"Јокић је уз Карима и Вилта, а резерва је Нуркићу у Денверу"!

Амерички кошаркашки аналитичар Мајкл Џејкокс оштро је критиковао Денвер Нагетсе због начина на који тренер Мајкл Мелоун "третира" Николу Јокића.

Кошарка 15.12.2016 | 21:15
"Јокић је уз Карима и Вилта, а резерва је Нуркићу у Денверу"!
Иако је још прошле сезоне као руки показао да би требало да буде носилац игре, што очекује већина стручњака, Јокић је у овој резервиста са просеком од око 25 минута по мечу.

У тој ситуацији он просечно бележи 11 поена, око 7 скокова и 3 асистенције, али када се налази на паркету Нагетси делују знатно озбиљније и пре свега квалитетније.

Као главни узрок тога Џејкокс истиче форсирање Јусуфа Нуркића од стране Мелоуна јер би босанскохерцеговачки репрезентативац у случају статуса резерве могао да "прави проблеме" у свлачионици, док је Јокић сувише "фин" да би то одбио.

"Никола Јокић је суперстар, а Нагетси да третирају прљаво. Бранио сам Мајкла Малоуна и ову организацију дуго. Прелазио сам преко неких ствари, пружао сам им изговоре. Али, готово је с тим. Ово је срамота.

Једна ствар је изгубити, а друга губити док вам је најбољи играч, ваш надолазећи суперстар, игнорисан на клупи, играјући 23 минута у корист Јусуфа Нуркића, који је други најгори стартни центар у НБА лиги према индексу корисности.

То је отприлике апсурдно као када би Тимбервулвси почињали са Адријеном Пејном пре него Карлом-Ентонијем Таунсом, јер Пејн хоће да буде стартер, а Таунс је превише фин да би рекао "не".

Управо то се дешава у Денверу. Нико, ниједна статистика, ниједна мера, ништа не говори о томе да је Нуркић бољи играч или већи потенцијал од Јокића, али он почиње јер Нагетси знају да ће он направити хаос у тој канцерогеној свлачионици уколико буде послат на клупу. Баш лоше.

Ако Малоун, одрастао човек и први тренер НБА тима, не може да каже 21-годишњем клинцу да залепи своје дупе за клупу јер је узрок најгоре стартне петорке у НБА лиги, шта онда може да уради?



Опет, не могу ово да поновим довољно пута, Јокић није само још један таленат. Он можда не изгледа тако – "шашав" је можда најбољи придев који описује његову појаву и понашање – али Јокић је легитимно сјајан.

Ове сезоне, он бележи просечно 11 поена, 7,3 скока и 2,9 асистенције по утакмици, али то ни приближно не говори истину о њему. Ако желите да разумете какав утицај Јокић има на екипу, морате да имате имате две ствари на уму: (1) Првих месец дана провео је играјући ван своје позиције, на месту крилног центра одмах поред Нуркића, што никако није функционисало, (2) он и даље игра мање од 24 минута по утакмици.

То јесте прости пример, али Јокић је у последња четири наступа, током којих је играо 25,4 минута по утамици (боље, али недовољно) бележио просечно 18 поена, 9,8 скокова и 3,5 асистенција.

Да бисмо боље разумели Јокићев утицај на игру по минуту проведеном на паркету, најбоље је да измеримо његов просек на минутажи од 36 минута, а то је више него импресивно. Постоји само један играч у НБА лиги који статистички може да се мери са његових 16,5 поена, 11 скокова, 4,4 асистенције на 36 минута. Кандидат за МВП играча Расел Вестбрук.

То није никакво изненађење у Вестбруковом случају, момку који бележи просечно трипл-дабл ове сезоне, али за Јокића – играча на другој години којег се већина просечних навијача не би сетила у набрајању – то је сулудо. Заправо, само четири центра у историји НБА лиге су доносили такве бројке: Вилт Чемберлејн (два пута), Карим-Абдул Џабар (два пута), Бил Волтон (два пута) и Нил Вок.

Молим вас, запамтите то. Нагетси имају 21-годишњака који дели место на листи петорице најбољих са људима као што су Карим и Вилт, а он је резерве због Јусуфа Нуркића.

Не постоји ниједно разумно објашњење због чега Јокић игра само 24 минута по утакмици улазећи с клупе. Ниједно. Зеро, зилцх, нада. Он је истински суперстар у настајању, он је увелико један од најбољих универзалаца у НБА лиги и велика је срамота за ту организацију што га третира тако јадно.

Денвер Нагетси су тренутно на 9-15, док наде за пласман у плеј-оф полако измичу, али ако смо нешто научили током низа од 24 утакмице је то да је Јокић, уз Џамала Мареја, будућност овог тима.

Тако да, Малоуне, можете ли молим вас да престанете тако да га третирате?", написао је Џејкокс.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар