Универзијада 2020. - зарада и изградња објеката!

Европске универзитетске спортске игре 2020. године које ће се одржати у Београду најбоља су прилика за промоцију главног града и Србије.

Остали спортови 17.12.2016 | 17:45
Универзијада 2020. - зарада и изградња објеката!
Председник Универзитетског спортског савеза Србије (УССС) Синиша Јаснић очекује одличну зараду и остварење великог сна – изградњу Студентског спортског центра.

Према његовим речима, укупни трошкови такмичења које ће окупити више од 6.000 спортиста износиће око три и по милиона евра, а зарада ће се мерити у десетинама милиона.

"Једноставна је процена, око 6.000 спортиста у 25 спортова, имајући у виду да они плаћају свој боравак само од смешстаја инкасираћемо два и по до три милиона, а ванпансионска потрошња се процењује на још седам милиона, минимум. Такође, Београд ће бити домаћин Ректорске конференције, очекујемо долазак бар половине њих од 500 Универзитета у Европи, затим ту треба урачунати зараду од туристичке понуде и можда као највећи бенефит изградња спортских објеката", рекао је Јаснић за Тањуг.

Јаснић истице да су прошла времена када неко жели да буде организатор реда ради, ко нема економске логике и профита тај неће ни да организује велика такмичења. Ипак, када је у питању Универзијада 2020. године зарада није била примарни мотив.

"Нисмо се кандидовали само због зараде него и да исправимо оно што није урадјено током Универзијаде 2009. Ми имамо 250.000 студената у Србији, у Београду 150.000, ово је сјајан повод да студенти добију свој Спортски центар и да се врати настава Физичког васпитања као предмета сто је наш перманентни циљ. Пројекат изградње Студентског спортског центра на Бежанијској коси је урадјен, а верујем да ће у наредних месец дана, у договору са Министарством омладине и спорта и Скупштине града бити представљен".

Први човек Студентског спортског савеза каже да ће после Нове године бити убрзане активности на организацији, да се оцекује формирање Извршног и Организационог комитета И предузећа које ће се бавити организацијом.

"Изгледа далеко 2020, али у неким стварима смо већ кнап са временом. Камо среће да смо почели пре три месеца, али срећа је што ми имамо доста смисла за импровизацију, иако не би требало тиме да се бавимо. Увек је највећи проблем припрема тендерске документације, одабир спортова, реконструкција дворана, али ми смо доказано добри организатори, Београд је један од пет главних градова у Европи који је оорганизовао сва велика такмичења осим Олимпијских игара. Користиће нам и искуство из 2009, наше богатство су студенти јер знамо колико су волонтери важни, ту су и средњошколци, позивам и остале градјане да нам помогну", закључио је Јаснић.

Европске Универзитетске спортске игре одржаће се у јулу 2020. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар