Српкиња из Канаде: Враћам се кући!

Много је оних који размишљају о одласку из Србије, или су се на тај корак већ одлучили. Неки се не снађу ван граница наше земље, неки пак одлуче да се никад не врате. Ево како је ова девојка одлучила да ипак напусти Канаду и врати се у своју родну земљу.

Свијет 16.12.2016 | 13:48
Српкиња из Канаде: Враћам се кући!
Када кажем да се враћам из Канаде у Србију, људи ме гледају са неверицом. “Да је небо што је лист ‘артије, да је море што је мастило…”

Пре нешто мање од деценије сам побегла са Балкана, као и многи, у потрази за бољим животом. Иако ме је муж убеђивао да Северна Америка није континент за мене, ја сам била та која је инсистирала на одласку. Он је већ живео у Канади веома дуго и јако се противио томе да одемо.

Нисам могла да разумем о чему прича, због чега је толико убеђен да читав један континент не припада мом сентименту. На неки начин, то ме је вређало јер сам себе сматрала више него прилагодљивом. Радила сам аматерски као преводилац енглеског језика, то сам такође бројала у своје велике плусеве. За одлазак, наравно. Његови аргументи против напуштања Србије  тада су ми деловали бледо и неуверљиво. Њега сам почела да сматрам параноичним.



Све се сводило на моју љубав према животу и сентимент који сам гајила према другим људима. Себе сам, иначе, доживљавала као самосталну, чак и саможиву особу која би могла без свих и свега цео живот да проведе. Веровала сам да сам изнад тих свакодневних ствари, пријатељстава и родбинских односа, у оном смислу да ћу лако искулирати по годину дана невиђања. Можда чак и дуже.

Свог првог прелетања преко океана се ни не сећам, јер сам попила лекове како би ми лет што пре прошао. Сећам се само туробног слетања и слике канадске прерије од које ми се превртао желудац, чак и из птичје перспективе. Војводина је равна, али је дивна. Плус, под ораницама је. Алберта, с друге стране, има непрегледне прерије самоникле полуживе травуљине која баца у депресију и људе који су прогутали пет екстазија. Иначе је тамо популарно баш то. Ваљда од муке ти клинци, мало да се разбуде.



Дакле, већ при слетању, схватила сам да нешто дебело није у реду. Осим што сам стигла у неку каубојску прерију, пробудила сам се 9 хиљада километара далеко од свих. Од свог живота, који сам градила 27 година. Прво што сам приметила на улицама је да су константно празне. Нема људи, али има море аутомобила. Стекла сам утисак као да нешто опасно грешим тиме што ходам по асфалту. Стекли су вероватно исти утисак и ови што су се возикали око нас колима.

И на моје питање “Где ћемо сад?” – постојала су само три одговора. Први је био да се возимо кроз планине. Други да идемо у схоппинг центар. А трећи смо једва ишчупали, као могли би на неки базен. И то је било тако “цела” три месеца. Док није почео стампедо, то им је атракција која се дешава једном годишње. Као вегетаријанац и неко ко заиста разуме патњу животиња (свих), на ту исту манифестацију могла бих да одем да пуцам у учеснике и публику.



Само због њихове безумне обезглављености и пене која им иде на уста од среће док гледају те сироте животиње како се пате. Ок, јести животиње негде и разумем, али их понижавати и на тај начин, заиста сматрам комплетним кретенизмом. Иначе, кад видим те дебеле Канађане са пудлицама на ланцу а уста пуна хамбургера од говечета које је три пута паметније и емотивније од тог пса и тог Канађанина, дође ми да се обратим преко националне фреквенције читавој нацији. Читавој планети, радије. Али ‘ајде.

Схватам да је опсесија храном болест и то она коју канадски систем тако радо сервира. Од малих ногу се деца тренирају да буду саможиви индивидуалци, па кад дођу у одређене године, не преостаје им ништа друго него да једу. Најјефтинија забава. Која је безбедна. Секс му дође превише ризичан. Дружење је веома површно и прорачунато.



Јесте, нема ни толико непријатности међу “пријатељима”, али далеко је било какво значајније и упечатљивије искуство проживљено са пријатељима. Дружећи се с Канађанима више него са нашим људима, дошла сам до закључка да нико од њих нема нити једног пријатеља из средње, или, недајбоже, основне школе. Они су инертни зомбији који својим површним лајфстајлом омогућавају себи једноставан прелазак из живота у Алцхајмера, па у смрт. Све их чека слична судбина. Јер су животи које су водили тако имбецилно исти.

Кућа – школа – соба – кревет док су мали, кућа – посао – тв – кревет у одраслом добу. Викендом шопинг центар и избезумљујуће бауљање по истом. Путовања су прескупа и мало Канађана може себи да их приушти. Зато је гардероба “маде ин Цхина” увелико доступна.



Не, не жале се на своју државу први. Али кад ја почнем да причам о висини пореза и трошковима живота, они се отварају и сви су незадовољни. Грцају у дуговима и не могу да мрдну нигде од својих хипотека и силних кредитних картица, које троше на непотребне ствари не би ли себи у животу баш нешто лепо приуштили. Да, и овде сам чула маме које немају довољно пара да плате зубаре својој деци. А јасно је и зашто. За четири каријеса мом четворогодишњем детету дали су ми предрачун од 3.200 долара… И тако, то није забавно. Стандард је само велика кућа и кола – и то на кредит. За све остало зврље празни џепови.

Лекари… Специјалисту видети – равно је могућности да земљу погоди неки астероид. Кад и стигнеш до жељеног лекара, очекујеш армагедон. Чека се за све по хиљаду година. Канађани који имају пуно пара на ЦТ и магнетну резонанцу иду у УСА јер се овде чека и по две године на ред. Пломба за одрасле у просеку стаје 700 долара, имплант између 5 и 15.000. Просечна годишња плата за Канађане је око 50.000 долара. Порез за кућу је око 4.000 долара годишње. Од тих 50 – порез буде око 13.000, а од 37.000 долара годишње, не можеш ни да једеш приганице током целе године…

Досадни бројеви, али сам морала да поменем. Месечно за хипотеку и лизинг за кола – пуно, обданиште 1.200 долара МЕСЕЧНО, ко то све може да плати, стварно је цар. Најнормалнији живот да се отпутује негде и живи без кредитних картица, коштао би између 150 и 200.000 долара годишње. Ахахахах, али стварно је тако.



Пуно је несрећних. Хоће кући. Не иде се онима којима је свеједно да ли су живи или мртви, ко им децу и како васпитава и онима који нису имали текућу воду у кући. Ух, а грталице и јелени. То ништа није измишљена прича, канадска клима је заиста паклена. А грталица кад ујутру нанесе снег на паркинг… Напољу минус 40… Копај, Мишко, разваљуј.

Кафане безличне, улице пусте. У главном граду Канаде, у ком живим, летњи програм на неком измишљеном тргу већ седам година попуњава један те исти акробата. Његово суморно бордо-црно одело, прашњави шешир и анорексична девојка “из публике”. Њих кад видим, 7 дана не могу да спавам. Добијем анксиозни напад, трипујем да сам у Дану мрмота. Зато сам престала да пушим. Отворим ујутру гаражу кад запалим, а оно стално иста слика. Свако јутро “добро јутро, кампери.. гоод морнинг цамперс”. Волела бих бар да се појави Бил Мареј, али њега нема. Слика је неподношљива.



Једног таквог јутра ошишала сам пола метра плаве косе на кеца. Машиница драгог мужа обријала је моју главу. Ово је само мали сегмент онога што ме враћа назад. Ах, да, слобода да дишеш и мислиш је неприкосновена на Балкану. Волим га свим срцем. Ето ме, моја бедо и јаде, стижем назад у Србију, да опет будем слободна и жива.

Омиљени човек мог живота је говорио: “Мако, свугде ти је исто, носиш себе са собом, али је, запамти, ипак најбоље међу својима!”.

Извор: Курир

Коментари / 78

Оставите коментар
Name

перица

16.12.2016 12:59

Не знам ста је ту цудно, неко се снадје а неко не... Нема одговора на питање како се зиви у иностранству, свако је прица за себе. Сад нек се врати назад па нек трази посла за 200 евра и вуце докторе за рукав кад јој затребају за дијете. Инаце видимо колико је лосије вани него овде, сви се врацају у РС колоне возила из Аустрије и Њемацке :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

16.12.2016 20:02

На Западу неваља алл тренутка боље нема. Познајем многе људе и зене који су разоцарани медјуљудским односима који владају у земљама западне лазне хрисцанске културе вратили се у земљи у којој су родјени и после неког времена они су поново разоцарани са друством у својој земљи опет се вратили на Запад. Од проклества и себе се немозе никуда побјеци!

Name

саја

17.12.2016 16:23

Галам ни због чега.Некоме је најбоље овдје јер само овдје може бити политичар.Некоме није добро тамо.Нека иде свако гдје мисли да му је боље.

Name

Таксират

18.12.2016 11:55

Може ли ми дотични, или неко други подобан, објаснити ко или шта су то људи а ко или шта су то жене.

Name

студент

16.12.2016 13:02

Дотицна господја представља типицног X-Yу имигранта који ниста постигао у Канади, и цији се зивот своди на окупљанима по народњацима. Није ни цудо сто нам не ваља ниста, и сто нам се дрзава распада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост-ртвбн

16.12.2016 13:03

Де бре не .ери теби се неради хтјела би да се ..ес а да не удзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

16.12.2016 13:06

Ја знам неколико људи што се вратило и сви су нерадници !

ОДГОВОРИТЕ
Name

qwертy

16.12.2016 13:07

Хм!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

16.12.2016 13:09

Слабо си ти зарадјивала тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

16.12.2016 13:20

Зао ми ове зене, сто мислим тако, И дозивљава све то врло "тмурно" .. не могу да схватим да она своју сигурност, благостање, и Мир у земљи Канади, хоце да остави, И врати се у оне насу јадну, напацену .земљу??? Ја Сам отисо далеке 1988. И Било је Теско, Сам са двоје мале ,дјеце,. Али Мало по Мало, борио Сам СЕ, И сад хвала богу имам. И моја дјеца имају сто Им треба. Не мислим СЕ никад вратит, немам засто да СЕ Врацам, фино ми је овдје,(Куба) .. гоод луцк то тхат ладy, бут yоу wилл регрет yоур мове бацк то Yугославиа-Сербиа.. труст ме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

16.12.2016 13:35

Драга жено,враћај се под хитно...није за тебе ни Канада ни УСА нити било која земља у којој је цивилизација.Враћај се на Балкан...ту не мораш дјетету поправљати каријес и плачати 700$...може дијете и са каријесом да преживи,зар не. Мислим да ово што је дотична написала само оправдање што није успјела ко и маса људи с Балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МираИСа

16.12.2016 13:45

Грешком сам написала 700$ за 4 каријеса...а госпођа наводи 3.200$.

Name

Канадјанин

16.12.2016 14:25

Има ту мало и истине али ово је бас превисе

Name

Американац

16.12.2016 15:36

Ја цу јој послат паре у једном правцу ово је дрзава која не воли паметне него раднике а не неке мајмуне сто гледам на неким балканским телевизијама све мајмун до мајмуна а такве мајмуне не воле ове дрзаве него постене људе та нек одма иде назад срецно

Name

Дусан

16.12.2016 20:43

Све је то тако али се нарадити за порезе и обавезе према дрзави су велики зато ми се не свдја ни сад ни Канада.

Name

Недјо

16.12.2016 15:01

Ипак мислим да је ово пропаганда, да би ми видјели како је тамо негдје и горе него овдје, како ми зивимо у благостању, само то не знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

16.12.2016 21:10

Браво Недјо, коментар је прави. Зато они кукају, скоро сви који су у иностранству, да им је тешко, а нико се, осим врло ријетких појединаца, као што је ова госпја, врате тамо одакле су отишли. жали боже оволиког простора посвеченог овој госпоји.

Name

Неђо

24.09.2020 01:06

У великој сте заблуди. Тако мисле сви који нису никад пробали отићи у другу земљу у започети живот од нуле.

Name

Странац

16.12.2016 15:19

Сви ви који пишете коментаре сте иностранство видјели само на географској карти. И немате право да коментаришете нешто што нисте ба властитој кожи осјетили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рестранац

16.12.2016 16:18

Ти си осјетио и теско ти је, врати се овамо да ти буде добро као и нама.

Name

е мој ти

16.12.2016 21:32

Момак био сам и у Ванцоуверу и у Цхицагу...али на залост само као туриста...све сто дотицна прица је цист схиттт...неце она да ради...нек се врати у РС или Босну па да види како се зиви са 300 еура плате, а двоје деце да сколује, облаци, храни, и не дај бозе леци, сто неко написа, циста пропаганда да не видимо колико смо сретни сто зивимо у Бих,РС, сто су једном написали " 3милиона људи има срецу да зиви у бих, остали немају ту срецу, али имају све остало"...

Name

Из срца и искрено

16.12.2016 16:54

Није вазно колико ста коста у тексту. Вазан је нацин зивота и како људи зиве. Ви коси се љутите , љути сте јер вам је она разбила илузије да само вас цекају вани .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.12.2016 16:58

У погресној си земљи на погресном мјесту,требала си доци у Лос Ангелес, Лас Вегас или на Флориду,тамо гдје је топло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живот је кратак

16.12.2016 19:14

Одувијек су у животу битне и паре, осим здравља. Ко воли уређене системе треба отићи из ових вукојебина а ко не воли нека живи од нерада и друштва у кафани.... Вани се рад третира као нешто што имаш и због чега мање или више зарађујеш. Код нас се рад не цијени и пролазе партијске незналице али и то мораш прихватити као и -40°Ц. Наши би људи хтјели и да раде и да се забављају а то вани не иде. Знам који су дошли из Канаде а онда поново отишли у ту „прерију“! Па, понесите пуно пара и замолите послодавце вас приме назад кад вам досади овдје. Ја бих радо отишао и све продао овдје што имам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

16.12.2016 19:22

Како је у Канади не знам,нисам никад био тамо али да разумем зељу господје,то могу. Отисла је из отадзбине где је била свој на своме и медју својима,зивела неко време тамо,видела,дозивела несто и зели да се врати.Ста је ту цудно?Променила мисљење,засто да не? Цовек који у зивоту не промени сопствено мисљење висе пута је само доказ да није способан да несто науци или је ресистентан на промене. Зато,драга господјо,уради како си замислила и бице како це бити. Не оцекуј разумевање ни помоц ни од кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

16.12.2016 19:37

Што је ишла и остала 15 година?, што се није вратила након двије године и ту причу испричала. Него се нагемала канадских долара и сад паметује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2016 08:45

БРАВО.То она да и неко други неби отисао и нагемо се долара вец да се она сад курци по Србији ко јје као она а ове биједнике да дрзи за хамале да раде за њу да јој буду слуге.Бјезите народе ако икако мозете па макар то и Цанада .Нико њој није крив сто је зивјела у гарази како казе и из гаразе називала добро јутро.

Name

нн

16.12.2016 21:22

Нека се жена врати. Пробала па не иде. Један је живот. Биће задовољнија сад у Србији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.12.2016 08:42

Како да не.Проклиња це мајку сто је родила.

Name

зорба

16.12.2016 23:10

Какве ово везе има са зивотом и засто је њема приватна писанија толико битна да би се насла на насловној страници вратио сам се и ја из иностранства па ста сад није заиграла мецка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коперникус

16.12.2016 23:26

Цекај мало...50 хиљада Плата?!!,у канади је Плата од 90 хиљада па на горе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Астор

17.12.2016 16:47

Ма зиви од социјале, ко паразит и кука, мрско јој да помјери своју дебелу буљу.

Name

халеб

16.12.2016 23:36

Мој одговор је даје тудја куца добра нико своју неби никад ни градио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо и Узеир

17.12.2016 16:47

Мој одговор теби је да ти никад ниси макео из свог села, па тако сеоски, да не казем сељацки, размисљас. Куца је тамо гдје направис да ти је куца.

Name

горан

16.12.2016 23:52

ОСНОВНА СТВАР је да оова зена сада има и дрзављнство Канаде[стице се након три године боравка у Канади као 'легал иммигрант'] и она мозе ици тамо-овамо [Канада - Србија] колико год пута хоце. Ја познајем најмање три породице које су се вратиле из Канаде у Србију али су се након боравка од преко 5 година у Канади, вратили у Србији, али су се нако пола године боравка у Србији поново вратили у Канаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СемберскиЦанадиан

17.12.2016 00:10

Доста поменутих бројки које наводи ова зена из Алберте је тацно, али зар је битно сто је поправка зуба $700 ако је просјецан плата $7,000 мјесецно. Зар није фер платити 30,000 пореза годиснеј ако се заради 90,000. Оно сто је најбоље у Канади су људи, свако ради свој посао најбоље сто зна. Интегритет људски је оно сто се највисе цијени, оно сто ти отвара врата свугдје, даје срецу и сигураност. Ова земља није за оне који не воле да раде, лазу и петљају. Вецина који су досли овдје су радни, храбри, амбициозни, од оних сто су у баркама пресли океан у средјем вијеку до оних сто су ханд пицкед ин Сарајево и Алеппо. Таквих је вецина и граде земљу за себе. Ја сам досао из Сарајева 1993 вратит цу се у Семберију зато сто хоцу да помогнем и све сто сам стекао овдје оставим њој, не зато сто је Семберија боља од Онтарија. И Канада бих стагнирала да нема супер имиграциону политику, и не доводи свјезу крв свакога дана, 400,00 сваке године 1% популације се доведе кроз имиграцију, углавном млади, здрави, образовани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иностранство

17.12.2016 07:46

Кад немо ко је у зивоту једино најдаље од куце отисао док је слузио војни рок оде толико далеко ко ти он остаје ту у иностранству на истом месту и да зиви и да ради јер не зна да се врати .Није исто кад неко из стале и од краве оде у иностранство и немо ко је био градски господин оде и замене им се улоге онај из враде цисти сталу а онај из стале у град логицно да це сељак ко ти зељети свим силама остати ту а овај други се вратити.Зубе поправљају сви код нас тако да прица о стандарду и лепом зивоту падау иностранству онога момента када додјете код нас и пуне торбе напуните кинеском гардеробом коју носите тамо и крезави додјете а санираних зуба се врацате.Ова девојка је написала и преписала исто стање и у Аустрији и у Њемацкој итд.Прица о 7000 долара плати је фина бруто обрацуната проблем је пола од тога је нето.Иностранство је постало лаз и мит јер за велику плату у односу на социјалу борио би се и Аустријанац и Нијемац не би избјеглице усељави из Сирије да је странцу та плата.Кога год питате колика му је у Аустрији плата сви це реци месецно зарадим ореко 2500е. а плата је од. 1400-1800 и то мускарца зене од 1100-1400 ко год вас лазе о некој вецој тај је вам дао рацун кад му је била урацуната дупла 13-та плата.

Name

Србин

17.12.2016 10:24

Е скркаће њих сад ови мигранти све,наши људи тамо не уче дјецу ни Српски језик,не Крсте их,стварно су јадни,иначе што се тиче социалне правде ту је Европа најјача амерички континент на северу нема сређено здравство и зато одлазак доктору значи банкрот или зубару,није тачно да тамо наши људи зарађају по 9000 јер већина њих нема ни средњу школу завршену и један американац зарађује као доцтор 15000 плус а мигрант 6000 плус. Иначе док су Срби живели на селима и били смо сила и бројни али ту нас је онда братство и јединство уништило са овим данашњим паметњаковићима попут ове што пише о Канади.Ако је неко са села не мора значити да је мање вредан него ми из града,то нас и уништава само се нешта дјелимо,а реко нам је Свети Сава. По Европи људи који су на селу су много пута бигатији од оних из града али када манијак ословљава људе да су са села то је крив одгој од родитеља па напред иначе само Српски сељаци су сиромашни али то је дуга прича.Земља запуштена па све увози иначе у ЕУ нема улазка тако пропадају словенци па сви доле.Поздрав из Русије.

Name

Ко друкције казе, клевеце и лазе!

17.12.2016 20:49

Иностранство! Јели те то погодило да у Канади не успијевају нерадници, лазови и сплетакроси. Цини ми се да је то била порука текста на који си се надовезао. Његос је давно рекао "А овдје је тирјан тирјанину, а камоли дуси благородној" Дусе благородне добро пролазе у КАНАДИ.

Name

Нови Јорк

17.12.2016 00:27

Драга моја госпођо. Из твоје приче закључих следеће; Мислим да си природни лези лебе да једем негативац. На истом континенту , додуше јужније , сам већ 30 година. Живјела сам у Лондон , Цанада 3 мјесеца у осамдесетим, прије но што су Индијци и они са блиског истока направили ту прелијепу земљу у трећередну социјалу. Тада је Цанада била дивна развијена земља. Што се тиче негативца тебе и оних сличних теби.... Не разумијем како очекујеш доћи на други континент и живјети у истој култури коју си оставила? Мени личиш на ове наше Мексиканце који би да не причају енглески, живе са својим шпањолима по трћеразредним страћарама, пију Цорона и играју домине по читав дан. Док им ми , радећи по два посла , обезбеђујемо тај лифестyле на социјали Ког ђавола су прелазили границу ако не доприносе бољитку друштва у које су дошли? Ја радим , муж ми ради, имамо двоје дјеце у предграђу Биг аппле , сваке недјеље сам са својим људима у својој цркви. Сваке године своју дјецу шаљем назад у родну груду да знају ко и одакле су. Кад је лијепо вријеме , викендом водимо дјецу у различите ћошкове Америке , да знају гдје живе. Нико ме за ових година још није криво погледао. Жао ми је што наш народ не воли амере, због политике, мени су дали фер шансу и ја сам је прихватила објеручке. Свим овим хоћу да ти кажем да ти није поштено писати ове бљувотине о једној нацији. На теби је како ћеш се ти снаћи у свијету , нико ти ништа дужан није, дужан си зи себи. То не значи да заборавиш ко си и одакле, напротив, бар што се Америке тиче, они то овдје охрабрују и поносе се тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

17.12.2016 07:30

Вас је забољела истина коју она износи.Ми који смо били у Америци знамо где зиве наси људи по црнацким прљавим цетвртима из којих да би у центар Њујорка досли треба им сат путовања.Господја описује канаду а веруј ми да је теби много горе у Америци.Да је тако лако и добро сви би ми одвели своју брацу и сестре али нас срамота да виде јад и беду нас који смо се као скуцили.Да би неко устедио није довољно да двоје ради јер то су само дупли троскови зато и зиве на западу као самци него морас јести најгору храну и имати најгори стан и кад додјете у Србију а то је у време тринаесте плате или одмах после кредита до следецих пет година лако је хвалити свој јад и беду.

Name

рака

17.12.2016 09:30

Узми статистику па погледај ти надувена сто ти је сав зивот у Мц Доналдс канцерогеној храни..Јеси ли власник своје куце(отплацене) и погледај статистику па цес видјети да је срецно тих 30% срецника који имају своје куци.У сиромасној РС власници су преко 80%..Све сто је господја рекла све !))% истина и јос горе.Не само ту него на цијелом западу.Стампају паре и све це им се од главу олопати.

Name

Бања Лука

17.12.2016 10:41

Баш си ти у њујорку нека сила,ислам вас држи на оку а рећи не смете а кућу само на сликама можете да видите и кладим се да та иста твоја дјеца Српски језик не знају и Крштени нису а Божић славите уз паштету или га и не славите.

Name

Дзони за истину, раку и бања луку

17.12.2016 16:43

Клосари, погледајете колко вам је пфенинга остало у дзепу, а вец је 17ти. Коме цете се привалит за Нову годину? Она долази за вријеме 13 плате? А ти јаднице ниси добио 13 плата у задњих 25 година. Клосари.

Name

Абрамович

18.12.2016 11:09

Оххх јонy боy помози им и избаци коју милијарду ти милијардеру.

Name

Цанада Торонто

17.12.2016 08:29

Из ове приче схватам да особа која говори причу није нормална и да је склона еxтра тврдом сеxy,дроги и алкохолу,болест је у њеној глави највећа кукала јој мајка.И таква ће сутра децу да има...мхм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М 90

17.12.2016 10:03

Психолишко пропагандни комплет.Једино је тачно да је Канада хладна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор Њемацка

17.12.2016 12:03

Па врати се... У Србији или РС нецес имати кредита, једноставно не мозес да га подигнес јер имас толико малу плату, која ти и онако касни... Не знам засто толико силно писање, купис карту и правац Србија :)... Мозда стигнес и на следеце изборе. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Јорк

17.12.2016 14:27

Драга Бања Луко Да ти одговорим иако нисам прочитала све, огадиле ми се твоје лажи послије првог параграфа. Ево да се спустим на твоје гране: Из Бања Луке сам, дошла у НY са старим Yу пасошем без икога са $20 у џепу. Данас имам троспратну кућу вриједну $ 450.000 , три аута , посао у којем својом вољом радим 60 сати седмично кад затреба и правим годишњу зараду са шест нула или ти по овдашње "сиx фигуре инцоме " Своју породицу у Бања луци не заборављам, емоционално и финансијски. Сваке године сам тамо , што значи око $10.000 сваки пут. Да живим како га ти описа, не бих могла доћи кући НИКАД Опет вам свима понављам, леба има, треба га зарадити. И ја сам радила у фабрици, бринула о старцима....итд Али радиш паметно, узмеш те паре, дошколујеш се и себи тражиш боље. Бар овдје ти не треба партијска књижица ни мито. Амер те ријетко пита за било што осим да им покажеш умијеш ли и имаш ли вољу да радиш. Ти изгледа ниси умјела ни хтјела, не прочитах до краја, опрости ако си мушко. И још нешто , БОЖИЋ славим у својој цркви на 25ст анд 5тх авенуе, откад је изгорјела, идемо у привремену протестантску на 21 ст Да те твоје бљувотине чује хиљаде Срба који се ту окупе,згрозили би се твојих лажи. Нико ти није крив што се не у једе снаћи, али је непоштено да лажеш. Ово је слободна земља и можеш славити шта и како ти хоћеш Не лажи народу, није ти фер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досије

17.12.2016 14:57

Идес за Канаду

ОДГОВОРИТЕ
Name

биљана

17.12.2016 15:16

Нови Јорк,свака цаст на искрености,мада ја нисам тамо никад била,али Вам вјерујем.ко хоце и има вољу да ради ,мозе фино да зиви,сем овдје код нас гдје раде људи који нити ста знају ,нити хоце,али су татини и мамини синови и кцери,партијска књизица итд.ово остало ,сиротиња која робује,минимално је плацена или не добива плату.Велики поздрав и хвала Вам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Јорк

17.12.2016 16:52

Хвала Биљана Кад лажеш, мораш се присјетити шта си коме слагао, кад кажеш истину, како нас наше СРпство и Свето писмо учи, ничег се сјетити не мораш и спаваш лакше. Свако добро свим добрим људима желим

Name

Мира

17.12.2016 17:28

Свака част Семберац,тако је !

Name

Семберац

17.12.2016 15:30

Драги мој народе, широм бивше Југославије. Да се код нас ради колико у Америци, Њемачкој.., да се проводе закони како се проводе у тим земљама, да се преступници кажњавају како се темо кажњавају, нигдје нам краја не би било. ИЗГУБИЛИ СМО МОРАЛНУ СВЈЕСТ! НИСМО НИ СВЈЕСНИ КАКВУ ЗЕМЉУ ИМАМО А НЕ ЗНАМО ДА КОРИСТИМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југословен

17.12.2016 21:04

А какву то земљу имате, мајке ти? По цему бољу од рецимо мадјарске, Спанске или мексицке. Ни по цему. Обицна земља, обицна природа, слаби ресуси(немамо ниста), лоси људи...дакле?

Name

Босанац

18.12.2016 01:16

Да, додам да се ради педест посто колико у Канади и постују закони као тамо, зивјели би милион пута боље него они. У Канади и УСА постујемо законе, мањи од маковог зрна, ал куци..

Name

босанац

18.12.2016 08:44

Тамо и било гдје у свијету се не пуца и нецгранатира отадзбина. Нецтрази се укидање судова ради криминалаца него судови трпају криминалце у затворе. Ради се и постују се закони и норме. А ко тако ради, сигурно не зиви лосе. И јос несто, треба уцити и ици у сколу да би се добро зивјело. Сто не реце колико у Цанади зарадјују инзењери, доктори, љекари, архитекти..... Саљите дјецу у сколу. То је карта за будуцност. Од рада се зиви а не од кукњаве и празне прице. А лопови и банда као ова по Босни се трпају у затворе. Сретни празници свим цеститим Босанцима и Херцеговцима сиром свијета.

Name

Таксират

18.12.2016 12:03

Ко иоле реално и са довољним искуством - дакле као и годинама живота) гледа - у највећој мјери ће се сложити са Семберцем с тим што се то навођење односи на прошло свршено - неповратно вријеме. А што се тиче иностранства, да је често из радног одијела у пиђаму - и то пије воде.

Name

Савјет

17.12.2016 15:39

Отиђи ти неком добром Хоџи ('Оџи). Није то до Канаде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алим

17.12.2016 19:14

Једино би јој хоџин запис помоћи могао.

Name

Са запада

17.12.2016 16:55

Јадна Канадјани, морају радити и немају времена за испијање кафа. И заиста какав је то зивот кад су улице и кафици сриједом по подне празни. Ма грозно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

17.12.2016 16:58

Ти си зено пукла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал' стандард

17.12.2016 18:02

Грталица је за све крива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

17.12.2016 19:34

Ви којима је инострснство светиња,дигните гузицу па на бус.Па цете видет кајав је зивот овде какав вани.Многи би се вратили,али од срамоте не могу.Многи су у кредитима ,а зувор им је .0.бодова.Нека вас среца прати .

Name

Хаха

17.12.2016 23:01

Лаки, види се да се ниси мрднуо из свог села, да не прицамо о преласку границе.

Name

мока

17.12.2016 19:04

Стета сто се ова господја није јавила насем премијеру Јустин Трудеау да му појасни ста је зивот па да нас све у Канади просвјетли.......зелим ти сретан пут и да надјес своју срецу на балкану....а нас "неписмене, необразоване, некултурне......." како си нас описала у тексту........остави нас да се патимо и даље.....ко на ј..е кад незнам ста је добро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.12.2016 20:52

А сто се она нама правда? Нека се врати ако јој не ваља и сви задовољни. Инаце има доста нелогицних а и нетацних ствари у тексту али нема везе. Њој не ваља и фрустрирана је и то је ОК, али немојте базирати васу слику о Канади на овом тексту. Поздрав из Канаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братко

18.12.2016 01:14

Знам неколико таквих слуцајева. Гдје су људи за боравка у Канади само помагали и залили се. Онда су толико сами себе 'унегативисали' да су се са породицама вратили назад. Медјутим, након неке двије године сви се вратисе у Канаду и покрисе по усима. Изузетак су била два слуцаја. Један је у политици у РС и лијен ко стока, у Канади није киле хтио. Други слуцај је да су се раставили у БЛ, па је он остао, наравно усао у политику. Имас пар слуцајева гдје се људи врате па оду у Њемацку па из Њемацке опет у Канаду. Сви би ми вољели зивјети у родној земљи, али хало..нема од те љубави ниста.

Name

сербе

17.12.2016 21:08

Мислим да ту има доста истине а ево овде у Њемацкој стадох поред имобилие плац 700 квадрата коста 450000 е ,па помисли да лосе видим или сам пијан и то мало мијесто.Све је то пукло нема зивота нигдје,није богат ко има паре вец ко је срецан.Јос мало па се врацам куци у своју Бијељину након 30 година.На запад иде само ко мора а треба свако да проба а странце мрзе свугдје а посао није лако наци а све је лосе плацено а зивот је прескуп.Многи Њемци теско зиве и селе се у друге земље а многи це доци на балкан.Многе фирме пропадају а моја је стално у минусу и мозда пукнемо али имам се гдје вратити а колеге мени казу теби је добро а ми смо социјални слуцај а сад имају и избеглице које су им покварили културу и јако су напети и несигурни за будуцност.Толико о добром зивоту,зато цувајте куцу и земљу јер це злата бити вриједна.Кад је цовјек млад мисли да никад неце остарити,нигдје није љепсе него у својој отадзбини.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо

17.12.2016 22:43

па сто си исл који мој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

17.12.2016 22:59

Врати се сто прије да ослободис мјесто неком нормалном ко зели побјеци одавде. Па узивај овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

18.12.2016 07:46

Убрзо цес позелети да си негде другде.Брзо це ти се згадити и код нас.Четири године сам радио вани.Када сам тамо говорим себи када се вратим запалицу пасос а када сам овде настаје мука.Тренутно у РС радим за 430 км без радног времена .Асто се тице доктора и свих других услуга видецес.Ако им не дају довољно пара гледају како умире и трудница и беба а нико прстом не мрда.Видецес углавном док си била у Канади овде се све страсно покварило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

18.12.2016 09:58

ИСТИНА ДРУГАР

Name

јефтино и провидно

18.12.2016 11:37

Ово је класицан спин ,покусај власти да убједи људе да остају у овим срецним балканским земљама. Не цитати овакве текстове,злонамјерни су

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

18.12.2016 21:11

Ти жено појма немаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранислава

13.02.2017 18:27

Сто се исмијах...е дан су ми поправили коментари. Најбољи ми је о плати од 7000$. Јос се висе исмијах на тему сналазења/несналазења. Ево вам приједлог. Посто све знате, посто сте велики радници, посто имате образовање, знање, вољу итд пријавите се на програм имигранти са вјестинама. Немојте тросити вријеме по форумима. Пријава - цекање - одговор - добро досли! Сретно! Зелим вам сву срецу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

станко

19.04.2017 03:08

Ова сто прица као и многи кукају нико их немозе натерати да се врате у Србију .И тих мало сто наводно оду застално опет се врате назад. Са бољег на горе теско се навикава, Јесте скупо али опет има циме да платис ,а у Србији другарице ??? врати се па зиви са двеста триста еур....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелена Марк

12.10.2021 19:35

ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ: Осећам се тако срећно док пишем ово сведочење, моје име је Хелена Марк. Сада сам са љубављу свог живота, супруг ме оставио због другог човјека и свугдје сам тражила помоћ, али нико није могао помоћи, прошле седмице сам пронашла контактне податке др Огунделеа, све сам му објаснила и након 24 сата његов посао мој муж ме назвао телефоном и затражио опроштај, др Огунделе је моћна контактирајте га на WхатсАпп -у или Виберу: +27638836445. Он је поштен и моћан.

ОДГОВОРИТЕ