Трамп ИТ гигантима: Сад ћете ме вољети

Горки рат између Доналда Трампа и ИТ гиганата је завршен, а чини се да је нови председник дојучерашњим противницима пружио руку помирења.

Свијет 16.12.2016 | 07:44
Трамп ИТ гигантима: Сад ћете ме вољети
Најзвучнија имена међу гостима били су директор "Епла" Тим Кук, који је отворено подржавао Хилари Клинтон, директор "Амазона" Џеф Безос, уједно и власник "Вашингтон поста", једног од медија који жестоко "ударају" по Трампу, шеф "Гугла" Лари Пејџ, директори Фејсбука, Интела, Оракла... Једини ко се са Трампом састао насамо је оснивач компаније "Тесла" Елон Маск.

Изабрани председник САД је групу технолошких магната назвао "изузетном", а затим мало и ликовао, споменувши како је тржиште живнуло након његове победе, а деонице скочиле.

"Овог тренутка сви ви који седите за овим столом морате да ме волите, барем мало. Желим и да вам честитам, и кажем да можете да рачунате на мене у настојањима да повећамо успех ваших компанија. Не постоји нико као што сте ви. Ви сте посебни људи" поручио је Трамп директорима из Силицијумске долине.

Трамп за састанак са директорима ИТ компанија пре свега може да захвали оснивачу "Пејпала" Питеру Тилу, једном од ретких тешкаша из Силицијумске долине који га је отворено подржавао током кампање.

Састанку са технолошким магнатима присуствовала су и Трампова деца: Иванка, Ерик и Доналд јуниор, као и саветник Стивен Бенон, потпредседник САД Мајк Пенс, шеф кабинета Ренс Прибус...

Подсетимо, током кампање Доналд Трамп је позивао на бојкот Епла, нападао Фејсбук због ставова о имиграцији, претио "Вашингтон посту"... ипак, увреде су брзо заборављене, а дојучерашњим архинепријатељима пружена је рука помирења.

Изабрани председник САД је у разговору са "најбољим технолошким умовима Америке", како их је назвао, апеловао на развијање стратегије којом ће САД успети да се одупру Кини, и уједно дубље продру на кинеско тржиште. Поједини извори истичу да се разговарало и о начину на који америчка Влада користи технологије, и предлозима да се то додатно побољша. Важна тема разговора била је и реформа пореског система, што је главни приоритет америчких технолошких компанија које послују у иностранству - како вратити профит из других земаља и платити порез у САД по нижој стопи.
Да је Трампов састанак био веома користан признао је чак и Џеф Безос, један од републиканчевих највећих критичара.

"Састанак је био веома продуктиван. Делим иста виђења као и нова администрација, пре свега по питању става да иновације морају бити један од стубова нашег даљег напретка, које би уједно створиле могућност за отварање нових радних места широм Америке, и то не само у ИТ сектору, већ и у пољопривреди, инфраструктури, производњи... "рекао је Безос.

Једини технолошки гигант који је био одбачен јесте Твитер. Трамп је по свему судећи злопамтило када се ради о овој друштвеној мрежи, која му током кампање није дозволила да користи ознаку (хаштаг) #ЦроокедХилларy, што у преводу значи "корумпирана Хилари". Трампов саветник Шон Спајсер је демантовао то, рекавши да једноставно "сто није био довољно дугачак".

Колико је сто био "тежак"

Елон Маск - 11,5 милијарди$

Тим Кук - 503 милиона$

Лари Пејџ - 40,7 милијарди$

Џеф Безос - 66,9 милијарди$

Шерил Сандберг - 1,27 милијарди$

Питер Тил - 2,7 милијарди$

Доналд Трамп - 3,7 милијарди$

Извор: Блиц/Политико

Коментари / 0

Оставите коментар