Анализа: Како се Звезда рекордно поиграла са Макабијем?!

Кад једна екипа направи свега 12 фаулова, а притом одигра одбрану из уџбеника, положи дефанзивни испит са чистом десетком и ривала сведе на 58 поена без иједног изведеног слободног бацања, што је својеврстан рекорд, онда се та екипа зове Црвена звезда.

Кошарка 16.12.2016 | 21:50
Анализа: Како се Звезда рекордно поиграла са Макабијем?!
Дејан Радоњић је демонстрирао малу школу евролигашке одбране. Његов заштитни знак, печат који ће дубоко бити урезан играчима и навијачима "поноса Израела", обележио је 12. коло Евролиге.

Питали су се навијачи вишеструког првака Европе "Wе аре Маццаби! Wхо тхе фу** аре yоу" (Ми смо Макаби! Ко сте ви, јеб***?) пре три године... А, освета се најбоље сервира хладна. Тада "зелена" Црвена звезда је из сезоне у сезону сазревала и дошло је време за наплату дугова. Гротло некадашњег "Пионира" прогутало је Макаби у црвено-бело рапсодији за памћење (83:58) и сада ће навијачи тима из Тел Авива сигурно добро запамтити ко је Звезда.

Не само зато што је ово најубедљивија победа црвено-белих у елитном такмичењу (плус 25) и уједно меч у ком су противнику дозволили најмање поена - 58 (за поен су надмашили претходни клупски рекорд), већ како су до ње дошли. "Понос Израела" није извео ниједно слободно бацање, што је рекорд Евролиге, јер ниједна екипа до овог четвртка није завршила утакмицу елитног такмичења без изведеног слободног бацања.

- Задовољан сам због начина на који смо савладали велики Макаби - рекао је Радоњић.

Шта је била Звездина највећа снага? Оно што Радоњић највише воли - тим. Његова војска је демонстрирала да кошарку не играју само милиони и имена, већ срце, борбеност, бацање за сваку лопту, непробојна одбрана и магија у нападу.

Акценат је био на импресивној одбрани, која је била непробојна и поред свега 12 фаулова, уз чак 11 украдених лопти. Бројке ништа не лажу... Звезда је надскочила Макаби (38:29), имала 23 асистенције (од чега Јовић девет) наспрам 16 ривала и 12 изгубљених лопти, а екипа из Тел Авива чак 19. Када се на то дода и пет играча са двоцифреним учинком - Симоновић 14, Кузмић 12, Бјелица 11, те Јовић и Лазић по 10 поена, као и тимски индекс од 112, двоструко већи од 51 Макабија, јасно је зашто је Звезда славила најубедљивије у клупској историји.

Када је Јовић одмарао онда је Волтерс сјајно дириговао игром, када се Лазић баци главом у рекламе да би стигао до лопте, онда и остали "гину" на паркету... Када Симоновић, који је на терену провео 30 минута, погоди тројку и изазове ерупцију одушевљења на трибинама, то да додатну снагу свим његовим саиграчима. Када Бјелица и Кузмић закључају рекет и задају главобољу бившем Звездином центру Маику Цирбесу и скупо плаћеним ривалима, онда Звезда одигра за памћење.

Своју улогу имали су и Дангубић, Митровић, Џенкинс, Гудурић, па и Добрић у самој завршници (одиграо три минута), само Ракићевић није уписао ни минут. Дакле, црвено-бели су ношени тимском игром бацили на колена великог ривала и како је Гудурић рекао, управо то је рецепт како увек треба да играју.

СТАТИСТИКА

Црвена звезда против Макабија: Волтерс 8 (4 скока, 3 асистенције, 1 украдена лопта), Дангубић 4 (3ас), Митровић 3, Лазић 10 (2/3 за два поена, 2/2 тројке, 4ск), Добрић 2, Симоновић 14 (5/5 за два, 1/4 тројке, 5ск, 1ас, 1укл), Џенкинс 7 (4ск, 4ас, 3укл), Гудурић 2 (2ск), Јовић 10 (3/5 за два, 1/2 тројке, 2ск, 9ас, 2укл), Кузмић 12 (5/8 за два, 5ск, 2укл), Бјелица 11 (4/6 за два, 1/5 тројке, 6ск).

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар