Литванци о Звезди: "Скроман буџет плаши Европу"!

Специјализовани портал "баскетнеwс.лт" представио читаоцима црвено-беле.

Кошарка 17.12.2016 | 22:15
Литванци о Звезди: "Скроман буџет плаши Европу"!
У недељи историјски убедљиве победе Црвене звезде мтс над Макабијем, њена ситуација и европске борбе заинтересовали су и медије из иностранства. Конкретно, из Литваније.

У тексту објављеном у специјализованом магазину "Баскет неwс" (баскетнеwс.лт), тамошњи новинари анализирали су континентални пут црвено-белих и њихову борбу са скупљим саставима, коју воде са далеко мањим буџетом и финансијским проблемима, због којих је недавно одржан и састанак играча и председника клуба, Небојше Човића.

Ипак, и у таквој ситуацији, црвено-бели на паркету настављају да напредују, што су литвански новинари ставили у први план, уз подсећање да је Звезда пре пет година играла за опстанак у АБА лиги, да је дуговала 15 милиона евра и да је тада нашла спас у сарадњи са ФМП-ом.

"Пет година касније, Звезда је у евролигашкој Арени, где чешће пред њом падају највећи европски тимови. Тај успех је постигнут искључиво напорним радом", констатује аутор.

У разговору са директором клуба Давором Ристовићем, литвански новинари добили су и објавили конкретне информације о Звезди и њеном раду.

"Не могу да кажем један разлог успеха. Имамо председника који напорно ради, као и много људи у организацији који такође напорно раде. Србија веома воли кошарку. У Европи је фудбал спорт 'Број 1', а ми имамо дубоко укорењену традицију кошарке. Можда зато што смо у њој и успешни", изјавио је Ристовић.

На констатацију новинара да Србија производи много кошаркашких талената, који не коштају колико искусни играчи, као и да је од њихове продаје могуће стећи и приход, Ристовић каже да је такав модел у Звезду унесен из ФМП-а.

"У ФМП-у смо од 2003. до 2009. године продали много добрих играча. У 2007. године продали смо Зорана Ерцега Олимпијакосу за 1,3 милиона евра. Следеће године је у исти клуб отишао и Милош Теодосић, за 1,2 милиона. Пре тога смо продавали за 500 до 700 хиљада, у Москву, Казањ, Ђирону, Истанбул..."

Описујући концепт рада јуниорског погона Звезде, Ристовић је објаснио да млади играчи мало зарађују када се прикључе екипи Дејана Радоњића.

"Када наши играчи дођу у сениорски састав, њихове плате су значајно мање од оних које зарађују кошаркаши Реала, Барселоне или Олимпијакоса. Неки од тих тимова имају 10-11 играча који зараде 300 до 400 хиљада евра. У нашем тиму имате играче којима је годишња плата 50 хиљада евра. За тај новац не можете да доведе евролигашког кошаркаша"

"Ипак, ако инвестирате у играча, а он зна да ће за неколико година имати шансу да игра у Евролиги, он наставља да напредује. Онда одлазе са 22 до 24 године. У Звезди знају да ће играти за мање новца, али и да ће имати шансу да направе трансфер"

Ристовић је поновио да је клупски буџет за комплетну сезону око пет милиона, као и да плате играча за такмичарску 2016/17 коштају 2,8 милиона евра, уз издвајања за тренере у висини од 700.000 евра.

Поређења ради, буџет Жалгириса је 8,4 милиона евра.

"Надам се да ће Евролигаши у будућности добијати више новца (Звезди ове године гарантовано 200.000 евра). Сада добијате новац за добре наступе (награда за победе око 40.000), али не можете имати добре резултате ако немате новца. Дарушафака има 30 милиона евра, а ми на играче можемо да потрошимо око три милиона. И онда је нормално да играмо равноправно са њима или да у првом мечу (против Дарушафаке) водимо 15 разлике или да победимо Барселону, Армани или Галатасарај... Разлика богатих клубова и нас је велика и плашим се да ће у будућности постати још већа", подвукао је он.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар