ЛШ: Као некад у Евролиги - Партизан силан у црно-белој тврђави!

У Пиониру пао један од најбољих тимова Еврокупа!

Кошарка 14.12.2016 | 22:45
ЛШ: Као некад у Евролиги - Партизан силан у црно-белој тврђави!
Кошаркаши Партизана остварили су вечерас против Бешитакаша највећу победу у досадашњему току сезоне. Београдски црно-бели су савладали једног од главних претендената на титулу у ФИБА Лиги шампиона са 86:71 и сада су поново на озбиљном курсу у борби за друго место.

Ово је, без дилеме, била најбоља и најзрелија партија изабраника Алекснадра Џикића у сезони. Дошли су до петог тријумфа у девет утакмица, а Бешикташ је доживео тек други пораз у овом такмичењу. Поред играча, огроман допринос победи дали су навијачи, којих је вечерас било између 4.500 и 5.000 и носили су екипу у свим критичним тренуцима. Није било ни звиждука ни повика. Такође, ово делује да може да буде једна од оних победа које пресудно утичу на даљи ток сезоне, а ако је тако, онда Партизан има чему да се нада.

Београдски црно-бели су у последњих пет минута сломили ривала. Највећи допринос дао је капитен Новица Величковић, а затим и Вил Хечер. Они су тројкама одвели Партизан на плус 12 на три минута пре краја (78:66) и после тога ништа што је Бешикташ покушао више није могло да заустави српски клуб.

Партизан је на ратнички начин отворио утакмицу, ваљда ношен и нешто већом енергијом са трибина него на неким претходним утакмицама. Одбрана је у уводним тренуцима углавном била на нивоу, а Урош Луковић био је доминантна фигура под оба коша. На другој страни, од почетка се видело да ће Ерл Кларк, као и у првом мечу у Истанбулу, направити много проблема београдским црно-белима.

У првој деоници највећа предност Партизана износила је пет поена (11:6 и 15:9), али су гости из Истанбула до краја успели да се врате. Други период донео је и минутажу за, у досадашњем току сезоне, слабо коришћеног Стефана Пота. Он је добио шансу уместо ровитог Бранислава Ратковице. И одиграо је својих шест и по минута сасвим добро у оба смера. Водио је Партизан и у другој четвртини, терао ривала да га јури, а Новица Величковићјош једном је показао зашто је капитен и донео мир и сигурност у игру своје екипе.

Ипак, како је време одмицало до краја првог полувремена, тако су почели да се разигравају бекови турске екипе. Мајкл Томпсон и Ди Жеј Стробери остали су неколико пута сами, затајила је одбрана Партизана и они су то успешно искористили. Нису дозволили да најтрофејнијем српском клубу да се одлепи.

Да ни последњи напад у првом полувремену не протекне без узбуђења потрудио се Френк Робинсон. Партизанов бек је у последњој секунди погодио тежак шут из самог угла преко руке противничког играча. Уз звук сирена, за велику радост на трибинама.

Изгледало је по игри приказаној у трећем периоду да нас чека још једна неизвесна утакмица, врло вероватно на једну или две лопте. Бешикташ је у више наврата у овом периоду имао предност, али Величковић је увек имао одговор на покушаје гостију. И овога пута није било ништа од драме. Партизан је био силан у финишу. Када је било најважније...

Посебно занимљиви били су дуелим и то вербалним капитена Партизана и најбољег играча Бешикташа, Кларка. Њих двојица су у другом полувремену нон-стоп комуницирали, био је то прави "треш-ток" у НБА стилу.

Далеко најзаслужнији за можда и најзначајнију победу Партизана у досадашњем току сезоне био је Новица Величковић који је завршио са 20 поена и 5 скокова, али је поред статистике екипи донео и енергију, а уз то је у неколико наврата подигао и публику на ноге.

Вил Хечер је додао 14 поена, 7 асистенција и 5 скокова, Бирчевић је имао 12 поена и 6 скокова, а Маринковић 11 поена. На другој страни, сјајан је био Владимир Штимац 15 поена, 3 скока и 2 асистенције. Кларк је убацио 17, а Стробери 10 поена.

ПАРТИЗАН - БЕШИКТАШ 86:71
(18:16, 26:25, 20:23, 22:7)

Хала: Пионир.
Гледалаца: 4.500.
Судије: Јасевичијус (Литванија), Лусиц (Летонија) и Ланцарини (Италија).

ПАРТИЗАН: Робинсон 8, Ратковица 3, Врабац 2, Маринковић 11, Величковић 20, Бирчевић 12, Копровица, Андрић 7, Хечер 14, Пот 3, Карахоџић, Луковић 6.

БЕШИКТАШ: Гулер, Кларк 17, Едге, Вејселоглу 9, Штимац 15, Томпсон 8, Рол 3, Санли, Стробери 10, Сипахи, Вимс 9, Караман. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар