И избјегли и расељени најавили протесте

Нова најава протеста послата је на адресу Владе Републике Српске и то за Дан Републике Српске. Незадовољни чланови Удружења избјеглих и расељених лица Зеничке регије тврде да је Влада превршила сваку мјеру смањењем свих буџета за ову популацију. Они подвлаче да им је једино преостала улица и протест.

Република Српска 16.12.2016 | 22:58
И избјегли и расељени најавили протесте
Свима од 17.000 расељених и избјеглих који су остали без крова над главом и без запослења Влада је смањењем буџета на нешто више од 9 милиона КМ послала јасну поруку – умрите, нестаните, рекао је огорчени предсједник Удружења избјеглих и расељених лица Зеничке регије Душан Стевановић. Он је истакао да за њих немају разумијевања ни локалне власти, а проблеми су нагомилани.

“Још нису ријешени стамбени проблеми, није ријешена имовина, запослење, људи су обољели. Шта је са нашим минулим радом? Ми смо генерација на заласку, о нама не брине нико. Људи заиста немају од чега да живе. У ситуацији сам да гледам да људи ложе кауче. Томе се мора стати украј. Борба се може постићи не говорима и апелима, већ улицом. Пријетимо, овај пут заиста пријетимо”, рекао је Стевановић.

Стање у којем је ова категорија становништва није добро, сагласна је Неда Петрић из ДНС-а, али истовремено за смањење буџета налази оправдања.

“Ја ћу се усудити и рећи да се то дешава с правом, јер, хвала Богу, тај број избјеглих и расељених се из године у годину смањује. То не значи да Влада треба да се престане бавити овом популацијом.”

Из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ упоређују новчана давања на нивоу ентитета.

“Федерација скоро 80% буџета ресорног министарства утроши у повратак Бошњака у Српску, док ресорно министарство Српске за то троши од 5 до 10 %”, тврди замјеник минситра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Предраг Јовић.

Јовић је истакао да је на терену утврдио да доста избјегличких насеља, гдје је смјештено на хиљаде породица, немају основне услове за живот. Недостаје комплетна инфраструктура - од воде, па до асфалта.



(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Миско

16.12.2016 19:07

Протествовати је требало прије октобра, али се тада ходало по сатрама и пјевало "не мозе нам нико ниста". Сад мозете да се буните до 2018. Па онда опет под сатре. И тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

16.12.2016 20:10

ТАКО ЈЕ МИШКО, БОЉЕ НИСУ НИ ЗАСЛУЖИЛИ, А ПОУЗДАНО ЗНАМ ДА СУ ОНИ И СЛИЧНЕ КАТЕГОРИЈЕ ПОПУТ ПЕНЗИОНЕРА, ГЛАСАЛИ ЗА ОВУ ВЛАСТ. САД БИ НА ПРОТЕСТЕ. Е ПА НЕ МОЖЕ, ТРПИТЕ САД.

Name

Паметњаковиц

16.12.2016 19:57

Па хтјели сте да зивите на њивама и сумама а не у Сарајеву,Тузли и Зеници.Сад пасите траву нисте боље ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

16.12.2016 20:46

Људи моји, који су ово??? Какве безхљебари.Сједе толике године. И мени је све срусено у Српској па сам се вратио и и 2002 вец све обновио и направио. Без и једне цигле помоци, ни од федерације ни од Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцип

16.12.2016 23:42

Сто се мене тице, свака цаст за то.

Name

Најгоре је

16.12.2016 21:03

Страсна неимастина и скупо здравство. Доста људи овиси о слању родбине и добрих људи. Макар би посјета доктору требала бити бесплатно прогнаним. Да не говорим о слусном апарату, наоцарима итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фром

16.12.2016 23:19

Писем о овом дуго, о превари која се спрема у виду тзв.социјалних становања. Видим и овде некакве који тврде да се све порусено могло постеним радом обновити и то из овакве Р.С. Велике су преваре око средства која се додјељују за градњу и ту нешто мора да се учини. Доцицемо на протесте јер нам је у игранци територијлне расподјеле унистено све сто су генерације стварале. Иде се на то да добар дио популације изумре. Да, нам додјелисе барем дулум земље у Р.С у каквој имало пристојној зони цовјек би кренуо већ некако. Немају они за то слуха, српатва и српскога пуна уста сваки дан. Не верујемо у званичне орване и лица која воде ове послове. Госпдине Јовићу, каква је потреба да градите социјлне станове који би били у власниству града ако су средства намењена расељеним. То су компензацијска средства. Зашто се ти станови не дадну најугрозенијим и дефинитивно не стави тачка на тај дио популације са ријесењем 1/1. Није потребно пуно да би се схватило да се чека крај многима, а да та средства се присвсјају, као ни то да тих средстава неће вечито бити и да ће одговор бити "ми би, ал нема више донатора". И ми из Крајине имсмо један батаљон и доцицемо да подрзимо ту свецаност где це бит сигурно "углддних званица". Ту смо да се организујемо и направимо ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фајронт

16.12.2016 23:41

Слузбени Београд је одлуцио. Доста га је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подршка

17.12.2016 00:18

Молимо господина Стевановица да нам остви поруку где би се могли видети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

17.12.2016 08:16

БРОЈ СЕ СМАЊУЈЕ??? СМАЊУЈЕ СЕ САМО ЗАТО СТО ЉУДИ УМИРУ А НЕ СТО СЕ ЊИХОВИ ПРОБЛЕМИ РЈЕСАВАЈУ! Казу смањена незапосленост а смањена је јер људи одлазе, нема младих да се пријављују, све висе умрлих а власт се хвали смањењем незапослених!?! Отварај очи луди народе док не буде касно ако већ није

ОДГОВОРИТЕ
Name

слицан слуцај

17.12.2016 11:47

У сваком слуцају подрзавам ове људе али бих и несто рекао посто сам и сам остао без игдје ицег.Видите да ова власт није народна ни спрска власт према томе требали сте сами да засуцете рукаве и да се боље организујете.Рецимо само ста су радили са Србима из СА....па ко је горе просао и висе изгубио него,водали их од немила до недрага по Братунцу,Милицима,Зворнику али они су све то напустили и настанили се у БН,СА и Херцеговини и сви су рјесили своје питање.Они нису као ви сједили и цуцали на једном мјесту и цекали да им падне са неба.У Херцеговини нема ни један висе слуцај да није ријесен.Од Фоце до Требиња свима су дјелили или станове или куце или земљу и материјал.У Сарајеву такодје и ако ниста на Сокоцу или Трнову си се могао смјестити и скуцити без проблема.За те људе нисте ни до кољена ни као домацини ни по интелигенцији.....њихова дјеца имају свој дом и рјесено стамбено,узивају по спортским теренима и базенима у Фоци,Требињу,на мору и Јахорини су сваки дан,долазе им туристи,сколе им испред носа,имају ста позеле.Сједите ви на једном мјесту пасце вам са неба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

17.12.2016 13:37

Мало сре се касно сјетили. Требали сте изаћи кад су се радници тјерали на улице, уништавале и пљчкале фабрике и свла остала добра у друштвеном власништву. Они стварају вишак за администрацију и остале категорије буџетских корисника, а не политичке партије и владе.

ОДГОВОРИТЕ