Бах: Руски допинг? Шок и унутрашњи бес!

Председник МОК Томас Бах рекао је да је шокиран и бесан после извештаја истражитеља WАДА Ричарда Мекларена поводом руског допинг скандала.

Остали спортови 19.12.2016 | 11:45
Бах: Руски допинг? Шок и унутрашњи бес!
Мекларенов други извештај детаљно говори о систематском допингу руских спортиста, који је спонзорисала држава, а који укључује 12 освајача медаља на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године.

"Осећам шок и унутрашњи бес. Али, бес и страх нису добри саветници. Питање је како да се носимо са овим. Шта можеш да урадиш да би осигурао да се овако нешво више никада не понови?", рекао је Бах у интервјуу за немачки ФАЗ.

Бах је бранио одлуку МОК-а да не суспендује Русију са Олимпијских игара у Бразилу ове године због Меклареновог првог извештаја, који је објављен током лета, али је казао да је борба против допинга угрожена.

Званичник из Немачке је похвалио други извештај Мекларена и рекао да он даје одговоре на многа питања која су остављена у првом.

Он је указао на претходни велики допинг скандал у који је била укључена Немачка и одбацио је поједине наводе да је била грешка што се бившим спортистима из Источне Немачке дозволило да се такмиче 1992. године у Барселони.

"Људи не би требало да се кажњавају због система због ког ништа не могу да ураде. Нико није позвао на колективну казну немачких спортиста", навео је Бах.

Према његовим речима, МОК ће испитати поједине руске спортисте и њихове тренере, посредством одбора који предводи Денис Освалд.

"Анализираћемо све узорке руских спортиста из Сочија, а посебно оне које имају назнака манипулације. Применићемо исти поступак као за спортисте са Олимпијских игара у Лондону 2012. године", рекао је Бах.

Позивајући се на порицања нечасних радњи из Русије, Бах је казао да је очекивао другачију реакцију и да је одлучујуће каква ће она бити када се званичници из те земље појаве пред одбором МОК-а.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар