Одлука играча и НБА лиге: Нема локаута!

Кошаркаши и руководсво НБА лиге постигли су начелни договор о новом колективном уговору о раду, који ће продужити најуноснију еру у историји тог такмичења.

Кошарка 16.12.2016 | 12:45
Одлука играча и НБА лиге: Нема локаута!
На састанку у Мајамију постигнут је начелни договор који сада треба да ратификују играчи и власници клубова.

То би требало да се деси у наредних неколико недеља. Договор је постигнут дан пре последњег рока.

Ако играчи и власници одобре уговор, а очекује се да то буде само формалност, следећег лета неће бити "локаута", као ни проблема са радом у наредним годинама.

"Ово је фантастично. Узбуђен сам. Радујем се због наших навијача, али и власника. Ово је велика ствар", рекао је председник синдиката играча Крис Пол из Лос Анђелес Клиперса.

Агенција АП навела је, позивајући се на своје изворе, да је трајање уговора седам сезона, са могућношћу прекида после шест.

Ако се уговор одобри, сезона ће почети недељу дана раније, маскимални број пресезонских утакмица биће шест, и елиминисаће се један део распореда који играчи највише мрзе - играње четири утакмице у пет дана.

У другим детаљима новог колективног уговора налазе се и повећане вредности за "рукије", минималне зараде и изузеци. Минималне плате ће порасти за 45 одсто у првој години новог уговора. Споразуми са новајлијама у лиги биће пропорционални са ограничењем плата ("селери кеп"), односно рашће или падати у зависности од тога.

Очекује се да ће следеће сезоне просечна плата скочити на 8,5 милиона долара, а до сезоне 2020/2021. да скочи и до 10 милиона долара.

Нови уговор нису званично коментарисали ни комесар НБА Адам Силвер ни извршни директор синдиката Мишел Робертс. Преговори су трајали месецима и углавном су били пријатељски, за разлику од претходних.

Један од спорних елемената је био споразум о групном лиценцирању. НБА је до сада била једино велико такмичење у САД у коме је лига контролисала маркетиншка права играча за спонзорства. Убудуће ће играчи сами контролисати своја права.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар