Зашто роде све рјеђе слијећу у Српску?

Босна и Херцеговина се налази у периоду неповољног демографског развоја, а наталитет је само једна од компоненти. Гости емисије „ИЗАЗОВИ“ БН телевизије су истакли да је довољно отворити врата школа да би се уочиле посљедице демографије и смањеног рађања.

Република Српска 16.12.2016 | 22:55
Зашто роде све рјеђе слијећу у Српску?
Негативан демографски развој утиче на све проблеме који се појављују у друштву. Босна и Херцеговина већ дужи период биљежи негативан прираштај, рекао је демограф Стево Пашалић истичући да није оправдање то што је слична ситуација у земљама региона. Он напомиње да један од разлога и тренд смањеног рађања.

„Ми нисмоимиграциона земља и не можемо рачунати да имиграцијом рјешавамо овај проблем. Морамо га рјешавати кроз демографску политику. Залажем се за имплицитну што значи укључивање свих институција, а ако би смо ишли на другу врсту – експлицитна то је онда само усмјеравање на повећано рађање. Наравно Влада води популациону политику. Морамо се у лепези мјера опредјелити на и на финансијске и на оне нефинансијске“, рекао је Пашалић.

Он је нагласио да не постоји ниједна власт која не жели да има повољан демографки развој, док га код нас ниједна није имала.

Највећи апсурд је тај што се константно прича о наталитету, а заобилази се тема која је узрок лошег наталитета, а то је стерилитет, истичу из Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе 1“ из Зворника.

„Ви никог не можете присилити да роди треће дијете ако ми дате једнократну помоћ од 600 КМ. Истовремено можете помоћи и усмјерити новац онима који немају дјецу, а желе их“, сматра Николина Бошковић Оро, из овог удружења.

Из Јавног фонда за дјечију заштиту Српске кажу да систем дјечије заштите има наглашен социјално-заштитни карактер.

„Неопходно је да се подмире основне егзистенцијалне потребе тако да сва давања имају прије свега ту функцију. Нажалост, остали елементи социјалне сигурности као да су негдје заказали. Није ријеткост да дјечији додатак постане једини извор прихода“, рекла је Јованка Вуковић у емисији „ИЗАЗОВИ“ БН телевизије.

Истовремено из Удружења породица са четворо и више дјеце, тврде да је могуће и лошој економској ситуацији одржати породице са више дјеце. Проблем је, наглашавају то што се сви баве посљедицама, а нико узроком.

„Наши изабрани представници неће да рјешавају овај проблем. Ми упорно опомињемо да нема веће вриједности од новог човјека, новог грађанина Републике Српске. Наши изабрани функционери су занемарили и не воде бригу о грађанину Републике Српске“, тврди Раде Симеуновић из Удружења породица са четворо и више дјеце из Бијељине.

Потрбно је сагледати све аспекте, јасни су социјални радници.

„Морамо видјети гдје ми то живимо, гдје смо и ко су нам данас родитељи. Када говоримо о миграцијама – највећи број људи који је репродуктивно способан ако већ није емигрирао онда се припрема за то и константно о томе говори“, рекла је Мила Стојановић из Центра за социјални рад.

О породици је искривљена слика у друштву. Породица са више дјеце се посматра као непожељна, а то је доказ утицаја погрешних вриједности у друштву. Потребно је, нагласила је Стојановићева да се поново вратимо популарисању породице јер је то наш културни миље и нешто чиме смо се доскора итекако поносили.



(БН телевизија)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

16.12.2016 21:11

Дроњак мозе да ријеси проблеме наталитета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

16.12.2016 21:50

Проблем наталитета је проблем свијести младих брацни парова који несхвацају да је смисао бравинг зивота да се "радјамо, напунимо земљи у владамо њоме. У дјеци насој продузује се зивот нас!" Зато свако ко зели дузе да зиви треба да имао дјецу своју на којој свијет остаје. Дјеца се радјају из љубави а не нузде и по неком плану. Због тога брацни парови који не зеле да имају дјецу су егоисти који немају ни праве љубави медју собом. Сиромаство и теска економска криза нису никакво оправдање за престабак радјање дјеце, вец само изговор за грехе своје!

Name

Мискони

17.12.2016 08:53

Хаха, баш.

Name

ЗМАЈ

16.12.2016 21:23

Нико нема МУДА Да их дочека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

16.12.2016 22:50

Ко би реко чуда да се десе,па да и Михајло Микиц напише нешто паметно.

Name

План б

16.12.2016 21:40

Пун ми је к.... стручњака који констатују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису роде криве

16.12.2016 21:41

Нема то везе са родама, прије ће бити да је сам Бог одвојио мало времена за Босну, да доведе стање у ред. Не постоји већи допринос будућности и човјечанству, него што је смањење наталитета у Српској. Само нам још требају хиљаде насљедника Додикових крезубих оваца, нисмо довољно у ку**у са овим садашњим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

17.12.2016 03:31

Хахахахахаха. Који си ти Краааљ.

Name

И Роде изгубиле ВИЗУ

16.12.2016 21:51

ДОДИК чисти и старо и младо из РС па ни родама нема мјеста тамо гдје нема народа. Једино роде не слијећу у РС и Кореју . А сами закључите зашто ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ропство

16.12.2016 22:36

Проблем је у томе што су робови код Арапа имали бесплатну храну и смјештај, а робови у Републици Српској морају за то исто радити, а дјеца... научна фантастика, са 300 КМ да прехраним 3-4 укућана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некад и сад

16.12.2016 23:39

Она данас хоце мустиклу, најлон царапе, барску столицу, и цигарету. Јел ту крај? Није. Хоце и мобилни и хрпу пара да има да троси. Послови са родама је одавно не интересују. Каква ова, такве и све остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

17.12.2016 06:38

Немојте људи млатити празну сламу.Нико из институција се за то не брине.Основно је обогатити се преко народне грбаче.Отровани смо са свих страна и све је тезе донети бебу на свијет.Уз помоц струцњака из Београда неколико парова је успело али ињекције које су користили није нико хте да рефундира.Од плата се једва презивљава .А сто се тице демографа Пасалица познате су и његове многе авантуре али за све постоји полиција која сме само казнити сиротињу.Тако да ми овакви какви смо идемо своме нестанку а вероватно смо тако и заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеле

17.12.2016 08:53

Један од разлога негативног прирастаја је и тренд смањеног радјања,браво мајсторе Пасалицу,хахахаа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћале

17.12.2016 08:56

Прошла су времена породица са пуно дјеце,давно давно прошла, неће више нико нормалан рађати дијете које неће имати основне увјете за живот. То је патња,то није живот. Трошкови огромни а примања 0 (нула). Осим тога,године брзо прођу и тај млади човјек послије школе нема никакву перспективу. Осим тога,животно окружење је апсолутно несигурно,стално неке пријетње по стабилност у региону. Узалуд кречите, повећања наталитета неће бити, може бити само смањење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.12.2016 09:03

Како гласате тако вас и роде виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

17.12.2016 09:05

Ово је објективно највеци проблем са којим се Босна и Херцеговина а и сваки од три народа данас суоцава. Не требас бити генијалац да схватис да сви рапидно изумиремо. Попис је показао да је просјецна старост у БиХ изнад 40 година. На то додас наталитет којег скоро и нема, проблем са зацецем који има огроман број младих парова и масовно исељавање младих сексуално репродуктивних и најспособнијих људи који це дјецу радјати негдје другдје. За 30 година је БиХ полупуста земља стараца. И ста ради власт да окрене тренд? Ниста! Суте и крију! Немају знања, новца ни храбрости да признају погубност политике задњих 20 година. И даље прицају своју прицу на коју се стока пали и купују вријеме да устекају јос који милион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

17.12.2016 17:03

Како це сљетати кад су синови видјели своју срецу и казу ста цу се зенити до сада мајка храни само мене а сутра мора троје! аии она је ставила црну мараму на димњак.

ОДГОВОРИТЕ