све више и више и друго, велики је број оних који то одобравају и директно подржавају на изборима. Ко каже да су у року завршили домове, а о квалитету ће се тек причати.

Name

Судија

18.12.2016 15:25

Мафија влада Републиком Српском

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре судија

19.12.2016 17:06

Судија не млати

Name

Цонсиглиере

18.12.2016 17:43

Призор са фотоса достојан кадрова из чувене, оскарима награђене филмске трилогије Кум..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

18.12.2016 19:31

Какво је стање здравства у земљи, избор погребног предузећа за носиоца радова на изградњи болнице ми изгледа прилицно логицан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

18.12.2016 20:28

Ста ради Тузиластво РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуел

19.12.2016 08:27

Срамота, и на болести и несрећи народа хоће да украду. Ничега се ти не боје, а народ ко народ гласа за них довољно је само да пред изборе загракћу како су они заштитиници Републике Српске а ови други издајници и ето побједе. Највећа издаја Српске је њена пљачка од ових тајкуна који су блиски власти. Највјероватније ће сутра ти исти тајкуни купити и нову власт, али треба мјењати. Кад се стално мјења онда ће власт и да гријеши па ћемо некога и ухватити, овако се ови научили лоповлуку па ни погријешити више не могу а крђа на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

19.12.2016 11:03

Тендер је пао због црквењака.Ста це он ту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре беба

19.12.2016 16:46

Нисам националиста ни политички опредјељен али шта би ти мјењао да доведес оне што су у рату градове продавали који си крвљу брањени о њима причаш ја сам у рату крв пробио и таквим је мјесто у затвору а не оним што граде и праве

Name

мами

19.12.2016 19:12

Браво Вукане, свака ти цаст како си их разоткрио, а полиција не реагује ни по слузбеној дузности!

ОДГОВОРИТЕ