Отворена зимска сезона на Јахорини

На Јахорини је данас отворена нова зимска туристичка сезона.Нову сезону, са жељом да буде боља од претходне, званично је у хотелу "Бистрица" отворио савјетник Министарства трговине и туризма Републике Српске Александар Ђурић, у присуству представника града Источно Сарајево, локалних заједница и Олимпијског центра "Јахорина".

Република Српска 17.12.2016 | 13:23
Отворена зимска сезона на Јахорини
"Захвалио бих свим хотелијерима и туристичким радницима који су, уз све објективне потешкоће које су имали, уложили надљуски напор да и ова сезона буде припремљена најбоље што може. Јахорина и без сњежног амбијента представља несагледиви туристички потенцијал", рекао је Ђурић.

Он је истакао да је Министартство трговине и туризма Српске у сарадњи са начелицима општина учинило све како би се данас могло рећи да је зимска туристичка сезона припремљена.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија истакао је да је отварање туристичке сезоне на Јахорини једна од најважнијих манифестација за град.

Самарџија је подсјетио да је на Јахороини учињено много с обзиром на смјештајне капацитете од 5.000 лежаја, чиме се ријетко који туристички центар у окружењу, осим Копаоника, може похвалити.

"Уложено је много са свих нивоа власти у Јахорину да би постала што конкурентија у односу на окружење. Предстоји још доста посла да би инфраструктура била још прихватљивија", рекао је Самарџија.

Он је нагласио да ће приоритет у наредном периоду бити улагање у инфраструктуру за осњеживање свих стаза будући да садашњи капацитети не могу да у потпуности оснијеже све скијашке стазе Јахорине.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Горан Брчкаловић рекао је да је Јахорина имала двије "зелене сезоне" у протекле двије године што је финансијски уздрмало ово предузеће.

"Имамо свега 12 одсто осњеживања стаза. У протеклих 10 дана смо напором људи ски-центра осњежили 1.300 метара стазе Скочине-Прача, ширине 20 до 40 метара и дебљине сњежног покривача од 30 до 50 центиметара", навео је Брчкаловић и изразио наду да ће та стаза издржати цијелу сезону с обзиром на то да је за половину идуће седмице најављен снијег.

Он је рекао да је од хотелијера сазнао да је резервисано већ између 60 и 70 одсто капацитета.

"Уз донацију Свјетске туристичке организације и Владе Кореје од 50.000 евра направили смо и нову понуду - тјубинг", нагласио је Брчкаловић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољство што је дио тима која настоји учинити све да се врати сјај олимијској планини у 64. сезони од како се на Јахорини скија.

Начелник општине Трново Горан Вујичић рекао је да ће и ова локална заједница учествовати у јачању туристичке понуде улагањем у капацитете на подручју ове општине, прије свега, отварањем једне скијашке стазе.

"Општина Трново ће уложити максималне напоре да би помогла Олимпијском центру. Планирали смо да на подручју општине Трново оспособимо једну мало краћу ски-стазу", рекао је Вујичић.

Он је додао да је у плану и изградња "Адреналин парка" на подрчују Трнова.

Након званичног отварања сезоне предвиђено је дружење и забавно-музички програм уз групу "Галија", која ће забављати посјетиоце на локалитету Пољице.

Иако је било најављено, званичном отварању зимске туристичке сезоне у хотелу "Бистрица" на Јахорини није присуствовала министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар